Muhasebeciyi öldüren dayağa istenen cezalar belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Muhasebeciyi öldüren dayağa istenen cezalar belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2015 11:26

Şişli'de Muhasebeci Ali Rıza Vuran'ın 10 ay önce bir apartman dairesinde yediği dayak sonucu beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetmesine ilişkin, 1'i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davada, savcı mütalaasını açıkladı.

Haberin Devamı

Mütalaada, muhasebeci Ali Rıza Vuran'ın çalıştığı şirketin patronları tutuklu sanık Altar S. ve tutuksuz sanık Tolga S.'nin "Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 15'şer yıldan 20'şer yıla ve "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan da 2'şer yıldan 7'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Şirket çalışanlarının da aralarında bulunduğu 6 tutuksuz sanığın ise "Yardım ve bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi" ,"Suç delillerini yok etme, gizleme", "Suçu bildirmeme" ve "Suçluyu kayırma" gibi suçlardan 1 yıl ile 8 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.

Şişli'de Muhasebeci Ali Rıza Vuran'ın (60) 10 ay önce bir apartman dairesinde yediği dayak sonucu beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetmesine ilişkin, 1'i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davada, savcı mütalaasını açıkladı.
İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanık Altar S. ile tutuksuz sanıklar Kurtuluş E. , Emre E., Can K., Tolga .S. ve Murat Ş. hazır bulundu. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Durmuş Yiğit, 5 sayfalık mütalaasını açıkladı.

Haberin Devamı

"MUHASEBECİYİ OFİSE ÇAĞIRDI, DÖVDÜ"
Mütalaaya göre olay şöyle gerçekleşti: Şirket sahibi Tolga S., maktül muhasebeci Ali Rıza Vuran'ı 12 Ağustos 2014'te telefonla arayarak, şirket hesaplarındaki usulsüzlüklerle ilgili konuşmak istediğini söyledi. Ali Rıza Vuran ise ertesi gün gelebileceğini söyleyerek telefonu kapattı. 13 Ağustos 2014 günü Muhasebeci Ali Rıza Vuran, Tolga S.'nin bürosuna gitti. Muhasebeci Vuran ve Tolga S. ofiste birlikte alkol almaya başladı. Tolga S., zimmetine para geçirdiğini iddia ettiği Muhasebeci Ali Rıza Vuran'ı dövmeye başladı ve ofisinde tuttu. Aynı gün akşam aynı şirketin sahibi ve ortağı olan Altar S., Muhasebeci Ali Rıza Vuran'ın tutulduğu kardeşine ait ofise geldi. Altar S., muhasebeci Vuran'ın sağ gözünün şişmiş durumda olduğunu, burnundan da ara ara kan aktığını pantolonun üzerinde olmadığını ayrıca masa üzerinde tahta saplı çekiç, sap kısmı uzun düz tornavida, küçük meyve bıçağı, viski şişesi ve boş viski şişesi olduğunu gördü. Altar S. de Muhasebeci Vuran ile hesaplarda yapılan usulüsüzlüklerle ilgili konuştu. Muhasebeci Vuran'a usulsüzlükleri itiraf ettiği bir yazı yazdırıldı. Tolga S. ve Altar S. ertesi güne kadar Muhasebeci Vuran'ı ofiste tutmaya karar verdi.

Haberin Devamı

"ESAS AZRAİLİN, ŞİMDİ BEN GELDİM"
Tolga S. dinlenmek için evine gitti. Altar S. Muhasebeci Vuran'a, Tolga S.'nin gidişini kastederek, "O gitti şimdi başbaşayız. Esas Azrailin şimdi ben geldim" dedi. Altar S. yarı baygın olan Muhasebeci Vuran'ın ayaklarına doğru 3 tekme attı. İlerleyen saatlerde Muhasebeci Vuran'ın durumunun vahameti anlaşıldı. Olayın hukuki boyutunu öğrenmek isteyen Tolga S. gece yarısı Avukat N.H.'yi arayarak ofise çağırdı. Gece avukat N.H. ofise gelerek 'Ne yaptınız?' diyerek sordu. Altar S. de olaydan kendisinin haberi olmadığını, kardeşi Tolga S.'nin de böyle bir şey yapmayacağını söyledi.

"BEN GİTTİĞİMDE BU ADAM İYİYDİ. KİM BU HALE GETİRDİ?"
Avukat N.H., sanıklardan Ayşe N.E. ile birlikte, Tolga S.'nin evine gitti, birlikte tekrar ofise döndüler. Ofiste sanıklardan Burak Ç., Can K., Emre E., Altar S. ve soruşturma aşamasında ölen İsmet Harman da yer aldı. Tolga S. 'Ben gittiğimde bu adam iyiydi, kim bu hale getirdi?' dedi. Avukat N.H., de Muhasebeci Ali Rıza Vuran'ı hastaneye götürmelerini tavsiye ederek ofisten ayrıldı. Bu sırada Muhasebeci Vuran hırıldamaya ve can çekişmeye başladı. Muhasebeci Ali Rıza Vuran'nın hastaneye götürülüp götürülmeyeceği hususunu sanıklar aralarında konuştu, ancak Muhasebeci Vuran'ı hastaneye götürmedi. Muhasebeci Vuran, sabah saatlerinde hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

