YSK’dan yayın yasağını delen televizyonlara belgesel yayınlama cezası

Güncelleme Tarihi:

YSK’dan yayın yasağını delen televizyonlara belgesel yayınlama cezası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2015 19:25

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) 7 Haziran’da yayın yasağı dolmadan saat 21.00’den önce seçim sonuçlarını yayınlamaya başlayan televizyonlara program durdurma cezası verdi.

Haberin Devamı

YSK’nın daha önceki yılların aksine yasağı kaldırmamasına rağmen seçim sonuçlarını ve seçim haberlerini yayınlamaya başlayarak, yasağı delen Habertürk, CNN Türk ve Halk TV başta televizyon kanallarına seçim güvenliğinin tehlikeye atıldığı gerekçesiyle YSK ceza kesti. YSK, yayın yasağının delindiği saatten kalktığı saat olan 21.00’e kadar televizyon kanallarına ikişer kez program durdurma cezası uygulamayı kararlaştırdı.

BELGESEL YAYINLAYACAKLAR

YSK’nın belirlediği bu saatte televizyonlar RTÜK’ün belirlediği belgesel programları yayınlayacaklar. CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, bu seçimlerde yasağının diğer yılların aksine yurtdışı oyların sayıldığı ATO’da yaşanan gergilik nedeniyle ve seçim güvenliğinin tehlikeye düşürülmemesi için kaldırılmadığını belirterek, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Siyasi parti temsilcileri olarak biz de seçim güvenliğinin tehlikeye düşürülmemesi için yasağın kaldırılmaması görüşündeydik. 7 Haziran Pazar günü yayın yasağı delen tüm televizyonlara YSK, yasağı deldikleri saatten yayın yasağının kalktığı 21.00’e kadar ikişer program durdurma cezası verdi. Örneğin bir televizyon kanalı yasağı 19.14’te deldiyse bu saatten yasağın kalktığı 21.00’e kadar iki gün belgesel yayınlayacak. Program durdurma cezası bu şekilde uygulanacak. YSK kararında televizyonların hangi gün ve saatlerde program durdurma aldıkları gösterildi. Bu saatlerde televizyon kanalları RTÜK’ün belirlediği belgeselleri ikişer gün olarak yayınlayacaklar” dedi.

SİYASİ PARTİLERİN İTİRAZLARIN RET

YSK bugün ayrıca siyasi partilerin kendisine ulaşan seçim sonuçlarına ve geçersiz oylara yaptıkları itirazları da görüştü ve tümünü reddetti. AK Parti’nin Erzincan , AK Partinin Adana ve MHP’nin Amasya’da seçimlere itirazları reddedildi. Bir milletvekilliğinin yurtdışı oylardan sonra HDP’ye geçen Kocaeli’nin seçim sonucuna itirazın ise hafta başı görüşüleceği öğrenildi.

CHP’li Yakupoğlu itirazların tümünün 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 112. maddesine göre geçersiz oylara itirazların da tutanak defterine kayıt edilmedikleri yani delillendirilemedikleri gerekçesiyle reddedildiğini söyledi. Yakupoğlu seçim öncesi uyardığı gibi geçersiz oylara bu itirazların sandık başında yapılması ve tutanak defterine işlenmesi gerektiğini anımsattı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!