En kötü senaryoya hazırız

Güncelleme Tarihi:

En kötü senaryoya hazırız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2015 01:30

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye’de en kötüsü de dahil her türlü senaryoya hazır olduklarını söyledi. Davutoğlu, geçici hükümet oldukları için bu tür önemli konularda karar alamayacaklarına ilişkin uyarılara da “Ülkemizin çıkarı neyi gerektirirse, bir saniye ömrümüz kalsa o kararı alırız” diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 45 dakika gecikmeli geldiği partisinin dünkü ilk Meclis grup toplantısında, “Sınamalar siyasetin doğasıdır. Siyaset, gerektiğinde risk alabilecek iradeyi gösterebilecek kişilerin işidir. Tarihe yön verenlerin işidir. Türkiye hiçbir tarihi olayı izlemekle yetinmedi, hepsine müdahil oldu” dedi. Davutoğlu, özetle şu mesajları verdi:

KOALİSYONLA İLGİSİ YOK

“Biz Sayın İsmet Yılmaz’ı aday gösterdiysek, kazansa da kazanmasa da son ana kadar 258 desteğin arkasında olmasını talep ediyorum. Bir senaryo gündeme getiriliyor. Üçüncü turda bizim bazı arkadaşlarımızın başka bazı arkadaşlara yöneleceği, iki adayın kalmasını sağlayacağı... Bizde siyasetin ahlakına aykırı tek bir davranış olmayacak. Burada nasıl Meclis Başkanlığı koalisyon ile irtibatlı değilse, Cumhurbaşkanlığı makamı da koalisyon görüşmelerinin parçası değildir, olmayacaktır. Cumhurbaşkanlığı makamını rencide edecek hiçbir müzakerenin içinde olmayız. Herkesin Cumhurbaşkanlığı makamına saygıda kusur etmemesini istiyoruz.

DEAŞ’A DA KARŞIYIZ

Sınır ötelerimizde ortaya çıkacak gelişmeler karşısında da kayıtsız kalmayız. Değil bir yıl, bir gün, bir ay, bir dakika, bir saniye dahi yürütmek için imkân varsa, alınması gereken kararları alırız. DEAŞ (IŞİD) terör örgütüne de Suriye rejimine de karşı çıktık. DEAŞ’ı ilk terör örgütü ilan eden ülke Türkiye’dir. Şimdi Türkiye’ye karşı uluslararası bir algı oluşturmak isteyenler, bizim bu örgütle adımızı yan yana zikretmeye kalkıyorlar. Ama bu iddialarda bulunanların, terör örgütleriyle adları yan yana yazılmıştır. Biz DEAŞ’a, El Kaide’ye, her terör örgütüne karşıyız. Asıl onlar Kandil’e seslensinler ve ‘Teröre karşıyız’ desinler. Herkes kendi etnik grubuna dönük çağrı yaparsa, o zaman parçalanma başlar. Biz Suriye’ye baktığımızda ne Kürt, ne Arap, ne Alevi, ne Sünni görürüz. Sadece Suriye halkını görürüz.

HARİTA DEĞİŞİRSE

Birileri haritayı değiştirmeye kalkarsa buna açık tutum sergileriz. Biz ne Türkiye’nin oldu bittilerle karşı karşıya bırakılmasına izin veririz ne de maceraya sürükleriz. Etrafımızda bir ateş çemberi var, doğru. Her türlü riskle karşı karşıyayız, doğru. Ama Allah aşkına, 4 yıldır, hatta Irak savaşından sonra 12 yıldır etrafımız ateş çemberi. Bu ateş çemberi İstanbul’u, Muğla’yı, Trabzon’u yakmamışsa, kalkınma, huzur devam etmişse arkasında AK Parti yönetimi vardır. Biz Suriye’deki gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Her türlü senaryoya hazırız. En kötü olabilecek senaryoya da hazırız. Bunun olmaması için alınması gereken tedbirlere de hazırız. Milletimiz 7 Haziran’da tercihini yapmıştır. Acelemiz, paniğimiz yok. İlkelerimiz belli. Meclis Başkanı’nı seçeceğiz, hükümeti kuracağız, kaldığımız yerden devam edeceğiz.”

Kutuplaşmayalım

Haberin Devamı

“Madem ki millet koalisyon demiştir, kimseye kapımızı kapatmayız. En iyi niyetli tavrı sürdürürüz. Ama ilkelerimizden taviz vermeyiz, dayatmalara izin vermeyiz. Hiçbir parti yetkilimizin ağzından, herhangi bir partiye, onun liderine, seçmenine dönük rencide edecek tek bir söz çıkmadı. Kutuplaştırıcı, şucular, bucular diye bir tasnif olmadı. Tek bir gün dahi bize oy vermeyenleri rencide edecek bir dil kullanmadık. CHP yüzde 25 aldığı gerçeğini unutup, yüzde 41’in hiçe sayıldığı bir koalisyonu nasıl oluştururuz ile meşgul. Yüzde 60’lık bir blok açıklaması. Kılıçdaroğlu, bu kutuplaştırıcı dili zihninden, gönlünden çıkarsın da ondan sonra bizimle konuşsun ya da biz geldiğimizde ona göre bizimle konuşsun. MHP’den retçi tavır. Siyaset reddetme sanatı değildir. Koalisyon görüşmeleri öncesinde MHP’ye muhasebeci, kritik ortamda gelecekle ilgili atılması gereken adımları ele alacak bir tutum tavsiye ediyoruz. HDP’den beklediğimiz, milletin beklediği, barış sözcüklerine kanarak onlara oy verenlerin beklediği öncelikli tutum, PKK terörüne karşı nerede durdukları tutumudur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!