Meclis'te başkanlık için taktik savaşı

Güncelleme Tarihi:

Mecliste başkanlık için taktik savaşı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2015 01:51

SEÇİM sonuçlarıyla yaşamsal önem kazanan Meclis Başkanlığı, dört partinin adayının da netleşmesiyle birlikte iktidar ve muhalefet arasında bir taktik savaşına sahne olmaya başladı.

Haberin Devamı

Seçimin, en çok oyu alan iki adayın yarışacağı son tura kalmadan, üçüncü turda sonuçlandırılmasına yönelik ince hesaplar ise kulisleri daha da ısıttı. Nefeslerin tutulduğu seçimde gözler şimdiden, dört adayın da Meclis’ten alacakları desteğin ortaya çıkacağı ilk iki turun tamamlanacağı salı gecesine çevrildi. İlk iki tur oylamada çıkacak sonuçlar doğrultusunda partilerin, çarşamba günü yapılacak son iki tur öncesinde pozisyonlarını salı gecesi yeniden belirlemeleriyle ‘başkanlık düğümü’ de çözülmüş olacak.

Düğümü çözecek bu ince hesaplara ilişkin kulislere yansıyanlar şöyle:


AK PARTİ’NİN UMUDU MHP


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile yarışacak AK Parti’de umutlar, son turda MHP’den gelebilecek oylara bağlanmış durumda. Kulislerde, CHP’nin adayı Deniz Baykal ile yarışması halinde kendi adaylarına, hem Yılmaz’ın geçmişteki ‘milliyetçi’ kökeni hem de HDP ile aynı blok içinde yer almamak istememeleri nedeniyle MHP’den oy gelebileceği hesapları yapılıyor. AK Parti çevrelerinde, “Oy gelmese bile HDP ile aynı blokta yer almaktan rahatsız olarak sandığa gitmemeleri, adayımızın seçilmesine yeterli olabilir” deniyor.

Haberin Devamı


HDP’DEN TEPKİ OYU


Aynı şekilde HDP içinden de Baykal’a yönelik bir tepki olabileceği, Yılmaz’a oy vermeseler bile tepki olarak sandığa gitmeyebilecekleri değerlendiriliyor. Yine MHP oylarını hedefleyen Yılmaz’ın son turda HDP’nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ile başbaşa kalmasını sağlayacak hesaplar da gizliden gizliye yapılıyor.


60 VEKİLLE TUR ATLATMA


AK Parti’den 55-60 milletvekilinin üçüncü turda Fırat’a oy verip Baykal’ı devre dışı bırakarak kendisini dördüncü tura taşıması formülüne, daha önce RTÜK Başkanlığı seçiminde takındığı tutuma dikkat çekilen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun izin vermeyeceği de değerlendiriliyor. Seçim sonrası sayısal çoğunluğu kaybettikleri RTÜK’te başkanlığı kaybetmemek için mevcut başkanın istifa edip üye yenilenmesine gidilmeden seçimin yenilenmesi formülüne Davutoğlu sıcak bakmamıştı. Ancak, AK Parti’nin adayı Yılmaz’ın destek arayışı için dün MHP lideri Devlet Bahçeli’ye yaptığı ziyaretin binaya giriş ve çıkışı da dahil sadece 10 dakika sürmesinin bütün bu planları yeniden gözden geçirilmesine yol açtığı da belirtiliyor.

Haberin Devamı


KİLİDİ HDP ÇÖZEBİLİR


AK Parti’nin umudunu bağladığı MHP, başkanlığın en güçlü adayı CHP için de kilit konumda. CHP, özellikle MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “Erdoğan’ın adayına asla oy vermeyeceklerine” ilişkin sözlerini esas alıyor. MHP’nin hiçbir durumda AK Parti’nin adayı Yılmaz’a oy vermeyeceğini düşünen CHP, son tura Yılmaz ile kalması halinde Baykal’a HDP’nin de oy vereceğini hesaplıyor. Baykal’ın önceki günkü başkanın, muhalefet dayanışmasıyla seçilebileceğine ilişkin açıklaması da bu yönde yorumlanıyor.


ÜÇÜNCÜ TUR PLANI


Baykal’ın ilk tablo ortaya çıktıktan sonra MHP ve HDP’nin kapısını bir kez daha çalması bekleniyor. Bu gelişmeler kulislerde, seçimin son tura kalmadan üçüncü turda da sonuçlanabileceği yorumlarına yol açarken, “MHP ve HDP’nin tavrına göre bu turdan Yılmaz da Baykal da çıkabilir” değerlendirmeleri yapılıyor. HDP’nin adayı Fırat’ın ilk iki turdaki seçim sonuçlarının ardından salı gecesi kritik bir kararla ertesi günkü son turlara katılmadan yarıştan çekilebileceği iddialarına da dikkat çekiliyor. AK Parti’nin HDP’nin adayını son tura taşıma planını uygulamaya koymak istemesi halinde 15-20 MHP’linin Baykal’a oy vererek bu girişimi boşa çıkarabileceğinden de söz ediliyor. Bu hesaplar dikkate alındığında, muhalefetin Baykal üzerinde uzlaşması en olası sonuç olarak görülüyor. Baykal, koalisyon desteğini arkasına alarak başkanlık yarışı içinde olmadığını açıklasa da kulislerde AKP-CHP seçeneği giderek daha da öne çıkıyor. Gayriresmi bir protokolle AKP’nin de Baykal’a destek verebileceğine dikkat çekiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!