Demirtaş'tan sağduyu çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Demirtaştan sağduyu çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2015 19:22

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır mitinginde yaşanan patlamayla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Bütün Türkiye halkına, Diyarbakır'a geçmiş olsun diyorum. Bir kez daha sağduyuyu, serin kanlılığı elden bırakmamak dışında her hangi bir seçeneğimiz yok. Ne olursa olsun, barış kazanacak bu ülkede. Herkesin içi rahat olsun" dedi.

Haberin Devamı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CNNTÜRK'e telefonla bağlanarak Diyarbakır mitinginde yaşana patlamayla ilgili olarak ilk açıklamalarını yaptı.


Demirtaş, "Ben konuşma yapmak için aracımdan çıkış için hazırlık yaptığım sıra, sahneye yakın, bir kaç metre ileride meydana geldi. Patlamanın bulunduğu yerde bir trafoda var. Vali Bey ve Emniyet Müdürü ile de görüştüm. Şimdi olay yeri inceleme ekipleri henüz çalışmalarını tamamlamadığı için patlamanın neden kaynaklandığını bilmiyoruz. Fakat 10 civarında arkadaşımız yaralı. Durumu ağır olan da var, hafif olanda var. Bütün halkımıza, yararlılarım başta olmak üzere geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi. Selahattin Demirtaş, "Coşkulu ve heyecanlı bir mitingimizi tamamlamak üzereyken, böylesine vahim bir olayın meydana gelmiş olması düşündürücüdür. Ama biz her hâlükârda, seçim kampanyasının başından bu yana ısrarla altını çiziyorum. Bizim Türkiye'de barışa ihtiyacımız var. HDP hepimizin ihtiyacı olduğu için, ekmekten, sudan daha çok barışa ihtiyacımız olduğu için seçim kampanyasını yürütüyoruz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Diyarbakır'daki HDP mitinginde patlama

Sağlık Bakanı: 50 civarı yaralı var


"BU PATLAMA UMUD EDİYORUM Kİ GERÇEK BİR ARAŞTIRMAYLA ORTAYA ÇIKAR"

Demirtaş, "Bu patlamam neden kaynaklı olursa olsun, Diyarbakır halkını ben sağduyuya davet ediyorum. Birazdan il binamızın önünde gerekli açıklamaları yapacağım. Orada konuşma yapacağım. Diyarbakır halkını, mitingimize gelen bütün kardeşlerimi il binasının önünde toplanmaya çağırıyorum. Hiç bir yerde gerileme, provokasyona, asla mahal vermesinler. Gerilim yaratmak isteyenler olursa, asla tahriklere kapılmasınlar. Sokakları ve miting meydanlarını boşaltarak, bütün arkadaşlarımı il binası önünde toplanırlarsa, biz gerekli açıklamaları yapacağız ve seçim çalışmamıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu patlama umut ediyorum ki gerçek bir araştırmayla ortaya çıkar, sonuçlarıyla hepimizi tatmin edecek bir soruşturma yapılır. Beklentimiz o yöndedir. Yaralılarla ilgili bilgi almaya çalışıyoruz. Üzücü, vahim bir olayla mitingimizi sonlandırmak zorunda kaldık" dedi.

Haberin Devamı

"HDP BU TÜR GERİLİM YARATMAK İSTEYEN ODAKLARIN ALETİ OLMAYACAK"


Patlama konusunda her hangi bir bilgi verebilecek durumda olmadığını aktaran Demirtaş, "Gerekli soruşturmalar yapılmadan da, resmi makamlar incelemesini tamalamadan bir şey söylemek, spekülasyona mahal vermek de doğru olmaz. Ama etkili bir patlamaydı, öyle görünüyor. Maalesef ki o bölgede bulunan çok sayıda arkadaşımız ayaklarında ağar yaralar aldı, ayakları kopanlar oldu. Bekliyoruz.
Türkiye'nin her yerinin buna ihtiyacı var. İnanıyorum şu anda Karadeniz'den, Trakya'dan, Ege'den, Orta Anadolu'dan, Doğu, Güneydoğu Anadolu'dan, her yerden barış severlerin duası bizimledir, gönlü bizimledir. Türkiye'nin her yerinde, herkes artık Türkiye'de bu tür tahriklerin, bu tür ortamların yaşanmaması için dua ediyor.... Bizde onun için çaba sarf ediyoruz. Elimizden geleni yapacağız. Türkiye toplumu emin olsun, HDP bu tür tuzaklara düşmeyecek. HDP bu tür gerilim yaratmak isteyen odakların aleti olmayacak. Biz bu seçimi yapacağız ve inşallah da kazanacağız" dedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

"HİÇ BİR PARTİ DÜŞMANIMIZ DEĞİLDİR, HİÇ BİR PARTİLİ SEÇMEN DÜŞMANIMIZ DEĞİLDİR"


Demirtaş, kentte ciddi bir gerilim olmadığını ifade ederek, "Bağzı yerlerde küçük gerginlikler olmuş. Arkadaşlarımızda onlara müdahale ediyorlar. Polisinde özellikle sağ duyulu olması için, Vali ve Emniyet Müdürü ile görüştüm. Müdahale edilmemesi, kütlemizin zaten büyük bir panik ve öfke halinde ki kitlemize müdahale edilmemesi konusunda kendileri ile de görüşme yaptım. Hiç bir parti asla hedefimiz değildir, seçim büroları... Bu konuda çok dikkatli olunması lazım. Hiç bir parti düşmanımız değildir, hiç bir partili seçmen düşmanımız değildir. Seçim rekabeti; biz bu rekabeti eşitsizliğe, adaletsizliğe rağmen tamamlamak istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"HERHANGİ BİR İZLAHAMA MAHAL VERMEDEN ALANI BOŞALTMAYI BAŞARDI ARKADAŞLARIMIZ"


