TÜRKONFED 11. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti

Güncelleme Tarihi:

TÜRKONFED 11. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2015 14:52

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)’nun 11. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP’nin seçim bildirgesindeki asgari ücret vaadini eleştirdi. Toplantıya TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes de katıldı.

Haberin Devamı

Şimşek, "Asgari ücret bundan 12 yıl önce 120 dolar iken bugün 400 dolar civarında. Ancak takdir sizin tabii ki..İş gücü maliyetlerine baktığınızda 11 Avrupa Birliği ülkesinden daha yüksek asgari ücretimiz var. Yine gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek 2. asgari ücret söz konusu iken bunu yüzde 50 artırmak taahhüdüne iş dünyasından en ufak bir ses çıkmıyor. Demek ki memnunsunuz" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜRKONFED’in Çırağan Sarayı’nda düzenlenen 11. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Genel kurulda yeniden aday olmayarak görevini bırakan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ile tek aday olarak seçime giren Tarkan Kadooğlu ile TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes ve genel kurul üyeleri hazır bulundu.

Burada bir konuşma yapan Mehmet Şimşek, 7 Haziran’da yapılacak genel seçim öncesinde Türkiye’nin önündeki en önemli tehdidin ’popülizm’ olduğunu söyledi. Şimşek, "Şu anda ciddi bir popülist söylem ile karşı karşıyayız. Popülizmin etkileri artan bütçe açıkları, borç yükünde artış, enflasyonda ve cari açıkta artıştır. Nasıl az gebelik olmuyorsa az enflasyon da az açık da olmaz. Bu ipin ucunu kaçırdınız mı az gebelik olmadığı gibi hızlı enflasyona doğru gidersiniz. 90’lı yıllarda Türkiye’de popülist söylemlerden bir tanesi emeklilik yaşının kaldırılmasıydı ve de kaldırdılar. 1990 yılında Türkiye’nin " sosyal güvenlik sistemi fazla veriyordu. Primler emekli maaşının ödenmesine yetiyordu hatta fazla kalıyordu. Bu bir tek basit popülist söylem o gün bu gün Türkiye’ye 2 trilyon liralık kaynağı yani 800 milyar doları heba etmiştir" dedi. Mehmet Şimşek, CHP’nin seçim bildirgesindeki ekonomik vaatleri eleştirdi. Şimşek, "Bugün bir çırpıda 2016 bütçe açığının 10-12 katı vaatlerle karşı karşıyayız. Bunun noter tasdikli vaatlerin kısmı 3,5-4 kat artıracaktır" diye konuştu.

"DEMEK Kİ MEMNUNSUNUZ. OLABİLİR..."

Şimşek, "Asgari ücret bundan 12 yıl önce 120 dolar iken bugün 400 dolar civarında. Ancak takdir sizin tabii ki..İş gücü maliyetlerine baktığınızda 11 Avrupa Birliği ülkesinden daha yüksek asgari ücretimiz var. Yine gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek 2. asgari ücret söz konusu iken bunu yüzde 50 artırmak taahhüdüne iş dünyasından en ufak bir ses çıkmıyor. Demek ki memnunsunuz. Olabilir..." diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜSİAD BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES'TEN GÜÇLÜ BİR SİVİL TOPLUMA VURGU

Haberin Devamı

Genel kurulda bir konuşma yapan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes ise TÜRKONFED'i yıllardır takip ettiğini belirterek, gerekliliğine her geçen gün daha fazla inandığını söyledi. Ekonomide güven ortamının tesisi açısından güçlü bir sivil toplum varlığı kritik derecede önemli olduğuna dikkat çeken Başaran-Symes, "Sağlıklı bir ekonomi için gerekli olan güven ortamı, özgür düşünceyle, bilgi temelli çalışmalarla her geçen gün güçleniyor. Ekonomide güven ortamı da, görüşlerin özgürce üretildiği, birbiriyle rekabet ettiği, kişilerin, kurumların eleştirilebildiği ve ayrıca eleştirilere de tahammül gösterilebildiği, hukukun üstünlüğü ve öngörülebilirliği ilkesinin geçerli olduğu ölçüde güçleniyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

"HUKUK GÜVENLİĞİ İLKESİNİN ETKİLİ BİR ŞEKİLDE HAYATA GEÇİRİLMESİNİ İSTİYORUM"

Cansen Başaran-Symes, "Gelişmiş bir ekonominin, gelişmiş bir demokrasi ve güçlü bir hukuk sistemi ile ayrılmaz bir bütün olduğuna inanan, bu alanda bugüne kadar pek çok çalışma yürüten, müktesebat oluşturan bir kurumun başkanı olarak; gelişmiş bir ekonominin, siyasi ve ekonomik istikrarın güvencesi olan hukuk güvenliği ilkesinin etkili şekilde hayata geçirilmesi ve yargının hızlı, adil ve istikrarlı bir yapıya kavuşturulmasını öncelikle atılması gereken adımlar olarak vurgulamak istiyorum" dedi.

Konuşmasında çözüm sürecine de değinen Cansen Başaran-Symes, çözüm sürecini en başından itibaren desteklediklerini ifade etti. Başaran, "Çözüm sürecini ilk aşamalarından itibaren destekleyen, ekonomik ayağına sahip çıkarak ön alan ve bölgede refahın kalıcı kılınması yönünde girişimlerde bulunmaya devam eden bir kurum olarak, şiddetin geri dönülemez şekilde sona erdirilmesini bekliyoruz. Çözüm sürecinin kararlı adımlarla ilerlemesi gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda, TÜRKONFED ile Cizre ve Batman'a gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerimizin bu dönemde bölgede devam edecektir" ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!