4 neden

Güncelleme Tarihi:

4 neden
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2015 01:38

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, seçimin ardından geliştirdiği stratejisinin 4 temel çıkış noktası olduğu öne sürülüyor. Bahçeli’nin seçimden bu yana geçen 23 günlük seyir defterinde, kamuoyunu kimi zaman şaşırtan açıklamalarının ana unsurunu, siyasetteki diğer aktörlerin duruşları ve söylemlerinin etkili olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

MHP kulislerine göre, Bahçeli’nin, partide yakın çevresiyle bile paylaşmadığı açıklamalarının başlıca nedenleri şunlar:


1- DİLEK ÖCALAN

CHP Milletvekili Deniz Baykal’ın Meclis Başkanlığı’na aday gösterilmesi, en önemli nedenlerin başında geliyor. Bahçeli, Baykal’ı desteklemeyeceğinin sinyallerini, seçimlerin hemen ardından verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2003’te Başbakanlık yolunun açılması sürecini ‘116 karanlık gün’ sözleriyle sık sık eleştiren Bahçeli’nin tepkisi, Baykal’ın Erdoğan’la görüşmesinin ardından daha da arttı. Baykal’ın, Bahçeli’yi ziyareti ve yaklaşık 50 dakika süren görüşmesi de ikili arasındaki buzların eriyeceği beklentisini boşa çıkardı. Bahçeli’nin, Baykal’ın yemin töreninde HDP Milletvekili Dilek Öcalan yerine başka genç üyeyi yanına oturtmasını beklediği de kulislerde konuşuldu.

Haberin Devamı


2- KILIÇDAROĞLU

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Devlet Bahçeli’ye başbakanlık teklifinde bulunması ve yüzde 60’lık bloktan bahsetmesi de başka faktördü. Bahçeli, bu teklifi kendisine kurulan bir tuzak olarak nitelendirdi. Kılıçdaroğlu’nun bu yaklaşımı, iki parti arasındaki iplerin kopmasına neden oldu.


3- HDP

Bahçeli, seçimden önce iktidar partisinin bazı yasal düzenlemelerine birlikte karşı çıktığı HDP’ye karşı, seçimlerden sonra keskin bir tavır sergiledi. Bahçeli’nin ‘HDP’yi yok sayma’ tavrında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun mitinglerinde sıkça MHP’yi HDP ile ortak hareket içinde gösterme söylemi etkili oldu. Bahçeli, kendi tabanında olumsuz etki yaratan bu söylemden rahatsız oldu ve sert tonda yanıt verdi. Bahçeli’nin, olası bir erken seçimde, milliyetçi tabanın desteğini yitirme kaygısının da bundan etkili olduğu öne sürülüyor.


4- KOALİSYON

Yakın çevresi Bahçeli’nin bu tavrını “Önce gözlemleme, sonra devreye girme” olarak yorumladılar. Bahçeli, AK Partinin önce diğer partilerle şansını demesi, ülkenin seçeneksiz kalması durumunda ise pozisyon alınmasının daha doğru olacağı ilkesinden hareket ettiğini öne sürüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!