Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bayram namazı sonrası açıklama

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğandan bayram namazı sonrası açıklama
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2015 10:41

Bayram namazını Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde kılan Erdoğan, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Erdoğan, kendisini takip eden gazetecilerin Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, "Tüm milletimin Ramazan Bayramı'nı tebrik ediyorum, tüm İslam dünyasının, tüm insanlığın barışına, huzuruna vesile olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Çok farklı bir sınavdan geçilen ramazan ayı olduğunu dile getiren Erdoğan, "Hamdolsun herhangi bir sıkıntı yaşamadan oruçlarımızı tuttuk, fakat tabii çevredeki gelişmeler, Irak'ta, Suriye'de, kısmen Filistin'de, Mısır'da, Libya'da, aynı zamanda Ege'de, Akdeniz'deki gelişmeler, bölge huzursuzluğu itibarıyla ne yazık ki bize birçok sıkıntılar yaşattı. Bu sıkıntılarla beraber ramazanı geçirdik. Fakat oruçlarımızı tutarken de hamdolsun böyle bir sıkıntıyla muhatap olmadık. Şartlar itibarıyla hakikaten yaz mevsimi olmasına rağmen gayet kolaylıkla geçirdiğimiz bir sınav oldu" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin birliğine, beraberliğine kastedenler, birliğini, beraberliğini hazmedemeyenler bulunduğunu ve bunun şu anda ülkenin en büyük çıkmazı olduğunu söyledi.

Seçimler sonrası sandıktan çıkan netice sebebiyle en fazla oyu alan AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini verdiğini hatırlatan Erdoğan, Başbakan Davutoğlu'nun şu an itibarıyla parlamentoda grubu olan AK Parti dışındaki 3 siyasi parti genel başkanını ziyaret ettiğini ve görüşmeler yaptığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Görüşmelerden sonra öyle zannediyorum ki yetkili kurullarında da bunun değerlendirmesini yapacaklar ve bu değerlendirmelerden sonra da ikinci bir tur hangi siyasi partilerle yapacak bunları da göreceğiz. İkinci turun dışında da kendileri bana sivil toplum kuruluşlarıyla da bu süreçte bazı görüşmeler, değerlendirmeler yapacağını, yani işin temelini sağlam bir zemine oturtmanın gayreti içerisinde olduğunu, bu düşünceyle koalisyon şartlarını zorlayacağını ifade etti. Bütün bu şartlar neticesinde eğer böyle bir koalisyon oluşmuyorsa bu işte en önemli kapısı çalınacak olan merci, milli iradedir. O zaman milli iradeye gitmek, neticeyi alabilme noktasından da en isabetli yol olacaktır."

"Aydınlık yarınların Türkiyesi bizim için çok önemli"

Ülkenin doğu ve güneydoğusunda bayramın bayram gibi yaşanamadığını ifade eden Erdoğan, hala bölücü terör örgütünün tırlar yakabildiğini, minibüsleri, sivil vatandaşları taradığını, ölüm haberlerinin geldiğini, Silvan Barajı'nı yıkmak, yapımını engellemek gibi gayretle karşılaşıldığını, iş makinalarının, özel sektöre ait termik santrallerin bölgede yakıldığını anlattı.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu şartlar altında parlamentoda temsil kabiliyeti bulmuş olan uzantının kalkıp elinden geleni yapması gerekir. Şunu söylüyorlar, 'Bizim organik bağımız yok'. Organik bağın olmayacak tabii ama inorganik bağınız olduğu ortada. Bunu bölgede dolaştığımızda görüyoruz. Organik olmasa da inorganik bağınızın olduğunu biz bütün istihbari bilgilerle biliyoruz. Seçimlerde de görünen bir gerçek var. Öyle yerler oldu ki bakıyorsunuz yüzlerce köyde eğer sıfır oy diğer partilere çıkıyor da silme bir partiye çıkıyorsa bu düşündürücüdür. Bu, birkaç yerde olabilir, buna 'kabul' diyebilirsiniz ama yüzlerce olduğu zaman bu düşündürücüdür. Demek ki burada keleşlerle, silahlarla tehditler var. Bunlar bizzat yaşandı.

Önümüzdeki süreçte eğer gerek arkasına bu gücü almak suretiyle siyaset yapma durumunda olanlar her şeyden önce bu konuda bir defa çok daha hassas, çok daha dikkatli olmak durumundadır eğer demokrasiye inanıyorlarsa, eğer demokratik parlamenter sistem içerisinde bu işi yürütmek istiyorlarsa. Çünkü Türk milleti bu konuda da hassasiyetini ortaya koymuştur ve koyacaktır. Bir yere kadar sabreder, bundan sonra da tabii artık sabrın da bir sonu var. Nihai kararını buna göre verir. Çünkü aydınlık yarınların Türkiyesi bizim için çok önemli. Bunun birlik, beraberlik, kardeşlik içerisinde olması lazım."

