Hangi anket şirketi, seçimlerin sonucunu doğru bildi?

Güncelleme Tarihi:

Hangi anket şirketi, seçimlerin sonucunu doğru bildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2015 22:04

7 Haziran 2015 genel seçimleri sona erdi. Seçim gününe kadar bir çok şirket seçim anketi hazırladı. Peki hangi anket şirketi seçim sonuçlarına daha yakın orana ulaştı.İşte seçim sonuçları ve anket sonuçları değerlendirmesi...

Haberin Devamı

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri geride kaldı. En son mayıs ayında hangi firma, hangi tahmini yaptı? 2015 Türkiye Genel Seçimleri sonuçlarına göre en yakın tahmini aşağıdaki şirketler gerçekleştirdi.

7 Haziran seçimleri öncesinde yaptıkları kamuoyu araştırmasıyla seçimin sonucunu en yakın tahmin eden şirket KONDA oldu.

Sandıklarının yüzde 94'ünün açıklandığı şu sıralarda partilerin aldıkları oy oranları şöyle: Ak Parti 40,62; CHP yüzde 25,39; MHP yüzde 16,63; HDP yüzde 12,7.

KONDA
Mayıs ayında medyaya yansıyış açısından en dikkat çeken anket sonucu ise Konda'dan geldi. Konda'nın resmi olarak açıklamadığı ancak birçok ekonomi haber sitesi tarafından, Konda'nın kendi müşterilerine gizli olarak gönderdiğini iddia ettiği anket büyük bir şaşkınlık yaşattı. Öyle ki Businiess HT gibi ekonomi haber siteleri, anketin varlığını açıkladıkları gün dolar kurunda yaşanan ani yükselişi bile iddia edilen bu ankete bağladılar. Söz konusu araştırmanın sonuçlarında Ak Parti @.5, CHP (.7, MHP .4, HDP ise .5 olarak gösterildi.

Haberin Devamı

ANDY-AR
Mayıs ayı içinde iki farklı anket yayınlayan Andy-Ar, açıkladığı son anketin verilerinde Ak Parti'yi A.9 CHP'yi %.8,MHP'yi , HDP'yi ise .7 oranında açıkladı. Andy-Ar Başkanı Faruk Acar, açıkladıkları bu son anket öncesi yaptığı açıklamada, Nisan ayına göre partilerin oy oranlarında bir değişim yaşandığını ifade etti. Acar'a göre HDP her ne kadar seçim barajını aşmış olarak görünse de, hala bıçak sırtında bulunduğunu ifade etti.

SONAR
Açıkladığı bir önceki anket sonuçlarında çeşitli çevreler tarafından eleştiriye maruz kalan Hakan Bayrakçı yönetimindeki Sonar Araştırma ise seçimler öncesindeki son araştırmasının sonuçlarında Ak Parti'yi A, CHP'yi &, MHP'yi .1, HDP'yi ise .4 oranında açıkladı. Sonar açıkladığı bu son verilerin ardından, seçim nabzında bir değişiklik olup olmadığını öğrenmek için gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını ise seçim yasaklarına rağmen 2 Haziran'da sosyal medya üzerinden açıklayacağını duyurdu.

METROPOLL ARAŞTIRMA
Prof. Ozer Sencar'ın başkanlığında çalışmalarını yapan Metropoll Araştırma Mayıs ayında açıkladığı son anketin sonuçlarında partilerin oy oranını şu şekilde kamuoyuna sundu. Ak Parti B.8, CHP ', MHP .1, HDP ise %9.2. Daha önceki açıklamalarında da sık sık HDP'nin bıçak sırtında bulunduğunu ifade eden Ozer Sencar'a göre seçimlerin kaderini HDP'nin barajı aşıp veya aşmayacağı belirleyecek büyük ölçüde. Metropoll Araştırma da belirtilen anketin sonrasında resmi olarak yeni bir anket sonucu açıklamadı.

