SEÇSİS nedir? SEÇSİS nasıl kullanılır?

Güncelleme Tarihi:

SEÇSİS nedir SEÇSİS nasıl kullanılır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2015 11:00

Seçimle ilgili her türlü bilginin güvenli bir şekilde saklandığı bilgi sistemine SEÇSİS adı veriliyor. Türkiye'nin şimdiye kadar hayata geçirdiği en büyük e-devlet projelerinden biri olan SEÇSİS, elektronik seçime geçişin temellerini oluşturacak. SEÇSİS projesi nedir? SEÇSİS nasıl kullanılır? İşte projeyle ilgili detaylar...

Haberin Devamı

SEÇSİS sisteminin en önemli amacı, yasalara uygun olarak seçmenlerin eksiksiz belirlenmesi,listelerin hazırlanması mükerrer yazımın önlenmesi, seçmenlerin hızlı ve kolayca oy vermesinin sağlanmasıdır. SEÇSİS aynı zamanda seçimin çabuk sonuçlanması, itirazların en aza indirilmesi, vatandaşların siyasal haklarını kullanmasına olanak verir. SEÇSİS sistemi, seçim sonuçlarının ilçelerden güvenli ve hızlı bir şekilde merkeze aktaracak, internet üzerinden kolayca izlenebilecek yapının gerçekleştirilmesine de imkan sağlar.

SEÇSİS nedir SEÇSİS nasıl kullanılır


Seçim sonuçlarına ilişkin verilere nasıl ulaşır?

SEÇSİS Bilişim Sistemi’nin güvenlik tasarımı, bir bütün olarak gerekli tüm güvenlik önlemlerini içeren bir yapıdır. Yüksek Seçim Kurulu sitesi bilgileri ile SEÇSİS sistemi bilgileri ayrı bilgisayarlarda tutulur. SEÇSİS'de, seçim sonuçlarına ilişkin veriler, her aşamada tutulan tutanaklarla karşılaştırılabilmesi için "www.ysk.gov.tr" isimli internet sitesinde de yayımlanır.

Haberin Devamı

SEÇSİS SİSTEMİ İÇİN TIKLAYIN

SEÇSİS'in Faydaları

-Seçmenler, T.C. Kimlik Numarası ile kayıt altında tutularak mükerrer oy kullanımı önlenmiştir.

-Yasa değişikliği ile parmak boyama işlemi ortadan kalkmıştır.

-Yurt İçi Seçmen Kütüğüne kayıtlı vatandaşlar nerede ve hangi sandıkta oy kullanabileceklerini "www.ysk.gov.tr" internet sitesindeki Yurt İçi Seçmen Sorgulama ekranı üzerinden takip edebilme olanağı sağlamıştır.

-Yasa değişikliği ile seçmen olup, yurt dışında yaşayan vatandaşların adres kayıt sistemindeki bilgilerine dayalı olarak “Yurt Dışı Seçmen Kütüğü” oluşturulmuş ve "www.ysk.gov.tr" sitesinde bulunan Yurt Dışı Seçmen Sorgulama ekranını kullanarak, Yurt Dışı Seçmen Kütüğünde kayıtlı olup olmadıklarını takip edebilmeleri sağladı.

-Sandık seçmen listelerinin, muhtarlık bölgesi askı listelerinin, seçmen bilgi kağıtlarının, çok hızlı bir şekilde ilçe seçim kurullarınca alınması sağlamıştır.

Haberin Devamı

-Birleşik oy pusulası dışında hiçbir form matbaada bastırılmadığından matbaa ve nakliye masrafları azaltılmıştır.

-Seçmenler, oy verecekleri sandıklara, belirlenen kriterlere göre çok hızlı bir şekilde dağıtılmaktadır.

-Sandık sonuç tutanaklarındaki bilgiler, tüm ilçe seçim kurullarındaki istemci bilgisayarlardan girilerek anında Merkez’de toplandığı için seçim sonuçları çok hızlı bir şekilde alınabilmekte, hazırlanan görsel bir ekranda il seçim kurullarında, adetsel ve oransal olarak TV ve basın kuruluşları ile kamuoyuna duyurulmaktadır.

-Her türlü işlemin geriye yönelik kaydı tutulmaktadır. Çalışanlar, yetkileri düzeyinde işlem yapabilmektedir.

 

BAKMADAN GEÇME!