16 ilde terör örgütlerine operasyon: 297 gözaltı

Güncelleme Tarihi:

16 ilde terör örgütlerine operasyon: 297 gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2015 02:14

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında önceki gün yapılan Güvenlik Toplantısı’nda alınan kararlar sonrasında, dün 16 ilde IŞİD, PKK ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik eşzamanlı baskınlar düzenlendi. Operasyonlarda toplam 297 kişi gözaltına alınırken, İstanbul’da çıkan çatışmada canlı bomba olarak arandığı belirtilen DHKP-C’li Günay Özarslan öldürüldü. IŞİD’in Türkiye’deki kilit ismi Azerbaycanlı Abdullah Abdulaev de yakalandı.

Haberin Devamı

İstanbul merkezli olarak aralarında Ankara, Antalya, Bursa gibi kentlerin de olduğu 16 il, dün güne terör operasyonlarıyla başladı. İstanbul’da IŞİD üyelerine yönelik operasyon Başakşehir, Bağcılar ve Pendik ilçelerinde gerçekleştirildi. Özel Harekât Timleri, Başakşehir’de Suriye’deki savaşa gönderilmek üzere tutulan yabancı uyruklu 30 kişiyi gözaltına aldı. Diğer adreslerdeki baskınlarda IŞİD’in Türkiye’deki kilit isimlerinden Çeçen Abdullah Abdulaev ile geçmişte El Kaide davalarında adı geçen Halis Bayancuk’un da aralarında bulunduğu 6 kişi yakalandı. Bayancuk’un eşi de gözaltına alındı. Bu 6 kişinin yabancı savaşçıların yurtdışından getirilmesi ve Suriye’ye gönderilmelerini organize ettikleri belirtildi. Adreslerde pompalı tüfekler ve tabancalar ele geçtiği de öğrenildi.

Haberin Devamı


‘CANLI BOMBA’ İDDİASI


Polis, DHKP-C üyelerine yönelik Çekmeköy, Sultangazi, Bağcılar, Esenyurt ve Maltepe’de baskınlar düzenledi. Polisin bir süredir canlı bomba olarak aradığını açıkladığı DHKP-C’li Günay Özarslan’ın gizlendiği Bağcılar, Yenimahalle Bülbül Sokak’taki evde çatışma çıktı. İddiaya göre polis eve girmek istediği sırada Özarslan pencereden ateş açtı. Birinci katta bulunan evin kapısını kırarak içeriye giren Özel Harekât Timleri, Özarslan’ı evin salonunda vurarak öldürdü. Evde bulunan ve diğer odalarda yatan ev sahibi Mehmet Canpolat ve eşi Gül Canpolat iki çocuğuyla birlikte yara almadan kurtuldu. Aile karakola götürüldü. Öldürülen Özarslan’ın Canpolat Ailesi ile yakınlığı olduğu ve zaman zaman evlerinde kaldığı öğrenildi. Evdeki aramada tabanca bulundu. Polisin iddiasına göre; örgüt canlı bombalarını gizlemek için bir süredir farklı bir taktik uyguluyordu. Canlı bombanın hücre evleri yerine, örgüt üyelerinin tanıdığı, örgütle bağı olmayan, Emniyet’te herhangi bir kayıtları bulunmayan ailelerin yanında misafir olarak kalmaları sağlanıyordu. Çatışmanın çıktığı evdeki aile de böyle bir aileydi. Polise göre aile Özarslan’ın sol görüşlü biri olduğunu biliyordu ancak örgütün canlı bombası olduğundan bihaberdi. Polisin tespitlerine göre, örgütten 22 suç kaydı bulunan ve hakkında arama kararı bulunan Özarslan ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla 2010’da cezaevine girdi. 2014 yılının haziran ayında Bakırköy Kadın Cezaevi’nden tahliye edilen Özarslan’ın bir yıldır işsiz olduğu belirtildi. Özarslan’ın hiç evlenmediği ve ailesinden kopuk olarak yaşadığı öğrenildi. Özarslan’ın ağabeyi Hüseyin Özarslan’ın da cezaevinde olduğu belirtildi.

Haberin Devamı


AVUKATLAR: ÇATIŞMA DEĞİL


Çatışmanın ardından polis ekipleri Bülbül Sokak’ın giriş ve çıkışlarını kapattı. Olay yerine gelen Özarslan’ın avukatları Özgür Yılmaz, Ebru Timtik ve Oya Baydak ise evde inceleme yapmak istedi. Eve alınmayan Özarslan’ın yakınları ve avukatları ile polisler arasında gerginlik yaşandı. “Adalet istiyoruz” diye slogan atan avukatlardan Özgür Yılmaz, “Günay bizim müvekkilimizdir. Öldürüldüğü yere girmemiz gerekiyor. Belki içeride delil karartılıyor. Bizi içeriye sokmayan polisler suç işliyor” dedi. Polislerin çekilmesinin ardından avukatlar ve basın mensupları çatışmanın yaşandığı eve girdi. Avukat Yılmaz, evde yaptığı ilk inceleme sonrası “Burada bir çatışma yaşanmamıştır. Polisler sabah saatlerinde, ev halkı içerdeyken, kapıyı kırarak içeri girmişlerdir. Müvekkilim Günay’ın odasına gelen polisler infazı gerçekleştirmiştir. Odada üç adet kurşun deliği bulunuyor. Delikler Günay’ın öldüğü yerin hemen arkasında. Yani kurşunların hepsi Günay’a doğru sıkılmış. Bir tane de karşı binanın penceresinde kurşun izi var. Yani Günay karşılık vermemiş” dedi. Özarslan’ın avukatlarından Ebru Timtik ise evin içerisini kamerayla görüntüleyerek “Bu infazın peşini bırakmayacağız” ifadesini kullandı. Çatışmanın yaşandığı apartmanda yaşayanlar, olayı “Sabah 05.30 sıralarında yüksek bir sesle uyandım. İlk önce ne olduğunu anlamadım” diye anlattı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