Haberin Devamı

Hangi anket şirketi, seçimlerin sonucunu doğru bildi

AKSOY ARAŞTIRMA
Daha çok farklı kulvarlarda araştırma hizmetleri ile bu güne kadar adını duyduğumuz Aksoy Araştırma, 7 Haziran Genel Seçimleri öncesinde müşterilerinden gelen yoğun istek sonucu gerçekleştirdiğini duyurduğu 2015 seçim anketi çalışmasında partilerin oy oranlarını aşağıdaki tablodaki gibi açıkladı. Aksoy Araştırma'ya göre seçimlere sayılı günler kala Ak Parti B.5 ,CHP &.2, MHP .2, HDP ise .6 oranında bulunuyor. Açıklanan araştırma sonucu ise kararsız seçmenin de partilere orantısal olarak dağıtılmasıyla ortaya çıktı. Aksoy'a göre kararsız seçmelerin oranı ise .3.

AKAM ARAŞTIRMA
AKAM'ın Mayıs ayının 15 - 20'si arasında gerçekleştirdiğini duyurduğu anketin sonuçları da, oldukça tartışılacak veriler sundu. Ankete göre Ak Parti'nin @'ın altına düştüğü ve oy oranının 8.94 olduğu belirtilirken, CHP (.09, MHP .61, HDP ise .78 olarak açıklandı. Ankette Milli İttifak olarak adlandırılan ve Saadet Partisi - Büyük Birlik Partisi ittifakı ile seçim barajını aşma hesaplarını yapan, Saadet Partisi ise %2.24 oy oranında gösterildi. AKAM gerçekleştirdiği bu anketi 2976 kişi ile görüşerek yaptığını duyurdu.

Haberin Devamı

MEMLEKETTEN SEÇİM MANZARALARI 7 HAZİRAN 2015

KONSENSUS ARAŞTIRMA
2015 Seçimleri'nde, diğer seçimlere göre biraz daha pasif kalan Konsensus Araştırma ise 7 Haziran için yaptığı tahminlerini Habertürk ekranlarında, başkanı Murat Sarı aracılığı ile kamuoyuyla paylaştı. Ak Parti'nin oy oranını Mayıs ayı itibari ile C.9 olarak tahmin eden Konsensus Araştırma muhalefet partilerinden CHP'yi &.7, MHP'yi ise .8 olarak açıkladı. Konsensus, HDP'yi ise %9.7 olarak belirterek, 7 Haziran akşamında yaşanacak heyecan hakkında ipucunu vermiş oldu. Bu araştırma sonucu dışında Konsensus'un açıkladığı veya açıklayacağı başka bir anket ise bulunmuyor.

VERA ARAŞTIRMA
Genel seçimler öncesinde adını duyuran bir diğer anket firması da VERA Araştırma oldu. Seçimlere sayılı günler kala açıkladığı ankette Ak Parti'yi C.5 oranında belirten VERA, CHP'yi '.1, MHP'yi , HDP'yi ise %9.6 oranında açıkladı. VERA'nın yaptığı seçim anketinde katılımcılara aynı zamanda Başkanlık Sistemi hakkındaki düşünceleri de soruldu. Bu sorunun karşısında ise katılımcıların H'i Başkanlık Sistemi'ne karşı olduğunu belirtirken, evet diyenlerin oranı ise @.3 oldu.

Haberin Devamı

GENAR
Türkiye'nin en köklü ve en eski kamuoyu araştırma firmalarından birisi olan, İhsan Aktaş'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Genar ise gerçekleştirdiği son ankette partilerin oy oranlarını şöyle açıkladı. Ak Parti D.6, CHP %.8, MHP .7, HDP ise %9.5.Diğer anket firmaları gibi Genar da yaptığı son araştırmanın sonucunu 4 Haziran'da sosyal medya üzerinden duyuracağını açıkladı.

DENGE ARAŞTIRMA
Mayıs ayı genelinde yaptığı seçim anketi sonuçlarını paylaşan bir diğer firma ise Denge Araştırma'ydı. Denge'nin açıkladığı ankette Ak Parti D.6, CHP %.5, MHP .1, HDP ise .5 oranında seyretti. Denge'nin daha önce açıkladığı bir diğer ankette ise HDP baraj altı gösterilmişti. Araştırmanın dikkat çeken bir diğer verisi ise kararsız seçmenler hakkında oldu. Denge'ye göre 2015 Genel Seçimleri'nde büyük bir önem taşıyan kararsız seçmenlerin oranı seçim günü yaklaştıkça hızla düşmeye başladı. Buna göre kararsızların oranı %4.6 oranında çıktı

