Atlantik Okyanusu’nu kürek çekerek geçecek

Güncelleme Tarihi:

Atlantik Okyanusu’nu kürek çekerek geçecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2015 10:20

New York Seattle’da yaşayan AKUT sporcusu ve dünyanın en önde gelen okyanus kürekçisi Erden Eruç "BARIŞ İÇİN KÜREK ÇEK" parolasıyla Cumartesi günü New York’dan başlayarak Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’i geçip, Çanakkale’ye ulaşacak. Projenin koordinatörlüğünü arama ,kurtarma organizasyonu AKUT yapıyor.

Haberin Devamı

Çanakkale Savaşının Yüzüncü yıl dönümüne saygı için Atlantik Okyanusu ilk defa kürekle geçilecek. Şubat 2016’da New York’dan kürek çekmeye başlayacak Erden Eruç, Çanakkale’nin 101.yıl anma törenleri öncesinde Gelibolu Yarımadası’na varacak.

İKİ ÜNLÜ KÜREKÇİ BAZI ETAPLARDA DESTEK OLACAK

Türkiye doğumlu Eruç, Fas’a kadar Avustralyalı takım arkadaşı Kendon Glass ile kürek çekecek. Daha sonrasında ise İngiliz-Avustralyalı takım arkadaşı Mark Gasson ile devam edecek. Ortak kayıplarını onurlandırmak ve barışın değerini vurgulamak için teknelerine Türk, Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiliz bayraklarını çekecekler. Aynı zamanda, Kuzey Amerika’dan Afrika’ya Atlantik Okyanusu ana karadan ana karaya ilk kez geçilmiş olacak.

ERUÇ "PROJE KARŞILIKLI SAYGI VE DOSTLUK ÜZERİNE TASARLANDI"

"Bizim doğaya karşı vereceğimiz mücadele o dönemde askerlerin karşılaştığı zorlukların ürkütücülüğünün yakınına bile yaklaşamayacak; onlar aklımızda olacak" diyen Erden Eruç, "Barış için Kürek Çek, bugün Türk, Avustralya ve Yeni Zelanda halkları arasında var olan karşılıklı saygı ve dostluk üzerine tasarlandı" diye konuştu.

ANZAK KOYUNA ÇIKACAKLAR

Çanakkale Savaşı, siperlerin birbirlerine yakınlığı dolayısıyla askerlerin birbirlerine (düşman tarafına) yiyecek ve sigara attıkları "son centilmenlerin savaşı" olarak hatırlanıyor. Bu samimiyet, her iki tarafın da gösterdiği cesaret ve kahramanlık ile birileşince, birbirleriyle savaşan milletler arasında kalıcı bir saygı, takdir ve dostluk yarattı. Avustralyalı ve Yeni Zelandalı Askerlerin (ANZAK) çıkarma yaptığı plajları Türkiye 1985 yılında resmi olarak ANZAK Koyu olarak isimlendirdi. Bu tarihten itibaren her sene anma törenlerinde bir şafak ayini gerçekleştiriliyor.

3 OKYANUS VE 4 KITAYI KÜREK ÇEKEREK 5 YILDA DOLAŞTI

Erden Eruç Hakkında: Eruç 2012 yılında dünyanın çevresini, 3 okyanus ve 4 kıtayı kürek çekerek, bisiklete binerek, kano yaparak ve yürüyerek, 5 yıl 11 günde tek başına dolaştı. Kaşifler Kulübü 2013 yılında kendisini Liyakat Takdirnamesi ile onurlandırdı. Outside Dergisi 2013’de kendisini yılın dokuz maceracısından biri olarak tanıdı. Men’s (Erkeklerin) Dergisi 2015 yılında Onu dünyanın En Maceracı 50 Erkeği arasında gösterdi. Guinness Dünya Rekorları Kitabı 2014 baskısında ’dünyayı tek başına insan gücüyle dolaşan ilk kişi’ olarak yer aldı. Aynı kitabın 2012 baskısında ’üç büyük okyanusu kürekleyen ilk kişi’ ve 2009 baskısında ’denizde en uzun kalan solo kürekçi’ olarak belirtildi.

"BARIŞ IÇIN KÜREK ÇEK"i takip etmek ve katkıda bulunmak için "www.RowForPeace.com" veya "barisayolculuk.com" sitelerinden izlenebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!