PKK’YA DA BASKIN


Terörle Mücadele ekiplerinin hedefinde, sadece IŞİD VE DHKP-C yoktu. PKK, gençlik yapılanması YDG-H ve MLKP örgüt üyeleri de polisin hedefindeydi. Helikopter destekli operasyonda, Sultangazi, Şişli, Sarıyer, Maltepe, Esenyurt, Küçükçekmece’deki adreslerde baskınlar düzenlendi, 66 kişi gözaltına alındı.

16 ilde terör örgütlerine operasyon: 297 gözaltı

Takma adı ‘Uhud’dan


Operasyonda eşiyle gözaltına alınan Halis Bayancuk, halen Hizbullah hükümlüsü Hacı Bayancuk’un oğlu. Hutbelerinde “Ebu Hanzala” ismini kullanıyor. Ebu Hanzala, 625 yılındaki Uhud Savaşı’nda ölen sahabelerden birinin ismi. Bayancuk, geçen Ramazan Bayramı’nda, İstanbul Ömerli’deki etkinlikte şeriat yönetimi istediklerini söylemişti. İnternet sitelerinde “T.C. Rejiminin Başındakilere Bir Uyarı” başlığıyla yayınladıkları konuşmada Bayancuk, “Suriye politikanızda dünya kafirlerini razı etmek için Müslümanların evlerini sabah 5’te basarsanız, haremini çiğnerseniz, sizi Allah’a şikâyet ederiz. Aklınızı başınıza alın” demişti.

Haberin Devamı

16 ilde terör örgütlerine operasyon: 297 gözaltı


IŞİD’E BAĞLILIĞINI AÇIKLADI


Bayancuk, IŞİD’e bağlılığını daha önce yayınlanan videolarda açıklamıştı. Ebu Hanzala ismiyle açtığı Twitter hesabından 10 Haziran’daki paylaşımlarda takipçilerini Hizbullah’a desteğe çağırıyordu: “Hizbullah 90’larda PKK zulmüne karşı tüm İslami kesimi müdafaa ettiği gibi, bugün İslami kesim onların yanında yer almalıdır. Bu cemaati savunmak kimseyi HÜDA-PAR’lı yapmaz. İslamı müdafaa etmiş ve zalimin karşısında olmuş olursunuz.”
Halis Bayancuk 2008’de İstanbul’da ikinci sinagog eylemini planlarken yakalandı ve bir yıl sonra tahliye edildi. Van Başsavcılığı’nın 14 Ocak 2014’teki El Kaide’ye yönelik operasyonunda Bayancuk, El Kaide’nin Türkiye sorumlusu olarak gözaltına alındı, ardından tutuklandı. Bayancuk’un adı IŞİD’in rehin aldığı Musul Konsolosluğu’ndaki rehinelerin kurtarılmasındaki takas edilenler arasında da adı geçmişti. Ancak doğrulanamamıştı. Aynı operasyonda Kilis İnsani Yardım Vakfı (İHH) depo ve ofisi de basılmıştı, El Kaide’nin Ortadoğu’daki 2 numaralı ismi İbrahim Ş. ile 27 kişi gözaltına alınmıştı. Sonrasında Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, ‘Paralel’ soruşturmasında görevden alınmıştı.

16 ilde terör örgütlerine operasyon: 297 gözaltı


13 ilde gözaltı


Iğdır: DBP Iğdır İl Eş Başkanı Zübeyde Kaynar, HDP Iğdır İl Eş Başkanı Dilber Turan, eski Iğdır Belediye Başkanı Hüseyin Malk, eski BDP Belediye Meclis Üyesi Oğuz Ok’un da aralarında bulunduğu 9 kişi.
Adana: YDG-H üyesi 32 kişi.
Mersin: PKK bağlantılı 21 kişi ve 7 av tüfeği, 190 av tüfeği fişeği, 10 tabanca mermisi.
Adıyaman: IŞİD bağlantılı 8 kişi. m Kocaeli: PKK bağlantılı 13 kişi gözaltına alındı, akşam hepsi bırakıldı.
Ankara: YDG-H üyesi 5, IŞİD’li 9 kişi.
Elazığ: YDG-H üyesi 5 kişi.
Şanlıurfa: YDG-H’li 35 kişi.
İzmir: PKK bağlantılı 7 kişi gözaltına alındı, akşam hepsi serbest bırakıldı.
Antalya: PKK bağlantılı 2 kişi. m Bursa: YDG-H üyesi 9 kişi.
Bitlis: YDG-H üyesi 8 kişi. Bingöl: PKK bağlantılı 9 kişi.
Muş: YDG-H üyesi 10 kişi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!