CHP’li Hamzaçebi seçim barajının yüzde 5’e düşürülmesini teklif etti

Güncelleme Tarihi:

CHP’li Hamzaçebi seçim barajının yüzde 5’e düşürülmesini teklif etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2015 21:36

İSTANBUL Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Seçim Barajının Yüzde 5’e Düşürülmesi Hakkında Kanun Teklifi’ni Meclis Başkanlığına sundu.

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanlığına sunduğu teklifte, Ülke seçim barajının yüzde 10 olarak uygulanmasının, yönetimde istikrar ilkesi ile birlikte temsilde adalet ilkesinin hayata geçirilmesini engellemekte olduğunu belirterek, bu doğrultuda verilen kanun teklifi ile her iki ilkenin de birlikte hayata geçirilmesini sağlamak amacıyla, yüzde 10 olan ülke barajının yüzde beşe çekilmesi amaçlandığını ifade etti.

YÜZDE 5’LİK BARAJ İLE TEMSİLDE ADALET İLKESİNE İŞLERLİK KAZANDIRILACAK


Verilen kanun teklifinde temsilde adalet ilkesinin yok edildiğini savunulup şöyle denildi: ’Yüzde 10 ülke barajı uygulamasının her zaman yönetimde istikrar ilkesi çerçevesinde sonuçlar doğurmadığını, aksine temsilde adalet ilkesini işlevsiz kılan sonuçlar doğurabileceğini ortaya koymuştur. Seçim barajının Türkiye’de parlamentonun meşruiyetini tartışmaya açacak sonuçlar doğurması engellenmelidir. Temsilde adalet ilkesi yok edilerek istikrar sağlamak mümkün değildir. Yasa Teklifi ile Anayasanın 67. maddesinde yer alan yönetimde istikrar ve temsilde adalet ilkelerinin birlikte hayata geçirilebilmesini sağlamak üzere, ülke seçim barajının yüzde 10’dan, yüzde 5’e indirilmesi öngörülmektedir. Yüzde 5’lik baraj ile temsilde adalet ilkesine işlerlik kazandırılmakta, küçük partilerin parlamentoya girmesinin önü açılarak farklı düşüncelerin parlamentoda temsili sağlanmaktadır.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!