Namaz sonrası koalisyon açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Namaz sonrası koalisyon açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2015 07:49

Bayram namazını kılan siyasiler, namaz sonrasında açıklamalarda bulundular. Başbakan Davutoğlu ilk tur koalisyon görüşmelerinde muhalefet liderlerine, 'helalleşme' çağrısında bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, Sultanahmet Camisi'nde kıldığı bayram namazının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Ramazan Bayramı'nı idrak etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Davutoğlu, bayramın bütün Türkiye'ye, İslam dünyasına ve insanlığa hayırlı olmasını diledi.

Bugün İstanbul'da müstesna bir atmosferde bayram namazını eda ettiklerini belirten Davutoğlu, "Sultanahmet Camisi'nin de bir özelliği olarak çok sayıda ülkeden, hemen hemen bütün İslam dünyasından, Avrupa'dan, Avustralya'dan Makedonya'ya, Yemen'den Libya'ya, Özbekistan'a, Tacikistan'a kadar çok değişik ülkelerden kardeşlerimizle bayramlaşma imkanı da oldu. Bu bayramlarda her zaman sadece ülkemizdeki barış ve huzur ortamında güzel bir bayram idrak etmiş olmakla kalmıyoruz, aynı zamanda dünyanın değişik köşelerinde bayramları hakkıyla kutlayamayan kardeşlerimizi de anıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Başta Filistin olmak üzere Suriye'de, Irak'ta, Yemen'de, Libya'da, Somali'de, Orta Asya'nın değişik bölgelerinde, zor şartlarda bayramı kutlamak zorunda kalanlara Allah'tan yardım dileyen Davutoğlu, "Türkiye, her zaman kendi içindeki barış ve huzuru sağlamanın yanında, dünyadaki bütün mazlumlarla da omuz omuza bayramların en iyi şekilde idrak edilmesi için çaba sarf etmeye devam etmiştir. Bu bayramda da bir taraftan da hükümet kurma çalışmalarını yürüttüğümüz ramazan ayı sonrasında hayırlı bir netice almak için dualar ettik. Allah ülkemiz için en hayırlı olanı nasip eylesin diye dua ediyoruz" dedi.

Bayramların karşılıklı olarak selamlaşmak, helalleşmek için de güzel vesileler olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Ülkemizin her köşesindeki değişik etnik, mezhebi kökenden, bölgeden, şehirden bütün vatandaşlarıma bugünlerin atmosferi içinde birbirleriyle en iyi dileklerle selamlaşmaları ve helalleşmeleri ricasında bulunuyorum. Allah kardeşliğimizi daim eylesin, ülkemizdeki huzuru gelecek nesillere en iyi şekilde aktaracak şartları bize nasip eylesin diyorum" şeklinde konuştu.

"Birinci tur koalisyon görüşmelerinin ardından şöyle bir ifadeniz olmuştu. 'Artık diğer partilerle olan aramızdaki mesafe kısaldı, yakınlaştı' şeklinde. İkinci tur koalisyon görüşmelerinden bir sonuç bekliyor musunuz?" şeklindeki soru üzerine Davutoğlu, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Tabii bugün bayram. Siyaset konuşmamak gibi bir prensibimiz vardır bayram günlerinde ama şunu ifade edeyim, herkesin merak ettiği bir husus olduğu için, Ramazan Bayramı öncesinde birinci turu bitirmek hedefindeydik, bitirdik. Bütün genel başkanlara gösterdikleri misafirperverlik için bir kez daha teşekkür ediyorum. Çok açık yüreklilikle istişarelerde bulunduk. Şimdi bu tabloyu hep beraber değerlendireceğiz. Hem biz, yani hükümeti kurmakla görevlendirilmiş taraf olarak değerlendireceğiz hem de eminim muhataplarım, genel başkanlar yaptığımız görüşmelerle ilgili bayramın da getirdiği atmosfer içinde istişarelerde bulunacaklardır. Bayram sonrasında hemen çalışmalara başlayacağız tekrar ve özellikle görevlendirdiğimiz arkadaşların temaslarından sonra 2. tur istişareler söz konusu olacak. Salı günü AK Parti MYK'sını genişletilmiş bir şekilde toplamayı düşünüyorum. MYK'da, arkadaşlarıma hem bilgi aktaracağız, değerlendirmeler yapacağız. Bütün bu izlenimleri aynı gün Bakanlar Kurulu ve partinin diğer organlarında da görüşeceğiz. En doğru kararları, adımları en doğru zamanda atmak için çaba sarf edeceğiz. Bayram sonrasında bu çalışmaları sürdüreceğiz inşallah."

Haberin Devamı

"Muhalefet liderlerine 2. tur öncesi bir bayram mesajınız var mı?" şeklindeki soru üzerine Davutoğlu, ilk turda güzel görüşmeler yaptıklarını belirtti.

