MİT'in Marmara Köşkü Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın konukevi oluyor

Güncelleme Tarihi:

MİTin Marmara Köşkü Cumhurbaşkanlığı Sarayının konukevi oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2015 01:00

Cumhurbaşkanlığı Sarayı arazisi içinde yer alan Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait tarihi Marmara Köşkü, yabancı devlet adamları için konukevine dönüştürülüyor.

Haberin Devamı

Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun geçtiğimiz hafta yapılan toplantısında önemli kararlar alındı. Atatürk’ün AOÇ arazisinde konut olarak kullandığı tarihi Marmara Köşkü’nün Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilmesi kararı çıktı. MİT’in kullandığı tarihi bina, kurulun aldığı 2446 sayılı kararla önümüzdeki günlerde restore edilecek.

Yapılacak restorasyonun ardından Marmara Köşkü’nde Ankara’ya gelecek olan yabancı devlet başkanları ve cumhurbaşkanları ağırlanacak. Kritik toplantıda Marmara Köşkü için 1. Derece Tescil kararı alındı. Kurul, ayrıca Saray’ın farklı ada ve parsellerde bulunan toplam 177 bin 234 metrekarelik alanını da Başbakanlık’tan Cumhurbaşkanlığı’na tahsis etti.

Komisyonda alınan karara sadece Yenimahalle Belediyesi Temsilcisi Ayşe Betül Uyar karşı çıktı. Alınan kararların gelecek hafta yapılacak Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu’nca da onaylanması bekleniyor. Toplantıda Marmara Köşkü ile Cumhurbaşkanlığı Konutu’nun arasında kalan 2 katlı küçük bir lojman için de yıkım kararı alındı. Sözkonusu binanın da tarihi bir bina olduğuna dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Marmara Köşkü, Atatürk’ün isteğiyle 1928 yılında inşa edildi. Adını, ön bahçesine Marmara Denizi’nden esinlenerek yapılan havuzdan aldığı belirtiliyor. İsviçreli Mimar Ernst Egli’in çizip tasarladığı, bodrum üzeri 2 kattan oluşan bina, başta müstakil Çiftlik Evi şeklindeydi. 1980 darbesiyle köşk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına girdi. 1990’lara kadar üst düzey askerlerin toplantı, buluşma ve resepsiyon yeriydi. Köşk, son yıllarda ise MİT tarafından kullanılıyordu.

BAKMADAN GEÇME!