Geçici görevde şartlı oy

Güncelleme Tarihi:

Geçici görevde şartlı oy
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2015 01:38

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK), İçişleri Bakanlığı’nın 7 Haziran’daki seçimde geçici görevli olarak başka illere kaydırılan ve o ilde seçmen listesine kayıtlı olamayan polislerin kimlik gösterip oy kullanmaları talebini reddetti.

Haberin Devamı

Ancak bu uygulamanın hastalık, tayin gibi hallerde uygulanan bir istisnası bulunuyor. Seçim günü, ‘geçici görevli’ polislere, seçimin yapıldığı ilde seçmen listesine kayıtlı olmaları şartıyla ‘Örnek: 142 sayılı belge’ verilecek. Bu belgenin arkasında ilçe seçim kurulu başkanı hâkimin ıslak imzası el yazılı “Şu sandıkta oy kullanabilir” kararıyla, ‘geçici görevli’ polisler kayıtlı oldukları sandık dışında başka bir yerde oy kullanabilecekler. Sandık kurulu başkanı ‘Örnek: 142’ belgesini gösteren polisin adını seçmen listesine el yazısıyla ekleyecek. Kendi sandığında oy kullandığını da kayıtlı olduğu sandığa bildirecek.

CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu Hürriyet’e, bu uygulamanın istisnai olduğunu ve 2011 seçimlerinde de uygulandığını söyledi. Yakupoğlu’nun verdiği bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı, 7 Haziran seçimleri sırasında kendi seçim çevreleri dışında ‘geçici görevle’ başka yere gönderilen polislerin o illerde kimlik göstererek oy kullanması için izin istedi. Ancak YSK, seçmenlerin kayıtlı oldukları seçim çevresinde oy kullanabileceklerini ve seçmen listelerinin kesinleştiğini gerekçe göstererek bu taleplerin tümünü reddetti. Bu durumda polisler, seçmen listesinde kayıtlı olmadığı bir ilde görevli de olsa oy kullanamayacak. Geçici görevdeki polisler görevli oldukları sandıkların seçmen listelerine Seçim Bilişim Sistemi’nce seçmen olarak eklendi. Ancak kendi kayıtlı oldukları seçmen listelerine “oy kullanamaz” şerhi de düşüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!