"Mesajım temelde şu, bütün muhalefet liderlerine, seçim kampanyası esnasında karşılıklı olarak gönül kırıklıklarına dahi sebebiyet vermiş olan bazı açıklamalar olmuş olabilir, herkesten gelmiş olabilir bu açıklamalar" diyen Davutoğlu, herkesin birbirine herhangi bir gönül kırılığı varsa öncelikle bu konularda helalleşmesi ve gönüllerini açması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, sözlerini, "Hepimiz ülkeye hizmet için siyaset yapıyoruz. Bunu unutmadan parti ve şahsi planlamalarımızın ötesinde, ülkemizin geleceği için ikinci tur öncesinde tekrar bir muhasebe yapmalarını ve en iyi şartlarda kalıcı ve güçlü bir hükümet oluşturmak için her türlü görüşe açık olmalarını rica ediyorum. Hayırlı bayramlar diliyorum bütün vatandaşlarımıza, bütün partililere, hangi partiden olursa olsun" diyerek tamamladı.

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu, açıklamasının ardından kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Gazetecilerle de bayramlaşan Davutoğlu, özellikle kameramanların işlerinin ağır olduğunu belirterek, onları ayrıca tebrik etti.

Haberin Devamı

BAHÇELİ: DESTEK SÖZÜMÜZ YOK

Namaz sonrası koalisyon açıklaması


GÜL: BAŞARILAR DİLİYORUM

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, koalisyon görüşmeleriyle ilgili olarak "Umutlu musunuz?" şeklindeki bir soruya "Artık onu arkadaşlarımız bilir. Hayırlısı neyse o olsun. Artık görüşme konuşma, uzlaşma dialog zamanı. Ümit ediyorum ki hayırlısı neyse o ortaya çıkar" dedi.

BAYRAM NAMAZINI OĞULLARIYLA BİRLİKTE SÜLEYMANİYE CAMİİ’NDE KILDI

Abdullah Gül, bayram namazını oğulları Ahmet Münir ve Mehmet Emre Gül ile birlikte Süleymaniye Camii’nde kıldı.

Gül, namazın ardından cami çıkışında bayram mesajı verdi. Gül, "Bütün halkımızın, milletimizin bayramı mübarek olsun. Ramazan ayı geldi geçti. İnşallah bu mübarek günlerin yüzü suyu hürmetine bütün milletimizin geleceği iyi olsun. Herkes hayırlısıyla yeni senelere ulaşır. Sadece Türkiye’nin, kendi vatandaşlarımızın değil bütün müslümanların ve bütün insanlığın hep hayrını isteriz. İnşallah bu günler hep güzel günlere vesile olur. Bu vesileyle hem sizlerin hem de bütün vatandaşlarımızın bayramını tebrik ediyorum" diye konuştu.

KOALİSYON YANITI VERDİ

Gül, ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. İran ile Batılı devletler arasında nükleer müzakereleriin de sorulduğu sırada Gül’ün koalisyon görüşmeleriyle ilgili görüşünü açıklaldı..Abdullah Gül, "Bunu yürüten arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. İnşallah hep hayırlısıyla bayram zaten sevgi, muhabbet, diyalog ayıdır. Seçimlerden sonra da böyle bir diyalog ortamının başladığını görüyorum. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyorum. İnşallah hayırlısı neyse o olsun memlekette" diye yanıtladı.

"ARTIK GÖRÜŞME, KONUŞMA,UZLAŞMA, DİALOG ZAMANI"

"Koalisyon hükümeti kurulması konusunda umutlu musunuz? şeklindeki soruya Gül, "Artık onu arkadaşlarımız bilir. Hayırlısı neyse o olsun. Artık görüşme konuşma, uzlaşma dialog zamanı. Ümit ediyorum ki hayırlısı neyse o ortaya çıkar" şeklinde yanıtladı.

BAYRAM NAMAZINI KILACAĞI CAMİ, İKİ KEZ DEĞİŞTİ

Cami önünde vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Abdullah Gül, kendisini bekleyen vatandaşlarla bayramlaştı. Öte yandan Abdullah Gül’ün bayram namazını kılacağı cami, iki kez değişti. Dün önce Abdullah Gül’ün Kavacık Hasan Yavuz Camii’nde kılacağı bildirildi. Daha sonra Başbakan Davutoğlu’nun da bayram namazını kıldığı ve Sultanahmet Camii’ndeki bayram namazına iştirak edeceği belirtilen Gül’ün bu programı da değişti ve bayram namazanı oğullarıyla birlikte Süleymaniye Camii’nde kıldı. - Enver ALAS/İSTANBUL, (DHA) 11

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!