17-25 Yargıtay'a

Güncelleme Tarihi:

17-25 Yargıtaya
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2015 01:16

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarını yapan savcılar Celal Kara ve Muammer Akkaş ile hâkim Süleyman Karaçöl için yerel mahkemeden ilk karar çıktı. Savcılar ve hâkimle ilgili iddianameyi kabul eden Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi, son soruşturmanın açılması için iddianameleri Yargıtay’a gönderdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de büyük yankı uyandıran 17 Aralık soruşturmasının savcısı Celal Kara, 25 Aralık soruşturmasının savcısı Muammer Akkaş ve sulh ceza hâkimi Süleyman Karaçöl hakkında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi yargılama izni verdi. Bu kararın ardından Kara, Akkaş ve Karaçöl hakkındaki dosyalar, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Başsavcılık, Kara ve Akkaş hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan 3 yıl; hâkim Karaçöl hakkında da ‘görevi ihmal’ suçundan 2 yıl hapis istemiyle iddianame hazırladı. Savcılığın, HSYK kararıyla meslekten ihraç edilen Akkaş, Kara ile Karaçöl hakkında hazırladığı iddianameler, Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Mahkeme, şüphelilere iddianameyi tebliğ ettikten sonra savunma ve ek deliller için süre verdi.
Şüphelilerin taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, dün iddianamelerle ilgili ‘son soruşturmanın açılmasına’ karar verdi. Mahkemenin, iddianameyle ilgili kararında, Akkaş’ın soruşturması sürecinde şüphelilerle ilgili üç çağrı kâğıdı hazırladığı, bunlardan birini aldığı, iki nüshayı da kimseye tebliğ etmeden dosyada tuttuğu belirtilerek, “Şüpheli çağrı kâğıtlarından Necmettin Bilal Erdoğan’a ait olanı 26 Aralık 2013 günü internette yer aldı” denildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve vekilinin soruşturmayla ilgili bilgileri medyadan öğrendiği belirtilerek, Akkaş’ın ‘basın açıklaması’ adı altında bildiri dağıttığı da kaydedildi. Hâkim Karaçöl’ün de kuvvetli şüphe oluşmadan Akkaş’ın talebi doğrultusunda, şüphelilerin mal varlığına talepten 24 dakika sonra gibi kısa bir süre içinde tedbir koydurttuğu belirtildi.

DELİLLER YETERLİ

İddianamelere karşı görüşü sorulan şüphelilere savunmalarını yapabilmeleri ve varsa delillerini sunabilmeleri için 20 günlük süre verildiği belirtilen kararda, “Soruşturma evrakı içerisinde bulunan deliller son soruşturmanın açılması kararı verilmesi için yeterli kuvvette şüphe doğurduğu mahkememizce değerlendirilmekle ek delil toplama talepleri kabul edilmemiştir” görüşüne yer verildi. ‘Son soruşturmanın açılması’ ve yargılamaların Yargıtay’da yapılmasına hükmeden mahkeme, Celal Kara hakkındaki kararını oy çokluğuyla, Muammer Akkaş ve Süleyman Karaçöl hakkındaki kararını oy birliğiyle aldı.
Karaçöl, Akkaş ve Kara, haklarındaki suçlamaların işlendiği tarihte birinci sınıf hâkim ve savcı oldukları için ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay’da yargılanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!