Sıcak hava dalgasına dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Sıcak hava dalgasına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2015 14:17

Yeni bir sıcak hava dalgası geliyor. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Meteoroloji vatandaşı sıcak havaya karşı uyardı. Bu hafta sıcaklıklar İstanbul'da 5, İzmir'de 6, Ankara'da 8 derece birden yükselecek. Marmara'nın diğer illerinde sıcaklıkların 40 dereceye çıkacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

Meteoroloji vatandaşı sıcak havaya karşı uyardı: "Serinlemek isteyen deniz kıyısına değil, yaylalara gitsin." Uzmanlar, bu hafta sıcaklıkların İstanbul'da 5, İzmir'de 6, Ankara'da 8 derece birden yükseleceğine dikkat çekti. Marmara'nın diğer illerinde sıcaklıkların 40 dereceye çıkacağı vurgulandı.


Haberin Devamı

Meteoroloji uzmanları, hurriyet.com.tr'ye yaptıkları değerlendirmede, uzun yıllar Temmuz ayı sıcaklık ortalamasının Ankara ve İstanbul'da 30 olmasına karşın bu hafta sırasıyla 38 ve 35 dereceye çıkacağını belirttiler. İzmir'de Temmuz ortalamasının 33 derece olmasına karşın mevsim normallerinin üzerine çıkarak 39 dereceye yükseleceğini belirttiler.

İŞTE BEŞ GÜNLÜK HAVA DURUMU TAHMİNİ

Sıcak hava dalgasına dikkat

Ege ile Marmara'nın tamamında Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Sakarya ve Balıkesir'de sıcaklıklar 38 ila 40 derece olacak.

Doğu Anadolu'da, Malatya, Elazığ gibi illerde 40 ila 42 derece; Güneydoğu Anadolu'da (Temmuz ortalaması 38 derece) Diyarbakır, Şanlıurfa; Batman, Mardin'de 43-44 dereceye ulaşacak.

Haberin Devamı

Sıcak hava dalgasına dikkat

Uzmanlar, geçmiş yıllarda daha yüksek sıcaklıkların da yaşandığını anımsatırken, "Ankara ve istanbul'da 41; Ege ve Akdeniz illerinde 44-45; Güneydoğu Anadolu'da ise 46-47 derece görüldü. Ama bu hafta da rekor sıcaklıklara yaklaşılacak. Dolayısıyla vatandaşlarımızın güneş çarpmalarına karşı dikkatli olmalarını, mümkün olduğunda güneşten kaçınmalarını istiyoruz. Gölgede bulunsunlar ve zorunlu olmadıkça 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmasınlar" tavsiyesinde bulundular.

SERİNLEMEK İSTEYEN YAYLAYA

Türkiye'nin sıcaklık bakımından en düşük yerlerin Karadeniz ve Akdeniz'in kıyı kesimi olduğunu belirten uzmanlar, buralarda sıcaklığın 30 ile 33 derece olacağı tahmininde bulundular. Ancak "Bu kıyı kesimlerinde rüzgarın deniz üzerinden esmesi nedeniyle yüksek nem taşınacağından hissedilen sıcaklık yine 37-40 derece olacak. Dolayısıyla vatandaşlarımız yüksek sıcaklıktan korunmak için deniz yerine yüksek yaylaları tercih edebilirler. Akdeniz, İçanadolu, Karadeniz yaylalarında sıcaklık 15-20 derece daha düşük, 25-30 derece civarında olacak" dediler.

Haberin Devamı

HAFTASONU DA SICAK

Uzmanlar sıcak hava dalgasının Pazar gününe kadar yurdu etkilemeye devam edeceğini belirttiler.

SICAK HAVA ETKİLİ OLMAYA DEVAM EDECEK

Ege Bölgesi'nde kuvvetli sıcak hava dalgasının etkili olmayı sürdüreceği bildirildi.Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İzmir ve çevresinde görülen sıcak hava dalgası, etkisini artırarak bu hafta da devam edecek.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 4 ila 6 derece üzerinde seyredeceği tahmin edilirken, en yüksek hava sıcaklığının İzmir'de 38, Manisa'da 41, Aydın'da 42, Balıkesir'de 37, Çanakkale'de 35 dereceye ulaşacağı belirtildi.

Meteoroloji, vatandaşların sıcak havadan ve güneş çarpmasından korunmak için mümkün olduğunca güneşten korunmaları, gölgede bulunmaları ve
zorunlu olmadıkça 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaları
tavsiyesinde bulundu.

"SICAKLIKLAR VERİMLİ ÇALIŞMAYI ENGELLİYOR"

Sıcaklığın 32 derecenin üzerinde olduğu ortamlarda çalışanların verimliğinin yüzde 50'ye kadar düştüğü belirtildi.

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneğinden (İSKİD) yapılan açıklamada, yaz aylarında kullanımında artış görülen klimaların seçimi kadar kullanımının da hava kalitesi açısından önemli olduğu ifade edildi.

Doğru sıcaklık değerlerinde klima kullanımının, sağlığı korumada, verimliliği artırmada ve tüketilen enerjide önemli rol oynadığı vurgulanan açıklamada, yapılan araştırmalarda 32 santigrat derece ve üzerinde bir ortam sıcaklığında çalışan bir kişinin verimliliğinin yüzde 50'ye kadar düştüğünün tespit edildiği kaydedildi.

Kış mevsimi için 20-22 santigrat derece, yaz ayları için de 24-26 santigrat derecenin konfor aralığı olarak kabul edildiği ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Konutlarda ve ofislerde klimanın doğru kullanılması sağlıklı yaşam ve konfor için büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda kullanıcılar, klima cihazı satın almadan önce marka, fiyat gibi konuların yanı sıra enerji tüketimi, hızlı montaj, ekonomik yedek parça gibi konularda da önemli hassasiyetler göstermektedir. Ancak bütün bu özelliklerin yanı sıra klima tercihi yapılırken ihtiyacın doğru bir şekilde belirlenmesi de oldukça önemlidir. Klima seçiminde diğer önemli bir unsur ise enerji tüketimidir. Cihazların üzerinde bulunan ve enerji verimliliğini gösteren etiketler bu konuda tüketicilere doğru yolu göstermektedir. Günümüzde bir çok klima cihazında, filtreleme sistemleri ileri düzeye çıkarılmış, bu sayede toz, kaba partikül, polen, küf, sigara dumanı filtre edilebilmektedir. Filtre etme işlemi de iklimlendirme sürecinin bir parçası olup, iç hava kalitesinin artmasında ve klima seçiminde önemli bir faktördür."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!