Burası Antalya: Tabela Mezarlığı

Güncelleme Tarihi:

Burası Antalya: Tabela Mezarlığı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2015 12:11

Burası dünya turizminin gözbebeği Antalya. Ancak objektiflere yansıyan fotoğraflarda daha çok reklam tabelası mezarlığına dönüşen bir kenti andırıyor. Bütün caddeler, sokaklar estetik dışı can ve mal güvenliğini tehdit eden reklam uygulamaları ile dolu. Göreve gelen her siyasi temizlik sözü verse de sözler çabuk unutuluyor.

Haberin Devamı

Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan turizmin başkenti Antalya, billboard, megalight, raket ve totemlerin oluşturduğu işgalden bir türlü kurtulamıyor. Sorunun çözüm noktasındaki en etkin isimler kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda kentin işgalden kurtulacağına yönelik sözler verse de, son 5 yıllık süre içerisinde sokaklardaki reklam uygulamaları kontrolsüz biçimde artmaya devam ediyor.

KENT KUŞATMA ALTINDA

Henüz billboard, megalight, raket ve totemlerin neden olduğu görüntü kirliliğine çözüm bulunamazken, 30 Mart yerel seçimlerinden hemen sonra ortaya çıkan direk reklamı uygulamaları kentin tamamını kuşatmaya başladı. Aslında bu uygulama Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Menderes Türel tarafından durdurulmuş, belediye ekiplerinin gece yarısı yaptığı çalışmayla kentin en işlek caddelerini kaplayan 542 reklam ürünü toplatılarak belediyeye ait depolarda muhafaza altına alınmıştı.

Burası Antalya: Tabela Mezarlığı

Haberin Devamı

AKAYDIN İZİN VERDİ AKTEKİN İMZALADI

İç denetim soruşturmasının hemen ardından açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanı Selahattin Artun, “Vatandaşımızın talebi, Menderes Türel Başkanımızın talimatı ile gereğini yaptık, yasayı uyguladık” demişti. Sonraki süreçte yapılan kamuoyu açıklamalarında ise direk reklamları ile ilgili izinlerin dönemin CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın tarafından verildiği, ilgili izin belgelerinin ise yine dönemin Büyükşehir Genel Sekreteri Mehmet Rıfkı Aktekin tarafından imzalandığı açıklanmıştı.

Burası Antalya: Tabela Mezarlığı

AKEDAŞ’TAN UYARI YAZISI

Direk reklamlarının kaldırılmasına yönelik itirazlara, o dönemde henüz özelleştirilmeyen ve devlet kurumu olarak hizmet veren Akdeniz Elektrik A.Ş’nin 2010 tarihli resmi yazısı kaynak gösterilerek yanıt verilmiş, AKEDAŞ İl Müdürü Mehmet Hamdi Alıcıoğlu imzası ile 18 Mayıs 2010 tarihinde hazırlanan resmi yazıda uygulamanın can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüreceği belirtilerek şöyle denmişti: “Tabelaların montajı halinde can ve mal güvenliği tehlikeye düşecektir. Bu nedenle talebiniz uygun görülmemiştir.”

TÜREL’DEN İKİNCİ SÖZ

Bu gelişmelerin hemen ardından, 2015 yılı içinde gerçekleştirilecek reklam uygulaması ihalelerine dikkat çeken Başkan Türel, “Antalya maalesef tabela kirliliği açısından belki de Türkiye’nin en sorunlu kenti. Biz bu sorunu çözmek adına gerekli çalışmaları başlattık. Ürünlerle ilgili firmanın sözleşmesi de 2015’de sona eriyor. Bu tarihten sonra disipline işlemi başlayacak” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Burası Antalya: Tabela Mezarlığı

Haberin Devamı

KENTİN MOBİLYASI

Ancak Türel’den yeni reklam ihalesine günler kala farklı açıklamalar geldi. Türel, “Bunlar görüntü kirliliği değil (Billboard, megalight, raket, totem) aksine görüntü kirliliğini azaltan reklam araçları. Çünkü belirli bir disiplin içinde kent mobilyası olarak değerlendiriliyor ve görüntü kirliliğine yol açan tabelaların da önünü kesmesi açısından önemli bir unsur” dedi.

CLK İZİN VERMİŞ

Görüntü kirliliği sorununa tuz biber eken direk reklamlarına kendilerinin izin vermediğini savunan Türel, “Direklerle ilgili biz izin vermedik. Bunların asılmaması için yazı yazmıştık. Fakat CLK bu direklere reklam asılma yetkisinin kendilerine ait olduğunu düşünerek izin vermişler” diye konuştu.

Peki, Türel dışındaki yöneticiler Antalya’yı kuşatma altına alan reklam uygulamaları için neler söylemişti:

Haberin Devamı

İçişleri eski Bakanı Sebahattin Öztürk: Billboard, megalight, raket ve totemlerin şehrin doğal yapısını bozmasına göz yumulmamalıdır.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın: Kentte çok ciddi bir kirlilik var. Bu milli bir mesele. Hükümetin bile bu konuda taraf olması lazım.

Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek: Görsel kirlilik son zamanlarda gerçekten arttı. Belediyeler her zaman örnek olmak zorunda. Zaten bu işin yönetmeliği var. Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir’ diyerek övdüğü bir kentte bu tür görüntülerin olmaması gerekiyor.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü: Kentimizde reklam tabelaları ile alakalı kirliliğin olduğu açık. Bu sorun belediyelerin ortak anlaşması, çalışması ile çözülebilir. Büyükşehir başta olmak üzere diğer ilçe belediyelerle ortak çalışma yapabiliriz. Kararlı olunursa sonuç alınacağına eminim.

Burası Antalya: Tabela Mezarlığı

Haberin Devamı

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Antalya Büyükşehir Belediyesi Reklam İlan Tanıtım Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte şu ifadeler yer alıyor: “Sabit Reklâm Asma Panoları, düzenlenmiş yeşil alanların(yol orta refüjleri hariç) içine ve önüne, tarihi eser ve yapıların, heykel ve sanat eserlerinin, Kamu kuruluşlarına ait binaların, kültür-sanat işlevli yapıların önüne gelmeyecek ve bunları kapatmayacak biçimde yerleştirilir. Kavşaklarda orta refüjlere hiçbir şekilde reklâm panosu konamaz. Kavşak kenarlarına sürücü ve yayaların yol ve araç görüşlerini kapatmayacak ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde Büyükşehir Belediyesinin belirlediği noktalara sabit reklâm asma panoları konulabilir. Panolar hiçbir şekilde deniz ve manzara görüşünü kapatamazlar. Sabit reklâm asma panoları, Büyükşehir Belediyesinin belirlediği yerler dışında hiçbir yere konamazlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!