CHP lideri Kılıçdaroğlu: Gideriz seçime kıyamet kopmaz

Güncelleme Tarihi:

CHP lideri Kılıçdaroğlu: Gideriz seçime kıyamet kopmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 01:25

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, erken seçimin şantaj gibi kullanılmasına itiraz ederek “Gideriz seçime kıyamet kopmaz ama Türkiye kaybeder” dedi. Koalisyon görüşmelerinin başlamasına az bir zaman kala Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

SİYASET ŞANTAJ İLE OLMAZ

Koalisyon koşulları henüz olgunlaşmadı. Neye göre bir koalisyon kurulacak? Davutoğlu bize gelecek konuşacak, ne konuşacak? Bunları görmeli. Davutoğlu’nun Saray’dan bağımsız hareket edeceği konusunda endişem var. Davutoğlu bağımsız hareket edebilme imkanına kavuşmalı çünkü koalisyonlarda taviz verecek olan iktidara en yakın olan partidir. Almanya’ya, Türkiye’ye bakın hep böyle oldu. Hem çok oyu alan olacak hem de ‘Benim dediğim olacak, gel koalisyonu benim koşullarımda kuralım yoksa, seçime gideriz’ denemez. Şantaj ile siyaset olmaz. Bu kadar sorun varken, dünyanın parasını, ülkenin çok kıymetli zamanını kaybedecek bir seçime gideceksin. Kararı millet de buna göre verir. Ekonomide ciddi kan kaybı var, ihracat düşüyor, işsizlik büyüyor, FED’in sonbaharda ne yapacağı belli değil. Davutoğlu’nun samimi olması lazım. Kastım şu: Başbakan adayı samimi olacaksa geçici hükümetin başındayken bu kadar atamayı yapmamalı. Etik kurallar var. Bu atamalar kurulacak hükümet döneminde olmalıdır. Kaç yıl Hazine Müsteşarı atayamadılar, şimdi dünyanın atamasını yapıyorlar. En tehlikeli atamalar MİT’te yapılıyor. MİT siyasallaştırılıyor. Ülkenin çıkarlarını korumakla görevi olan bir kuruluşun, bir partinin arka bahçesine dönüştürülmesi çok tehlikeli.

Haberin Devamı

SAMİMİ İSE ATAMALAR NE

MİT konusunda şimdilik bunları söylüyorum, şu anda yapılanları biliyoruz. Devletin böylesine önemli kurumu Cumhuriyet tarihinde hiç bu kadar yıpratılmadı. O nedenle koalisyon kurulacaksa bu demokrasinin, hukuk devletinin onarımı amaçlı bir koalisyon olacak. Yapılan atamaların Davutoğlu’ndan bağımsız yapıldığını düşünmek bizzat kendisine haksızlık olur. Tümüyle Başbakanlığı yapamadığı anlamına gelir çünkü bütün kararnamelerin altında kendi imzası var. Başbakan Davutoğlu samimi mi, samimiyse yapılan atamalar ne?

HÂLÂ SEÇİMİN PARÇASI

Cumhurbaşkanı’nın tek görevi var: Koalisyonu kuracak parti liderine görev vermek. Onun dışında Cumhurbaşkanı’nın hiçbir görevi yok. Koalisyon nasıl olacak, kimlerle olacak, kurularsa ne olur, kurulmazsa ne olur şeklinde açıklamalar yapmaya hakkı ve yetkisi yok. Şu an tavrı doğru değli. Hâlâ kendisi seçimin parçası olarak ortalıkta geziniyor. Bu hem işi güçleştiriyor hem de kendisinin meşruiyetini tartışılır halde kalmasını sürdürüyor. Seçimle bunu yaptı, hâlâ da sürdürüyor. Sonuçta da yüzde 52’den 41’e düştü.”

Haberin Devamı

14 İLKEDEN TAVİZ YOK

Kılıçdaroğlu’na dün ilahiyat profesörleriyle iftarda “14 ilke açıkladınız, pazarlığa açık mı” sorusu soruldu: “Hayır. Evrensel ilkeler onlar. Hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının nesine itiraz edilecek? Yolsuzluklarla mücadele edeceğiz, buna itiraz edilir mi? Ama bunların gereğinin yapılması lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!