Demirtaş'tan Davutoğlu'na: CHP ile kurun destekleyelim

Güncelleme Tarihi:

Demirtaştan Davutoğluna: CHP ile kurun destekleyelim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2015 01:57

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk tur koalisyon görüşmelerinin son durağında HDP’lilerle bir araya geldi. 1 saat 58 dakika süren görüşmeye, Çözüm Süreci’nin geleceği ve Abdullan Öcalan’ın durumu damga vurdu. Görüşmede Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı’na 2 kez “Selahattin Bey” diye seslendi. HDP’li Sırrı Süreyya Önder, ziyaretin ardından “AK Parti-CHP koalisyonuna yapıcı muhalefet anlayışıyla destek veririz” dedi.

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, HDP Genel Merkezi’ndeki ‘koalisyon müzakeresi’ne Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara ve Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ile birlikte gitti. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a ise HDP’nin İmralı Heyeti üyeleri Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ve Pervin Buldan ile HDP MYK üyesi Zeynep Karaman eşlik etti.

DOLMABAHÇE VE ÇÖZÜM SÜRECİ

Koalisyon olasılıklarının Çözüm Süreci kapsamında ele alındığı görüşmede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Kürt sorunu yoktur ve Kürt sorununda karşı karşıya oturulan masa yok” çıkışıyla kesintiye uğrayan 28 Şubat tarihli ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ da ele alındı. Davutoğlu ve ekibinin mutabakatın kesintiye uğramasıyla görüşlerini paylaştıkları, bu kapsamda PKK’ya da eleştiriler yönelttikleri vurgulandı. Demirtaş ise PKK’ya silah bırakma çağrısına atıfla, “Salt silah boyutuna indirgeyerek demokrasiyi ele almak meseleyi gözardı etmek demektir” eleştisini yöneltti. HDP’nin olası koalisyon ihtimallerine ilişkin izlenimi, “CHP ile bir koalisyon mümkün olmaması halinde yeniden HDP’ye gelebilirler” şeklindeydi. HDP’nin bu izlenimi görüşmenin ardından Sırrı Süreyya Önder’in basın açıklamasına da yansıdı. Önder, “AK Parti- CHP Koalisyonu’na yapıcı muhalefet anlayışıyla destek veririz. Bu ülkede en çok oy alan iki siyasal partinin anayasal çoğunluk zemininde bir koalisyon seçeneği olarak yetkili kurullarımız, bütün kurumlarımızla paylaşır, yeni bir değerlendirme yaparız” dedi.

Haberin Devamı

2 KEZ ‘SELAHATTİN BEY’ DEDİ

Görüşmede Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı’na 2 kez “Selahattin Bey” diye seslendi. Mitingler sırasında Davutoğlu, polemik yaşadığı Demirtaş için“Artık ona Selahattin demeyeceğim” demişti.

HDP’NİN DURUŞU 1 AYDA DEĞİŞMİŞ

BAŞBAKAN Davutoğlu ise HDP ziyaretinin ardından şunları söyledi: “Yüzde 13 oy almış bir partiyi yok sayamam. 7 Haziran’ın ertesi günü Demirtaş, ‘Asla AK Parti’nin içinde olduğu hükümete içerinden ve dışarıdan destek vermeyeceğiz’ dedi. Yüzde 47 oy almış bir partiyi dışlayacak formüller yürümez. 1 aylık süreçte HDP’nin duruşunun değiştiğini gördük. Doğrusu da budur. Hükümetin Türkiye’nin bütününü temsil etmesi önemlidir.”

Haberin Devamı

Haberin Devamı

MASANIN KODLARI

BAŞBAKAN Davutoğlu’nun HDP ziyareti, Abdullah Öcalan’ın PKK’ya silah bırakmak için baharda olağanüstü kongre toplama çağrısının yapıldığı ünlü Dolmabahçe protokolünün mimarları Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve eski İçişleri Bakanı Efkan Ala ile HDP’den Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’i bir araya getirdi. Dolmabahçe heyetinden dünkü ziyarette olmayan tek isim AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal oldu. Ünal’a MHP heyetinde yer veren Davutoğlu, HDP heyetine ise kritik bir ismi, Diyarbakırlı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i dahil etti. HDP heyetinde MYK üyesi Zeynep Karaman’ın yer alması dikkat çekti. HDP İmralı Heyeti’nde yer alan Ceylan Bağrıyanık gibi Karaman da Demokratik Özgür Kadın Hareketi’ndeki çalışmalarıyla tanınıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çok sert tepki göstermesiyle bu protokol rafa kalkarken, seçim sürecine de Dolmabahçe’deki masanın devrildiği tartışmaları damgasını vurmuştu. Bu süreçte AK Parti’den HDP’ye yönelik en sert eleştiriler Akdoğan ve Ala’dan gelmişti. HDP’liler de Akdoğan ve Ala’yı çok sert sözlerle hedef almıştı.

Haberin Devamı

GİZLİ ARABULUCU

Davutoğlu’nun heyetinde yer verdiği Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, Adalet Bakanlığı Yüksek Müşavirliği görevi sırasında Çözüm Süreci’yle ilgili önemli rol üstlenen bir isim olanak tanınıyor. Boynukara için sürecin en önemli gizli arabulucularından değerlendirmesi yapılıyor. Heyetin sürpriz ismi ise Ala gibi Erzurum Milletvekili olan Zehra Taşkesenlioğlu oldu. ‘Milli Görüş’ kökenli Taşkesenlioğlu, “Kardeşliğe evet, kalleşliğe hayır” söylemiyle kampanya yürütmüştü. Figen Yüksekdağ’ın heyette yer alması da Türkiye sosyalist tarihi açısından önem taşıyor.

ÖCALAN’DAN HABER GELDİ

5 Nisan 2015’ten bu yana İmralı’ya gidemeyen HDP Heyeti’ne Öcalanla ilgili bilgi, AK Parti’den geldi. AK Parti heyeti sorulara “Sağlığı iyi. Devlet heyeti kendisiyle iki haftada bir düzenli olarak görüşüyor. 7 Haziran seçimleri, PKK’nın açıklamaları ve Ortadoğu’daki gelişmeler bağlamında değerlendirmelerini sürdürüyor” diye yanıt verdi.

SAHURA KADAR BALATLI ARİF’İ SEYRETTİM

Bu arada görüşmede Davutoğlu, Yılmaz Güney ve Atıf Yılmaz’ı da andı. Siyasetçi kimliğinden önce sinemacı kimliğiyle tanınan Sırrı Süreyya Önder’e, “Sahur’dan önce televizyonda Balatlı Arif’i seyrettim” dedi. Önder de “Atıf Yılmaz benim ilk ustamdır” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!