"VURAN'A YARDIM ETMEDİLER, RESMİ MAKAMLARA BİLDİRMEDİLER"

Sanıklar Can K., Emre E. , Burak Ç. ve Ayşe N.E. 'nin, diğer sanıklar Tolga S. ve Altar S.'nin yanında çalıştığını mütalaasında belirten Savcı Durmuş Yiğit, aralarında işçi ve işveren ilişkisi olduğunu, Sanıklar Tolga S. ve Altar S.'nin 'Yaralama, hürriyetinden kısıtlama ve öldürme eylemlerine iştirak' etmediğini belirtti. Sanıklar Can K., Emre E., Burak Ç. ve Ayşe N.E.'nin, Muhasebeci Vuran'ın dövülerek ofiste tutulmasına şahit olduklarını belirten Savcı Yiğit, bu hususu resmi makamlara bildirmedikleri, Vuran'a yardım etmediklerini belirtti . Sanık Ayşe N.E.'nin olayın meydana geldiği ofiste bulunan görüntülerin bulunduğu hartdisk kayıtlarının yok ettiğini belirten Savcı Yiğit, sanık Ayşe N. E.'nin "suç delillerini yok etme , gizleme" suçunu işlediğini belirtti. Sanık Kurtuluş E.'nin ofise geldiğinde muhasebeci Vuran'ın darp edildiğini ve hukuka aykırı olarak tutulduğunu öğrenmesine rağmen yetkili makamlara bildirmediği bu nedenle "Suç bildirmeme" suçunu işlediğini belirten Savcı Yiğit, diğer sanık Murat Ş.'nin de suçun faillerinin kaçıp saklanmalarına olanak sağladığını öne sürdü.

Haberin Devamı

"İHMALİ DAVRANIŞLA KASTEN ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERMEKTEN CEZALANDIRILSINLAR"
Mütalaada, Muhasebeci Vuran'ı ölümünden Tolga S. ve Altar S.nin birlikte sorumlu olduğu belirtilerek, "Her iki sanığında Ali Rıza Vuran'ı yaraladıktan sonra hastaneye götürmeyerek ihmali davranışla kasten ölümüne sebebiyet verdikleri anlaşılmıştır" denildi.

PATRON KARDEŞLERE 27'ŞER YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Sanıklar Altar S. ve Tolga S.'nin "Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 15'şer yıldan 20'şer yıla kadar hapsi istenen mütalaada yine sanıklar Altar S. ve Tolga S.'nin "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan ise 2'şer yıldan 7'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Haberin Devamı

DİĞER SANIKLARIN 1'ER YIL İLE 8'ER YIL ARASINDA DEĞİŞEN HAPİS CEZALARI İSTENDİ
Savcı mütalaasında, sanıklar sanıklar Can K., Emre E. ve Burak Ç.'nin "Yardım ve bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi" suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar cezalandırılmasını istedi. Sanık Ayşe N.E.'nin "Yardım ve bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi" ve "Suç delillerini yok etme, gizleme" suçlarından 1 yıldan 8 yıla, diğer sanık Kurtuluş E. 'nın "Suçu bildirmeme" suçundan 1 yıla hapis cezası ile cezalandırılmasını talep edildi. Murat Ş.'nin ise "Suçluyu kayırma" suçundan 6 aydan 5 yıla kadar hapsi istendi.

ADLİ TIP KURUMU: BEYİN KANAMASINDAN HAYATINI KAYBETTİ
Öte yandan Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan 5 Kasım 2014 tarihli raporda, maktül muhasebeci Ali Rıza Vuran'ın ölümünün künt kafa travmasına bağlı beyin kanaması sonucu meydana geldiği ifade edildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ VE İDDİANAME
Ali Rıza Vuran, İstanbul'da kayıp olarak aranırken Şişli'de bir apartman dairesinde 13 Ağustos 2014 tarihinde öldürülmüş olarak bulundu. Cinayete ilişkin Ali Rıza Vuran'ın ayrılmaya karar verdiği şirketin patronları ve çalışanlarının da aralarında olduğu 8 kişi gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, patron kardeşler Tolga S. ve Altar S.'nin "kasten öldürme" ve "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından müebbet hapis cezası ve 2'şer yıldan 7'şer yıla kadar hapsi isteniyor. Sanıklar Can K. , Ayşe N. E., Burak Ç., Emre E.'nin "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "Kasten adam öldürme" ve "yardım" suçlarından ayrı ayrı müebbet hapis ve 17'şer yıldan 27'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor. Kurtuluş E.'nin "Kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası istenirken, diğer sanık Murat Ş. ise "Suçu bildirmeme" ve " suçluyu kayırma" suçundan 6 aydan 6 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!