Tutsaklığımın resimli romanı

Güncelleme Tarihi:

Tutsaklığımın resimli romanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2015 23:03

Teğmeninden generaline yüzlerce subayın yıllarca hapis yattığı Balyoz davası sadece acı ve öfke biriktirmedi. Mağdurların nitelemesiyle ‘kumpas’, birçok yazar ve sanatçı da çıkardı. Bunlardan biri de 3 yıl cezaevinde yatan emekli Deniz Kurmay Albay Mehmet Örgen. Emekli Albay Örgen’in “Mektuplarımın resmedilmiş halleri” dediği çalışmalar, öyküleriyle beraber “Güneş Doğacak, Babam Çıkacak” adıyla kitaplaştı.

Haberin Devamı

EMEKLİ Deniz Kurmay Albay Mehmet Örgen, 10 bin kilometre uzaktayken imzasız belgelerle Balyoz Davası’ndan 16 yıla mahkûm edildi. Hadımköy Askeri Cezaevi’nde 3 yıl yattı. Cezaevi yılları zor geçse de Albay Örgen, bu zorluğu çizdiği karakalem çalışmalarla aşmaya çalıştı. Örgen’in cezaevinde yaptığı karakalem resimleri dışarıda sergilendi. Örgen’in, o karakalem çalışmaları ve öykülerinin yer aldığı ‘Güneş Doğacak, Babam Çıkacak’ adlı kitap çıktı. Kitapta, bir süre önce hayatını kaybeden Balyoz mağduru emekli Amiral Cem Aziz Çakmak da var, ‘Kırmızılı Kadın’ ile TOMA’ya karşı duran genç kızın resmedildiği çalışmayla Gezi’ye selam da.

AMERİKA’DAN IŞINLANAN SUBAY

Balyoz davasından hapis yatarken Hürriyet’e yazdığı mektupta şöyle diyordu Örgen: “Hiç tanımadığım birinin Eskişehir’deki evinde ele geçirildiği iddia edilen bir flaş bellekte bulunan, herhangi birine yazılmış not ya da mektup şeklindeki 7 satırlık, tek bir dijital kayıt ile sözde darbe planına dahil edildim. Halbuki ben suçlamalara konu dönemde, Binbaşı rütbesiyle Amerika’da, 10 bin kilometre uzakta, NATO görevindeydim. Sınır tanımayan böyle bir sahtelikle bir kişinin ve sevenlerinin hayatları, özgürlükleri bu kadar kolay çalınabilir mi?”

Haberin Devamı

Tutsaklığımın resimli romanı

Bu feryadı, o günlerde beraber yargılandıkları yüzlerce meslektaşında olduğu gibi mahkeme heyetini etkilemedi ve sahteliği kanıtlanmış delillerle 16 yıl hapse mahkûm edildi, 3 yıl hapis yattı. Yargılamanın yenilenmesi kararıyla özgür kalıp beraat eden Örgen, hapiste resim yapmayı, gitar çalmayı öğrendi. Yaptığı karakalem resimler o içerideyken dışarıda sergilendi.

RESMEDİLMİŞ TUTSAKLIĞIM

Kitapta Örgen’in çizdiği ‘Tutsak Tekneler, İstanbul, Ortaköy, Mutluluğun Resmi, İstanbul’un Asil Kızları, Atatürk, Ada Vapuru’ başlıklı çalışmalar, eşi, çocukları, aile üyeleri ve her resmin öyküsü var. Örgen, “Sizler ‘Mektuplarımın resimlenmiş halleri’ diye adlandırdığım resimlerime bakarken, hemen arkasından o resmin hikâyesini, o resmi çizerken neler hissettiğimi, o resme baktıkça neler gördüğümü, o resimle vermek istediğim mesajları da alacaksınız. Bir nevi gençliğimizde çok moda olan ‘Resimli Roman’lar gibi ‘Resmedilmiş Tutsaklığım’ oldu ortaya çıkan” diyor.

BAKMADAN GEÇME!