7 beraata itiraz

Güncelleme Tarihi:

7 beraata itiraz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2015 01:38

Balyoz davasında yeniden yargılanan 236 askerin beraat etmesinin ardından savcılık, aralarında Çetin Doğan’ın da bulunduğu 7 asker yönünden karara itiraz etti.

Haberin Devamı

Çetin Doğan’ın seminer konuşmasında, AK Parti iktidarının düşürülmesinden sonra Milli Mutabakat Hükümeti kurulmasından bahsettiği, konuşma içeriğinin darbe yapmaya yönelik olduğu savunuldu.

İSTANBUL Anadolu Adalet Sarayı Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Aydın tarafından Yargıtay Ceza Dairesi Başkanlığı’na sunulmak üzere davanın görüldüğü İstanbul Anadolu 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne verilen dilekçede, Balyoz’da yargılanan 7 asker hakkındaki beraat kararının usul ve yasaya aykırı olduğu belirtildi. Savcılık, MHP milletvekili Engin Alan ile pazar günkü seçimde İstanbul’dan milletvekili seçilen emekli Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu diğer askerler yönünden ise temyizen inceleme talebinde bulunulmayacağına karar verdi.

236 ASKER BERAAT ETMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali yapıldığı yönündeki kararının ardından yeniden yargılama yapan İstanbul Anadolu 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında emekli Orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Bilgin Balanlı ve MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan dahil 236 asker hakkında beraat vermişti. Başsavcı Vekili tarafından İstanbul 4’üncü Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne verilen temyiz dilekçesinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığınca 1’inci Ordu Komutanlığı’na rutin seminer planı kapsamında “egemen” planının uygulanması için talimat verilmesine rağmen emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın, bu açık emir karşısında güncel olmamasına rağmen ‘irtica’ başlığı altında olasılığı en yüksek senaryonun oynanması yönünde hazırlık yaptırdığı öne sürüldü.

YETKİLERİ AŞAN KONUŞMA

Çetin Doğan’ın irticai ayaklanmayı öngören senaryonun oynanmasında ısrar ettiği ve plan seminerinde Sıkıyönetim Kanunu’nun, sıkıyönetim ilanı halinde TSK’ya vermiş olduğu yetkileri de aşacak şekilde konuşmalar yaptığı kaydedildi. Plan semineri senaryosunun orduya müdahale yetkisi verecek şekilde oluşturulmasında da Çetin Doğan’ın hükümete karşı tavrını ortaya koyduğu öne sürüldü.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin böyle bir görev ve yetkisinin bulunmamasına rağmen Çetin Doğan’ın seminer konuşmasında AK Parti iktidarının düşürülmesinden sonra Milli Mutabakat Hükümeti kurulmasından bahsettiği, plan seminerinde yaptığı konuşma içeriğinin de mahiyeti itibariyle darbe yapmaya yönelik olduğu savunuldu.

ELVERİŞLİ İMKÂNLARI VARDI

Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, emekli Tümgeneral İhsan Balabanlı, emekli Tümgeneral Behzat Balta, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli kurmay Albay Emin Küçükkılıç ve emekli Albay Erdal Akyazan’ın plan seminerindeki konuşmalarının da içerik itibariyle Doğan’ın konuşmasına paralellik arz ettiği ve benzer mahiyette olduğu vurgulandı. Sanıkların rütbeleri, emir ve komutaları altındaki birliklerin sayısı ve imkânları ile sahip oldukları araç ve gereç bakımından atılı suçlamayı gerçekleştirmeye elverişli imkânlar içinde bulundukları anlatıldı.

YASAL HİYERARŞİ DIŞINDA

Ayrıca sanıkların üzerlerine atılı, ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’ suçu açısından, aralarındaki dayanışmanın Silahlı Kuvvetler’in yasal askeri hiyerarşisi dışında olduğu ifade edildi. Seminerde gerçek kişi ve kurumlardan söz edilmemesi kuralına da uyulmadığı öne sürüldü.

CEZASIZ KALACAKTI

Elverişli vasıtalarla hükümeti devirme kastının ortaya konulmasından sonra buna ilişkin hareketlere başlanması halinde suçların icrai hareketlerinin de başladığının kabulü gerektiği belirtildi. Suçun işlenip tamamlandıktan sonra düzenin değişmiş olacağı, böyle bir durumda eylemi gerçekleştirenleri cezalandıracak makamın olmayacağı vurgulandı.

LİDERİ ÇETİN DOĞAN

Plan seminerinin, Çetin Doğan ve diğer sanıklar tarafından seçimle gelen meşru hükümeti antidemokratik yollarla yıkmaya yönelik tertip edildiği öne sürüldü. Çetin Doğan’ın oluşturulan yapılanmanın lideri olduğu ve bu doğrultuda görevlendirmelerin yapıldığı iddia edildi. Diğer sanıkların da, plan seminerindeki sunumları dikkate alındığında Çetin Doğan liderliğinde atılı suçlamaya konu eylemi gerçekleştirmek için oluşturulan yapılanma içinde yer aldıkları, Çetin Doğan’ın eylemine iştirak ettikleri belirtildi.

Haberin Devamı

Yukarıdan birileri talimat gönderdi

Haberin Devamı

BALYOZ davasında savcılığın beraat kararına temyiz istediği isimler arasında yer alan Eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, “Herhalde yukarıdan birileri talimat gönderdi, yine bir şey çevirmek istiyorlar galiba” dedi. Ankara’da dün görülmeye devam edilen 28 Şubat davasının arasında Hürriyet’e açıklamada bulunan Doğan, şunları söyledi:
“Beraat kararını veren de İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, benimle birlikte 7 kişi hakkında temyiz isteyen de aynı savcılık. Komiklikten öte bir durum. İnsan ne diyeceğini bilemiyor. Üzülüyorum sadece. Belli ki birileri yine yukarılardan talimat gönderdi. Yine bir şey çevirmek istiyorlar anlaşılan. Savcı ne yapsın, emir kulu. Gelen bu talimat üzerine istenileni yapıyor. Birilerinin şahsımı hedef gösterme, bana kin duyma gibi duyguları var. Ben kim olduklarını aşağı yukarı tahmin edebiliyorum. Doğru dürüst davayı bilmeden, bırakın davayı, hiçbir şeyi bilmeden böyle şeyler yapıyorlar. Düşünsenize, soruşturma aşamasında bile bu seminerin dava konusu olmadığını bilmiyorlar. Ne diyeyim daha. Hukuk varsa bu ülkede hiçbir şey çıkmaz bundan. Israrla söylüyorum, bu yukarıdan talimatla yapılan bir şey. Benim söyleyeceklerimin hepsi bu.” Uğur ERGAN / ANKARA



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!