Davutoğlu: Kapatmaya karşıyım ama hukuki olarak yetkim değil

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: Kapatmaya karşıyım ama hukuki olarak yetkim değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2015 19:21

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir TV kanalının canlı yayınında soruları yanıtladı. Dört gündür sınır içinde ve dışında yapılan operasyonlara değinen Davutoğlu, "Üç örgüte eş zamanlı operasyon başlattık. Birini vurup diğerini vurmazsanız, bunlara prim verirsiniz" dedi. "Sürpriz, şok ve çok etkin bir operasyon yaptık. Mükemmel operasyonlar yapıldı" diyen Başbakan, "Artık Türkiye bir hafta önceki Türkiye değildir. Herkes ayağını denk almalı" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin HDP ile ilgili Yargıtay’ı harekete geçmeye çağırmasıyla ilgili olarak, “Ben partilerin kapatılmasına ilkesel olarak karşıyım. Siyasi olarak bunun bir çözüm olabileceği kanaatinde değilim. Hukuki olarak bizim yetkimizde olan bir husus değil. Bağımsız yargı kendi görevini yapar” dedi.
Çankaya Köşkü’nde katıldığı A Haber ve ATV’nin ortak canlı yayınında soruları yanıtlayan Davutoğlu özetle şunları söyledi:

İRTİBAT YOK

“ABD ile mutabakat, geçen hafta gerçekleşti. Tabi bu mutabakatla, yaşanan terör olayı karşısında bizim aldığımız operasyon kararı ve uygulamaları arasında irtibat yok. Aylardır süren bir müzakere vardı. Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetleri belli. Bir hava koruma, güvenli alan konusunda belli ortak yöne doğru bir mutabakat sağlandı. Bunlarla bir araya getirildiğinde aradaki görüş ayrılıklarının giderildiği, işbirliği imkanının daha kolay olduğu, Türkiye’nin terör karşı mücadele iradesini açık bir şekilde gösterebildiği şartların oluştuğuna kanaat getirdik ve İncirlik Üssü’nün, gerekli olan o işbirliği imkanlarının şartlarının oluştuğuna kanaat getirdik. Önümüzdeki günlerde çalışmalara hemen başlanacak.

Davutoğlu: Kapatmaya karşıyım ama hukuki olarak yetkim değil
DAVUTOĞLU CNN'E KONUŞTU

Haberin Devamı

BİRİNİ VURMAK OLMAZDI

DEAŞ, PKK ve DHKP-C ayrı birer terör örgütü gibi görünüyor. Ama baktığınız zaman her üçü de toplumun belli kesimlerini teröre sevk ederek, istismar etmeye çalışıyor. Görünüşte hedefleri ayrı gibi görünüyor. DHKP-C Kandil’de eğitim alıyor. Ama 7 Haziran sonrasında hepsinin hedefi Türkiye’yi kaosa sürüklemek. Bu tabloyu gördüğümüzde biz gereğini yapmazsak sonraki nesillere hesap veremeyiz. Biz de ne yaptık? Bu üç örgüte eş zamanlı operasyon başlattık. Bu üç terör örgütü eş zamanlı olarak durdurulmazsa, birine yaptığınız şey diğerleri tarafından istismar edilir. Birini vurup diğerini vurmazsanız, bunlara prim verirsiniz.

HERKES AYAĞINI DENK ALMALI

Bizim yaptığımız operasyonlar halkın, demokrasinin sesidir. Sesimizi çıkardık. Artık Türkiye bir hafta önceki Türkiye değildir. Herkes ayağını denk almalı. Eğer birileri Türkiye’nin bir kaosa gireceğini hesaplıyorsa, hiç heveslenmesinler. Telefonla yaptığımız bilgilendirmelerdeki tavırları için iki muhalefet liderine de teşekkür ediyorum. HDP neden 4’lü deklarasyonu istemedi. Onlar PKK’dan korkarlar. PKK’nın onayı olmadan bir şey yapamazlar. Ne kadar zarar verdik biliyoruz. Sürpriz, şok ve çok etkin bir operasyon yaptık. Mükemmel operasyonlar yapıldı. Bu bir hafta çok önemliydi. Çarşamba günkü Türkiye’nin psikolojisiyle bugünkü Türkiye’nin psikolojisi çok farklı. Devlet yek vücut olmuştur.

Haberin Devamı

TERÖRE DESTEK ÇERÇEVESİ VAR

(Bahçeli’nin HDP kapatılsın çağrısı)İşin bir siyasi yönü var, bir de hukuki yönü var. Ben siyasi olarak, partilerin kapatılmasına ilkesel olarak karşıyım. Hukuki yönüne bakıldığında ise teröre destek gibi bir çerçeve de var. Seçimlerden yeni çıktık, temsili yüksek bir Meclis var. Hiçbir partinin kapatılmasını siyasi olarak doğru görmem. Hukuki olarak sürecek süreç ise bizden bağımsız bir süreçtir. Terörle irtibatını siyaseten tespit eden benim. Hukuki olarak bizim yetkimizde olan bir husus değil. Bağımsız yargı kendi görevini yapar. Nasıl yapacağını onlar takdir eder. Siyasi olarak bunun bir çözüm olabileceği kanaatinde değilim.

Haberin Devamı

DERS ÇIKARMALI

Buradan HDP’nin artık şu dersi çıkarması lazım; 80 milletvekiline sahip bir parti olarak HDP artık kitleselleşmeyi öne çıkartması lazım. Türkiyelileşmek dedikten sonra Türkiye’yi hedef alan bir terör örgütünün sözcüsü gibi davranmaması lazım. Siyaseti savunması lazım silahı değil. ‘Ben söyleyince bırakacaklar mı’ diyor. Sen söyle. Senin söylediğinin bir hükmü yoksa neden İmralı’ya gitmek istiyorsun. İlkesel olarak biz partilerin, kurumların değil, kim suça, teröre, şiddete bulaşmışsa, onların cezalandırılmasını isteriz. Herkesin ders alması gereken bir dönemden geçiyoruz.

DEVLET TERBİYESİ GEREĞİ

(Fidan’ın heyette yer alması) Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli ile görüşmelerimizde, benim heyet gönderme teklifim, devlet terbiyesi çerçevesinde gayet olumlu karşılandı. Bugün de heyet gitti iki partiye. Sayın Hakan Fidan, bu devlette önemli bir kurumun başındadır. Resmi ve meşru bir temsilcidir. Ben her iki liderin de olumsuz bir bakış açısı geliştireceğini düşünmüyorum.

Haberin Devamı

ÖNCE SAFINI BELİRLESİN

HDP diyebilir ki bize neden bilgilendirme yapılmadı. Onlar önce safını ve yerini belirlesin, bilgileri nerelere servis edebileceği noktasında soru işaretlerini kaldırsın, biz gerekeni yaparız. Polisimizi öldürenleri savunurken, emniyet gelip sana bilgi vermez.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!