Haberin Devamı


Erdoğan, özellikle Cumhurbaşkanı olarak, 78 milyonla kardeşlik bağları içerisinde, birbirine kenetlenmiş bir Türkiye'yi imar etmek durumunda olduklarını belirterek, herkesin, kendi değerler silsilesi içerisinde bir siyaset yürütebileceğini ama bunu ülkenin şartları olarak ortaya süremeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

"Yani, 'Ülkenin şartları olarak bunlar kabul edilmelidir' diyemez" şeklinde konuşan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Siz eğer demokrasiyi bir uzlaşma rejimi olarak görüyorsanız siz de şartlarınızı söyleyeceksiniz ama karşı taraf da şartlarını sürecek ve bu şartların bir bileşkesi ortaya çıkacak. Bu siyasi bileşke üzerinden de adımınızı atacaksınız. Eğer birbirinize şartlarınızı dayatmaya kalkarsanız zaten ortaya o zaman bir senfoni çıkmaz. Bir kakofoni çıkar. Ama biz senfoni arıyoruz. Bunun tadını alalım."

"O toplantı bir mutabakat toplantısı olamaz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin "HDP'nin örgüte bir silah bırakma çağrısı oldu. Dolmabahçe Mutabakatı'nın da gündeme geldiğini biliyoruz. Bütün bunları düşündüğümüzde Çözüm Süreci'nde gelinen noktayı nasıl görüyorsunuz?" sorusu üzerine, "Dolmabahçe Mutabakatı' ifadesini asla kabul etmiyorum. Çünkü o toplantı bir mutabakat toplantısı olamaz. Niye? Çünkü ortada bir hükümet vardır, diğer tarafta grubu olan bir siyasi parti vardır. Burada neyin mutabakatını, kimle, ne için sağlıyorsun? Öyle bir şey olmaz. Yani eğer ada ile ilgili bir çalışmaysa bu, böyle bir şey asla olmaz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“Sonra eline saz ver, 'cici çocuk' diye çıkar meydanda göster”

Ülkenin geleceğine yönelik atılacak bir adımın, yapılacak bir mutabakatın yerinin parlamento olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Parlamentoda, diğer siyasi partiler de hükümet de müşterek çalışmasını yapmak suretiyle orada kalkar, 'Türkiye Mutabakatı' gibi böyle bir değerler silsilesini ortaya koyarlar. Bu parlamentodan çok güçlü bir şekilde çıktığı zaman onun bir karşılığı olur, bir değeri olur. Yoksa bölücü terör örgütüne sırtını dayamış olanlarla bir mutabakat asla yapılamaz. Böyle bir şey düşünülemez. Burada yan yana durup, orada bir fotoğraf karesi içerisinde yer almak doğru bir şey değildir. Bunu bir defa bu şekilde değerlendirmek gerekiyor. Diğer taraftan da 'Bizim silahları bırakın dememizle silahlar bırakılmaz' yaklaşımı o ayrı bir konu. Bunu adaya havale etmek o da apayrı bir konu. Yani bir taraftan sırtını oraya dayayacaksın, bunu artık herkes biliyor. Bir diğer taraftan da 'Bunu biz değil İmralı çözer' diyeceksin, öbür taraftan da hala milletvekillerini oraya göndereceksin. Peki sen milletvekillerini adaya niye gönderiyorsun? Peki, neticeyi de niye böyle takdim ediyorsun? Senin milletvekillerinin o zaman oraya gitmesinin ne anlamı var? Herhalde turistik seyahat yapmıyorlar. Bir şeyin iletişimini sağlamak için gidiyorlar. Bunu da bizim görmemiz, bilmemiz lazım. Dolayısıyla samimiyet arıyoruz. Mesela 6, 7, 8 Ekim tarihlerini unutmam mümkün değil. Bu tarihlerde benim Güneydoğu'daki Kürt vatandaşlarımı sokağa davet edenler, bunun neticesinde 50 kişinin ölümü var. Öldüren Kürt, ölen de Kürt. Bunu kim, neyle izah edecek? Herhalde bunu batıda yaşayan Türk vatandaşlarım, Gürcü, Roman vesaire neyse, onlar gelip bunu yapmadı ki. Bu eylemi yapanlar ortada, çağrıyı yapanlar ortada. Ondan sonra eline saz ver, 'cici çocuk' diye çıkar meydanda göster. Buralarda samimi olmamız gerekiyor artık."

Haberin Devamı

"Bölgenin barışı için bu önemli bir gelişmedir"

Bir soru üzerine Erdoğan, İran'la yürütülen nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasını olumlu bir gelişme olarak gördüğünü söyledi.

Erdoğan, dün akşam İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bayramlaşma sadedinde bir telefon görüşmesi yaptıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görüşmede de bu nükleer enerjiyle ilgili konuyu da görüştük. Kendileri, bu konudaki mutabakatın tüm insanlık için önemli bir aşama olduğunu ifade ettiler. Aşama aşama da özellikle bu yaptırımların kalkacağı, tabii hepsinden ötürü de İran'ın Amerika'da çok ciddi bir parası var. Bu paranın geri ödenmesi söz konusu. Bu da tabii İran için önemli bir kaynak teşkil ediyor. Bu bakımdan önem arz ediyor. Kendilerinin çok umutlu olduklarını, yani bu işin kararlı bir şekilde yürüyeceğini Sayın Ruhani, dün akşamki görüşmesinde bana ifade etti. Bizim de temennimiz hakikaten bölgenin barışı için bu önemli bir gelişmedir."

Haberin Devamı

Bunun, İran ile ikili ilişkileri olumlu etkileyeceğini kaydeden Erdoğan, "O bakımdan ben isabetli buluyorum. Hayırlı olsun diyorum" dedi.

Erdoğan, bayramı İstanbul'da geçireceğini sözlerine ekledi.

BAKMADAN GEÇME!