Haberin Devamı

Hangi anket şirketi, seçimlerin sonucunu doğru bildi

GEZİCİ ARAŞTIRMA
Seçimlere sayılı günler kala yasaklar öncesi açıkladığı anketle büyük dikkat çeken Gezici Araştırma ise Ak Parti'nin oy oranını yurt dışı oylarının da dahil edilmesiyle birlikte 9.3 olduğunu açıklarken, CHP'yi ise (.5 oranında gösterdi. MHP'nin .2 ile üçüncü çıktığı ankette HDP ise bugüne kadar yayınlanan anketlerdeki en yüksek oy oranında gösterilerek .4 olarak açıklandı. Gerçekleştirilen anketin bir diğer özelliği ise çalışmanın tıpkı seçimlerde olduğu gibi sandık yöntemi kullanarak yapılmasıydı.

MAK DANIŞMANLIK
Anket firmaları içerisinde geçen yıldan bu yana adını sık sık duymaya başladığımız MAK Danışmanlık ise yasaklar başlamadan önce açıkladığı son sonuçlarda Ak Parti'nin oy oranını C.56 olarak belirledi. Diğer partilerin oy oranı ise şöyle oldu. CHP $.9, MHP .4, HDP ise %9.94. Ancak Mak Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat, yaptıkları ankette yurt dışı oylarının hesaba katılmadığını, söz konusu bu gurbetçi oylarının da eklenmesiyle, 7 Haziran akşamında daha farklı bir sonucun ortaya çıkabileceğini söyledi. Kulat'a göre yurt dışı oylarında Ak Parti çok büyük bir farkla ilk sırada yer alıyor.

POLİTİC'S ARAŞTIRMA
Bursa merkezli kamuoyu araştırma firması Politic's Araştırma ise 17 - 23 Mayıs 2015 tarihlerinde 20 ilde 4200 kişi ile yaptığı anketin sonuçlarında Ak Parti'yi E.2, CHP'yi &.3, MHP'yi .4, HDP'yi ise %9.6 oranında açıkladı. Politic's Araştırma yayınladığı ankette seçim günü yaklaştıkça kararsız olan Ak Parti seçmeninin kendi partilerine geri döndüğünü ve bu durumun da Ak Parti oylarınını son haftalarda yükselterek E'in üstüne taşıdığını belirtti. Anket ayrıca yaş aralığına göre partilerin oy dağılımı veriler de sunuldu.

KAMU-AR
Yapılan araştırmalar içerisinde MHP'yi en çok umutlandıran anket sonucu ise Kamu-Ar'dan geldi. Kamu-Ar'ın 5223 kişi ile gerçekleştirdiği anket çalışmasında Ak Parti 5.3 oranında açıklandı. (Bu oran bugüne kadar açıklanan anketler arasında Ak Parti'yi en düşük gösteren oran oldu.) CHP'nin ise '.9 oranında gösterildiği ankette MHP ise 2015 Mayıs ayının sonuna kadar açıklanan anket sonuçlarındaki en yüksek oy oranı olan #.1 oranında gösterildi. Diğer firmaların aksine Kamu-Ar^'a göre HDP ise seçim barajının bir hayli gerisinde kaldığı belirtilerel %7.7 oranında açıklandı.

ORC ARAŞTIRMA
Mayıs ayının ilk açılanan anketlerinden birisi ORC Araştırma'ya aitti. Firmanın 3 - 7 Mayıs 2015 tarihlerin yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçları, özellikle Ak Parti kandında büyük bir sevince neden oldu. Mayıs ayının sonlarına doğru birtakım haber sitelerinde ORC Araştırma'nın son anketi olarak açıklanan veriler ise, bizzat ORC tarafından yalanlandı. ORC en son gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını seçim yasaklarına rağmen 3 Haziran tarihinde sosyal medya üzerinden duyuracağını açıkladı. ORC açıkladığı son anketteki tahminlerinde ise Ak Parti'yi G.5, CHP'yi #.9, MHP'yi , HDP'yi ise %8.1 olarak duyurdu.

İlgili videolar:

MUĞLA VE AYDIN'DA OY KULLANANLAR DENİZE KOŞTU

İKİ KİŞİNİN YAŞADIĞI KÖYDE TEK BAŞINA OY KULLANDI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!