Yeşil yol için gelen iş makineleri geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Yeşil yol için gelen iş makineleri geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2015 16:25

Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol projesi için Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun yaylasına vatandaşların tepkileri nedeniyle giremeyen iş makineleri, bu kez vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası üzerinden bölgeye götürülmek istendi. Ancak durumu haber alan vatandaşlar horon ve türkülerle yolu kesti, Jandarma ve şirket çalışanları ile tartıştı. Vatandaşların tepkileri üzerine iş makineleri geri çekildi.

Haberin Devamı

YEŞİL YOL TEPKİSİ BİTMEK BİLMİYOR

Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası’ndan geçirilmek istenen Yeşil Yol projesine karşı çıkan vatandaşların tepkileri sürüyor. Yeşil Yol güzergahı üzerinde yöre sakinlerinin nöbet tutması nedeniyle çalışma başlatamayan iş makinelerinin bu kez bir başka güzergahtan, Samistal yaylası üzerinden bölgeye götürüleceği haberini alan vatandaşlar bu kez Kaçkar Dağları Milli Parkı girişindeki Şenyuva Köyü mevkiinde, ’Çek elini yaylamdan’ pankartları ile beklemeye başladı. Kısa süre sonra iş makinelerinin geldiğini gören vatandaşlar tulum eşliğinde horon oynamaya başladı, yolu ulaşıma kapattı. Yöre sakinleri, ‘Yeşil Yolu yapanlar, ömür boyu ağlasın’ ve ‘Gavurun makinesi, geldi çıktı dağlara. Aşağıda yer kalmadı, sıra geldi buraya” dizeleri ile projeye tepkilerini dile getirdi.

MİLLİ PARK ALANINA GİRME İZİN BELGENİZ VAR MI?

Bölgeye gelen jandarma ekipleri vatandaşlardan yolu ulaşıma açmasını istedi. Vatandaşlar ise Yeşil Yol projesini yapan Çapa İnşaat firması sahiplerinden Ali Fikret Cihan’a, Milli Park sahasına iş makinesi sokmak için izinleri olup olmadığını sordu, Cihan, ‘Burası benim iş saham. İzinim var’ diye cevap verirken vatandaşlara, ‘İzin konusu sizi ilgilendirmez’ diyen jandarma ise yolun açılmasını istedi. Tartışmaların sürmesi üzerine firma sahibi iş makinesini geri çekme kararı aldı, vatandaşlar da bir süre sonra bölgeden ayrıldı. Yeşil yolu yaptırmamakta kararlı olduklarını anlatan eylemciler, direnmeye devam edeceklerini ve mücadeleden asla vaz geçmeyeceklerini dile getirdi.

Yeşil Yol projesini yapan Çapa İnşaat firması sahiplerinden Ali Fikret Cihan ise, Yeşil Yol’un çevreye hasar vermeyeceğini iddia etti, “Halk bizim önümüzü açsın, biz yolu en iyi şekilde yaparız. Yaylaya yakışır bir yol yapacağız. Bu yol vatandaşın ufkunu genişletecek. Buradan yukarıya kaç kişi at ve eşeğe binerek yaylaya çıkar. Kaç kişi at ve eşek bakar? Bu yola karşı çıkmalarına gerek yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!