İlk ders taciz!

Güncelleme Tarihi:

İlk ders taciz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2015 01:22

Eğitim-Sen’in kadın eğitimciler arasında geçtiğimiz yılı kapsayan araştırmasının çarpıcı sonucu: Kadın öğretmen ve akademisyenlerin yüzde 14’ü cinsel tacize uğruyor. Cinsel tacize uğrayan kadınların yüzde 83’ü ise aynı zamanda psikolojik şiddete de maruz kalıyor.

Haberin Devamı

EĞİTİM-Sen Merkez Kadın Sekreterliği’nin hazırladığı, 2014-2015 eğitim-öğretim dönemini kapsayan “Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu” yayımlandı.
Alan araştırmaları, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) istatistikleri ve gazete haberleri kaynak alınarak hazırlanan raporla, çarpıcı sonuçlar yer aldı. Sendika, 27 ildeki 29 şubesinde 869 öğretmenle yaptığı anket çalışmasıyla kadın öğretmenlere yönelik şiddetin boyutlarını ortaya çıkardı.

HEM CİNSEL HEM PSİKOLOJİK

Buna göre, kadın öğretmenlerin yüzde 41.3’ü görevleri boyunca en az bir kere psikolojik şiddete uğruyor. Bu da her 5 kadın eğitimciden 2’sinin görevde şiddete maruz kaldığını ortaya koyuyor. Kadın öğretmen ile akademisyenlerin yüzde 14’ü ise cinsel tacize uğruyor. Tacize uğrayan kadın eğitimcilerin yüzde 83’ü, aynı zamanda psikolojik şiddete de maruz kalıyor. 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde en az 50 kız öğrenci ve kadın öğretmenin, erkek şiddetine uğradığının da vurgulandığı raporda yer alan diğer sonuçlar şöyle:

FAİLLER YÖNETİCİLER

2014-2015 eğitim-öğretim dönemi içinde okullarda en az 47 öğrenci ve 1 öğretmen tacize uğradı. 3 kadın öğretmenin fiziksel şiddete maruz kaldığı eğitim öğretim döneminde, 3 öğrenci de cinsel istismara uğradı. Olaylarda fail 27 kişinin büyük çoğunluğunu okul müdürleri ve müdür yardımcıları oluşturdu.

3-5 yaş arasındaki her 3 çocuktan 2’sine evde kadınlar bakıyor. Okul öncesi dönemde 3-5 yaş arası okullaşma oranı kız çocuklarda yüzde 32’lerde kaldı. Geçen yıl ortaokuldan mezun olan 36 bin 401 kız çocuğu hiçbir lise türüne kayıt yaptırmadı.

Haberin Devamı

İstismarın cezası ilk celsede kesildi

GAZİANTEP’te 3 yaşındaki kız çocuğu İ.K. 5 Ocak’ta anne ve babasının kantin işlettiği okulda kayboldu ve birkaç saat sonra 2 kilometre uzaklıktaki tren rayları arasında yaralı bulundu. Dövüldüğü ve tacize uğradığı belirlenen kız, tedavisinin ardından ailesine teslim edildi.

3 GÜNDE KAMERADAN ÇIKTI

Polis de 3 gün sonra güvenlik kamerası taramasından olayın faili Ümit Sezer’i (32) tespit edip gözaltına aldı. Küçük kızı okuldan “Ne kadar tatlısın” diyerek kucağına alıp kaçırdığı öne sürülen şüpheli tutuklandı. Hakkında ‘cinsel istismar, kasten yaralama ile zorla alıkoyma’ suçlarından 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılan sanık davanın dünkü ilk duruşmasında suçlamayı reddetti.

TEMYİZE GİDECEK

Mahkeme heyeti sanığa; ‘şiddet kullanarak işlediği cinsel istismar’ suçundan 24 yıl, ‘kasten öldürme teşebbüsü’nden 20 yıl ve ‘çocuğa karşı cinsel amaçlı hürriyetten yoksun bırakma’ suçlarından da 6 yıl hapis cezası verdi. İlk duruşmada 50 yıl hapse çarptırılan sanık, kararı temyiz edecek. DHA



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!