Yazı dolu dolu geçirin

Güncelleme Tarihi:

Yazı dolu dolu geçirin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2015 22:52

Okulların kapanmasıyla üç aylık tatil başladı. Uzmanlar yaz tatillerinin dinlenmek kadar gelişim için de önemli olduğu düşüncesinde. Saatlerini bilgisayar başında harcamayı planlayanların, başka alternatifler de düşünmesinde fayda var. Online rehberlik sitesi Wiki How’un bu konudaki önerilerini dikkate almaya ne dersiniz?

Haberin Devamı

Dışarı çıkın
Koca bir eğitim öğretim yılını sınıflarınızda geçirdiniz. Şimdi havalar da ısındığına göre artık dışarı çıkma vakti geldi. Doğayla iç içe olacak yerlere gidin, yürüyüş yapın, bisiklet sürün. Bu öneriler, bazılarına ‘eski moda’ gibi görünebilir. Ancak yaz tatilinde sağlığınıza faydalı olacak bir şeyler yapmak istiyorsanız hareket halinde olun.


Yeniliklere açık olun
Daha önce adını bile duymadığınız yeni bir şeyler yapın. Örneğin yemek hazırlayın, maket uçak yapın, sizi çok bunaltmayacaksa puzzle da iyi bir seçenek olabilir. Dünyada sayısız aktivite ve hobi sizi bekliyor.


Seyahat edin
Seyahat insanı olgunlaştırır. Sadece büyük mesafeleri düşünmeyin. Kendi şehrinize turist gözüyle bakın. İstanbul’da yaşıyorsanız üç ay boyunca her haftayı şehrin belli bir bölgesine ayırın. Şehrinizin semtlerinin tarihi hakkında araştırmalar yapın, fotoğraf çekin, yazın. İnanın, içinde yaşadığınız şehrin bilmediğiniz çok farklı bir dünyaya ev sahipliği yaptığını fark edeceksiniz.

Haberin Devamı


Yetenek avcılığı yapın
Bir enstrüman çalmak isterseniz, bu zaman alabilir. Ama size çok şey katar. Yeni yeteneklerinizin farkına varmaya çalışın, yetenek avcılığı yapın. Enstrüman çalın, yüzmeyi ve dans etmeyi öğrenin. Her yeni yetenek hayatta size yeni fırsatların kapısını açar.


Kendinize meydan okuyun
Bisiklet, voleybol, futbol ve basketbol. Bunlar adlarını sıklıkla duyduğumuz sporlar. Ancak başkaları da var. Yeni sporları keşfedin. Egzersiz yapın, koşun. Kendi rekorlarınıza meydan okuyun.

Yeni bilgi alanları keşfedin
Okulda eğitimini aldığınız bilimler her zaman çok şirin görünmeyebilir. Ancak bilim ve bilgi dünyası okulda derslerin sınırlarından ibaret değil. Sayısız bilim dalı ve kolu her geçen gün ilgi çekici yeni keşifleriyle karşımıza çıkıyor. Astronomiye merak sarabilirsiniz. Bir teleskopla ya da dürbünle geceleri gökyüzüne bakın. Konuyla ilgili belgeseller, filmler izleyin. Ya da hayvanların yaşamlarına meraklıysanız, zoolojinin de peşine düşebilirsiniz.


Dil yeteneklerinizi geliştirin

Yaz tatilinde ‘bildiğinizi düşündüğünüz’ Türkçeye yeniden göz atın. Yeni kelimelerin, deyimlerin peşine düşün. Zor gelmezse sözlük okuyun, eski filmleri izleyin. Yabancı dili geliştirmek için en eğlenceli yöntem farklı ülkelerden arkadaşlar edinmek ve bol bol yabancı dilde film-dizi izlemek. Ancak Türkçe altyazıyı mutlaka kapatın. Elektronik dünyanın da bir dili var. Bilgisayara meraklıysanız programlama dili de öğrenebilirsiniz. Buna ne kadar erken başlarsanız, ileride kariyer yapma şansınız o oranda artar.

Haberin Devamı


Kitap okuyun
Kitapların kelime dağarcığınızı, hayal dünyanızı ve bilgi birikiminizi geliştirdiğini biliyorsunuz. Klasikler ya da kalın kitaplar gözünüzü korkutuyorsa, ilgi alanınızla ilgili eğlenceli dergileri okuyun. Sürükleyici macera kitaplarını da tercih edebilirsiniz. Okumak çok etkili bir beyin jimnastiği. O yüzden ne olursa, okuyun.


Arkadaşlarınızla zaman geçirin
Yaz tatilinde birçok programa mutlaka arkadaşlarınızı da dahil edin. Hayatın keyfi paylaştıkça artar. Ayrıca bir evcil hayvan da edinebilirsiniz. Şirin bir köpek yavrusuyla oyun oynamak yapılabilecek en güzel şeylerden biri.


Başkalarına yardım edin
Çevrenizdekilerin her zaman yardıma ihtiyacı olabilir. Bulaşıkları makineye yerleştirebilir, toz alabilir, rafları düzenleyebilirsiniz. Başkalarına yardım etmek sizi de mutlu edecek. Deneyin.

Haberin Devamı


Bilgisayar oyunu oynayın
Bu başlık size çelişkili görünebilir. Ancak öyle değil. Dozajında ve planlı yapıldığı, takıntıya dönüşmediği sürece yaşa uygun olarak oynanan oyunlar eğlenceli vakit geçirmeniz için size fırsat sunar. Ayrıca bilgisayar oyunları size yeni dünyaların kapısını aralar. Bu sayede birçok arkadaş edinebilirsiniz. Ancak günde 2 saatten fazla onların başında kalıyorsanız, kendinizi frenleyin. Belli bir plan dahilinde gününüzü çeşitli aktiviteler arasında planlayın. Ne zaman oyuna başlayacağınız ve başından kalkacağınız konusunda kendinizden emin olun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!