Hukuka aykırı

Güncelleme Tarihi:

Hukuka aykırı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2015 00:33

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilip özel statüsünün dışına çıkarılarak kamu binası yapılmasını hukuka aykırı buldu. Kurul, AOÇ alanının Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılabilmesi için “T.C. Başbakanlık Gazi Yerleşkesi (OGM) Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sınır onayına ilişkin kararlarının yürütmesini “Hukuka uyarlık görülmemiştir” diyerek durdurdu.

Haberin Devamı

İKİ İTİRAZA DA KABUL

Danıştay 6’ncı Dairesi, davacı Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın yürütmeyi durdurma taleplerini reddetmişti. Davacı 5 meslek odası, bir üst kurul olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz etmişti. 11 Haziran’da oyçokluğu ile meslek odalarının itirazlarını kabul eden Kurul, Bakanlar Kurulu ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kararlarının yürütmesi durdurdu. Her iki kararda da AOÇ sınırları içinde yer alan uyuşmazlığa konu proje alanının, Atatürk Orman Çiftliği Kuruluş Kanunu çerçevesinde ‘özel statüye’ sahip ve ‘devlet malı’ olduğu, ‘kentsel dönüşüm ve gelişim alanı’ ilan edilerek farklı bir statü tanınmasının kanuna aykırı bulunduğu belirtildi.
Kararda, “Atatürk Orman Çiftliği belediyelerce kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulanabilen herhangi bir planlı veya plansız alan gibi değerlendirilemez” denildi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Hürriyet’e, kararın Türk halkına bayram hediyesi olduğunu belirterek, “Kaçak saray acilen boşaltılmalı ve Cumhurbaşkanlığı Çankaya’ya taşınmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Kurul’un, Bakanlar Kurulu kararlarının yürütmesini durdurma hükümleri kesin nitelik taşıyor. 6’ncı Daire önlerindeki davaları önümüzdeki günlerde esastan karara bağlayacak, ardından da bu konudaki son sözü yine Kurul söyleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!