Geri sayım başladı

Güncelleme Tarihi:

Geri sayım başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 08:58

PARTİLER arasında geciktirme tartışmasına neden olan TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşmasıyla birlikte yeni hükümetin kurulması için gereken 45 günlük süre bugün başladı. Kesim seçim sonuçlarının ilan edildiği 18 Haziran’ın üzerinden 21 gün geçtikten sonra hükümet kurulmasıyla ilgili ilk adım da atıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimlerde en yüksek oyu alan partinin genel başkanı olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hükümet kurma görevini verdi.

Haberin Devamı

START VERİLDİ
Erdoğan’ın yeni hükümeti kurma görevini vermek için beklediği Meclis Başkanlık Divanı dün oluştu. Genel Kurul’da kabul edilen listeye göre Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başkanvekilleri Naci Bostancı, Koray Aydın, Şafak Pavey ve Yurdusev Özsökmenler; İdare Amirleri Tufan Köse, Sırrı Süreyya Önder, Seyfettin Yılmaz, Salim Uslu ve Ahmet Gündoğdu; Katip Üyeler Emre Köprülü, Gülizar Biçer Karaca, Emin Çınar, Erol Dora, Bülent Turan, Sema Kırcı, Fehmi Küpçü ve Mücahit Durmuşoğlu’ndan oluştu.

45 GÜNLÜK SÜRE BAŞLADI
TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Meclis Genel Kurulu’nun dünkü oturumunda partilerin bildirdiği isimleri Meclis Genel Kurulu’nda okutup, oylatmasıyla Divan resmen oluşurken, yeni hükümetin kurulması için gereken 45 günlük süreye ilişkin de geri sayım başlamış oldu. Bu takvime göre, hükümet kurma turları 24 Ağustos tarihine kadar sonuçsuz kalırsa, Anayasa’nı 116. maddesine göre Cumhurbaşkanının 90 günde ülkeyi seçime götürme olanağı doğacak. Anayasa’da bu ifade, “Seçimlerin yenilenmesine karar verebilir” şeklinde olduğu için Cumhurbaşkanı isterse, partilerarasında hükümet kurma görüşmelerinin devam etmesi durumunda, seçim kararını bu görüşmelerin bitmesine kadar uzatabiliyor.

Haberin Devamı

GÖRÜŞME GEÇ BAŞLADI
Erdoğan ve Davutoğlu, dün önce haftalık olağan görüşme çerçevesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ayrı ayrı görüştü. Devlet görüşmelerinin uzaması nedeniyle Erdoğan-Davutoğlu görüşmesi yaklaşık bir saat geç başladı. Bu görüşmenin ardından Erdoğan’ın hükümeti kurmakla Davutoğlu’nu resmen görevlendirdiği açıklandı.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Davutoğlu, daha önce görüşmeleri iki tur halinde yapacağını açıklamıştı. Buna göre Başbakan bayramdan öce başlayacağı ilk turda diğer liderleri dinleyerek şartlarını ve uzlaşma noktalarını belirleyecek. Daha sonra AK Parti’de yapılacak değerlendirmelerin ardından Davutoğlu’nun işbirliği yapabileceğini düşündüğü partilerle ikinci turu gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu durumda olası bir koalisyon iskeletinin şekillenmesi Ramazan Bayramı’ndan sonraya kalabilecek.

Haberin Devamı

SÜRE İKİYE BÖLÜNEBİLİR
Davutoğlu hükümeti kuramazsa Erdoğan, ikinci sıradaki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da görev vereceğini, ancak diğer iki partinin liderine görev vermeyi düşünmediğini açıklamıştı. Davutoğlu, iki-üç haftalık bir süre kullanırsa Kılıçdaroğlu’nun da teamüle göre buna yakın bir süre kullanması söz konusu olabilecek. Koalisyon uzlaşması sağlanırsa bu kez yeni Bakanlar Kurulu’nun atanması ve Meclis’te hükümet programı görüşmeleri ile güven oylaması yapılacak. Koalisyon görüşmelerinde ilerleme sağlanamaz ve hükümet kurulamazsa 45 günlük süre 24 Ağustos’ta dolacak.

GEÇİCİ KABİNEYE GİRER Mİ?
45 günde anlaşma sağlanmaz ve Cumhurbaşkanı’nca yenileme kararı verilirse, yasaya göre 90’ıncı günü takip eden ilk Pazar seçim yapılacak. Buna göre 22 Kasım Pazar günü oy verilmesi gerekiyor. Ancak YSK bu tarihi öne çekebiliyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı Geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulu’na; adalet, içişleri ve ulaştırma bakanları bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından parlamentodaki oranlarına göre üye alınacak. HDP’li bir hükümette yer almayacağını açıklayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisine verilen bakanlıkları kabul etmezse onların yerine de bağımsızlar atanacak. Partisinden istifade eden olursa bu bağımsız milletvekilleri veya Meclis dışından isimler bu bakanlıklarda görevlendirilecek.

Haberin Devamı

95 YILDA ÖRNEĞİ YOK
Geçici kabine için güvenoylaması yapılmayacak. Geçici hükümet, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapacak. Erken seçime gidilirse Türkiye bir ilki yaşayacak. Cumhurbaşkanının Meclis’i seçime götürdüğü örneği bulunmuyor. Meclis’in açıldığı 23 Nisan 1920’den beri darbeler, ara dönemler oldu, ancak hükümet kurulamadığı için Türkiye’nin yeniden seçime gittiği ve geçici Bakanlar Kurulu’nun oluşturulduğu bir dönem olmadı.

SEÇİME AZINLIKLA DA GİDİLEBİLİR
Geçiçi seçim hükümeti seçeneğinin zor şartları nedeniyle AK Parti’nin ülkeyi seçime götürmek şartıyla MHP ile azınlık hükümeti kurabileceği de konuşuluyor. AK parti, seçim tarihinde anlaşmak kaydıyla kendisine dıyşardan destek cçerecek, en azındang üvensizlik oyu ile düyürmeyecek MHP ile kendi iktirdarında seçime gitmenin yollarını da arayabilecek.

Haberin Devamı

İLK AÇIKLMA TWITTER’DAN
Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye saat tam 17.30’da geldi. Alınan bilgiye göre görüşme 17.35’de başladı. Yaklaşık 1 saat 10 dakika saat süren görüşmenin ardından Hükümeti kurma görevini alan Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sarayından ayrıldı. Bunun hemen ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Cumhurbaşkanımız 63. hükümeti kurma görevini Sayın Ahmet Davutoğlu’na vermiştir. Hayırlı olsun” mesajını Twitter'dan paylaştı.


BAKMADAN GEÇME!