Patlama anında sahnenin arkasında olduğunu dile getiren Demirtaş, "Her halde bir 30 metre uzağımda patladı. Sahneye çıkmak üzereydim. Yükselen dumanı, patlamayı yakinen görebilme şansım vardı. Arkadaşlarımız sahneden ve otobüsten yaptıkları anonsla izlahamı, paniği önlediler. Çok büyük bir panik ve izlaham yaşansaydı çok ağır sonuçlara ortaya çıkabilirdi. Küçük bebekler, kadınlar, yaşlılar... Miting alanı hıncahınç doluydu. Herhangi bir izlahama mahal vermeden alanı boşaltmayı başardı arkadaşlarımız" dedi.

"SAĞDUYUYU, SERİN KANLILIĞI ELDEN BIRAKMAMAK DIŞINDA HER HANGİ BİR SEÇENEĞİMİZ YOK"


"İl binasının önünde yapacağımız açıklama eterli olacaktır. Ben yarın İstanbul'un 2 ayrı ilçesinde zaten miting gerçekleştirip kampanyamızı tamamlayacağımızı duyurmuştum. Planlamamızda her hangi bir değişiklik olmayacak" diyen Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sağlıkçı arkadaşçalarımızdan biz de bilgi alamaya çalışıyoruz, hekimlerden, hastanelerden bilgi almaya çalışıyoruz. Maalesef patlama etkili olduğu için çok sayıda arkadaşımız kan kaybı yaşamış durumda. Kan ihtiyacı da olabilir. Bu konuda arkadaşlarımız gerekli girişimleri sürdürüyorlar. İnşallah daha ağır bir fatura ile karşılaşmayız. Kendileri aradılar, Vali ve Emniyet müdürü bilgi verdiler. Onlarda olay yerine inceleme ekipleri gönderiyorlar. İncelmeler yapıldıktan sonra. Belki kendileri resmi açıklama yaparlar, onu da bekliyoruz. Bütün Türkiye halkına, Diyarbakır'a geçmiş olsun diyorum. Bir kez daha sağduyuyu, serin kanlılığı elden bırakmamak dışında her hangi bir seçeneğimiz yok. Ne olursa olsun, barış kazanacak bu ülkede. Herkesin içi rahat olsun."


TOPLANAN VATANDAŞLARA SESLENDİ

Partisinin Diyarbakır’da düzenlediği mitingde meydana gelen patlamaların ardından parti binası önünde vatandaşlara seslenen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Önümüzdeki seçim mutlaka gerçekleşecek, sandık kurulacak. İnadına bu ülkeye barış gelecek” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitingde meydana gelen patlamaların ardından parti binası önünde vatandaşlara seslendi. Demirtaş, yürüyüşlerini durdurmak isteyenlerin olacağını belirterek, “Her yerde bizi can evimizden vurmaya çalıştılar. Bizim ihtiyacımız olan şey ise barış. Ne yaparlarsa yapsınlar inadına bu ülkeye barış gelecek, bunu sizler sağlayacaksınız. Bakın bugün patlamanın olduğu saatten bu yana Türkiye'nin dört bir yanından bizi arıyorlar, yüreğimiz dualarımız sizinle diyorlar. Yüreği barış için atanların gönlü bizden yana. Nasıl bir coşku, heyecanla şimdiye kadar çalışmalarımızı yürütmüşsek, resmi sonuçları alana kadar çalışmalarımızı aynı heyecanla yürüteceğiz” dedi.

“YÜZ BİNLERCE İNSAN BİRBİRİNİ EZSİN İSTEDİLER”

HDP’nin bu tür tezgahlara düşecek bir parti olmadığını ve seçimlerden alacakları sonucun Türkiye’ye nefes aldıracağını ifade eden Demirtaş, şunları kaydetti:

“Aynı sabır ve sükunetle çalışmayı sürdüreceğiz. Alanda gösterdiğiniz disiplin çok daha büyük bir faciayı engelledi. Yüz binlerce insan, kadın, çocuk izdiham yaşayıp birbirini ezsin istediler. Başarmak zorundayız değerli kardeşlerim. Bu saldırının arkasındaki güçler inşallah ortaya çıkar. Bunun bir saldırı olduğu netleşirse, saldırının failleri açıklanırsa tüm Türkiye’nin önü açılır. Bu tür saldırıların faili meçhul kalmaması lazım. Bunların üstünün kapatılmaması gerekir. İnsanlık mücadelesi yürütüyoruz, sadece kendimiz için değil, tüm Türkiye'ye nefes aldırmak için yollardayız. Bizler yola çıkarken tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu, kimin tekerine çomak soktuğumuzu biliyorduk. Halkın, haklının ve vicdanın sesiyiz. O nedenle bu kadar öfkeliler. Büyük bir kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz, sakın ola öfkenize yenilmeyin. Önümüzdeki seçim mutlaka gerçekleşecek, sandık kurulacak. Biz kazanacağız, barış kazanacak, özgürlük kazanacak. 7 Haziran akşamı ülkeye, büyük insanlığı hediye edeceğiz. Metanetinizi kutluyorum.”
Demirtaş’ın konuşmasının ardından kalabalık, sloganlar atarak parti binası önünden ayrıldı. (İHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!