Donmak üzere olan kaçakları Mehmetçik kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Donmak üzere olan kaçakları Mehmetçik kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2015 13:57

İran sınırındaki vadide tipi nedeniyle mahsur kalan Afganistan ve Kırgızistan uyruklu 63 kaçak, donmak üzereyken Mehmetçik tarafından kurtarıldı.

Haberin Devamı

Türkiye-İran sınırının güvenliğini sağlayan Başkale 4. Hudut Tabur Komutanlığı Sualtı Hudut Bölük Komutanlığı ekipleri, termal kameralarla keşif ve gözetleme faaliyeti sırasında bir grubun yurda izinsiz girdiğini belirledi.


Kaçakların tipi nedeniyle vadide mahsur kaldığını tespit eden Mehmetçik, bölgeye operasyon düzenledi. Hava sıcaklığının sıfırın altında 13 dereceye kadar düştüğü bölgeye bir saatte ulaşan askerler, Afganistan ve Kırgızistan uyruklu 24'ü çocuk ve 12'si kadın 63 kaçakla karşılaştı.


Soğuktan donmak üzere olan çocukları battaniyelere sarıp, üzerlerindeki parkaları giydiren Mehmetçik, Sualtı Hudut Bölüğünde misafir ettikleri gruba yemek, sıcak çay ve süt ikramında bulundu.


Başkale Devlet Hastanesindeki sağlık kontrolünün ardından İlçe Jandarma Komutanlığına teslim edilen kaçakların, sınır dışı işlemleri için İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine gönderileceği öğrenildi.

Haberin Devamı


"Zamanında kurtarılmasalar hepsinin hayati tehlikesi olabilir ve ölebilirlerdi"


Başkale Devlet Hastanesinin acil servisinde görevli doktor İbrahim Şenocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcaklığın sıfırın altında ölçüldüğü İran sınırında iki gün boyunca dışarıda kalan kaçakların sağlık durumlarının kötü olduğunu söyledi.


Hastanede gerekli müdahaleyi yaptıkları kaçaklardan özellikle kadın ve çocukların bitkin halde olduğunu anlatan Şenocak, "Çocukların bademcikleri şişmiş, vücutlarında ağrıları vardı. Gerekli antibiyotik ve ağrı kesici ilaç tedavisini uyguladık. Zamanında kurtarılmasalar hepsinin hayati tehlikesi olabilir ve ölebilirlerdi ama zamanında kurtarıldılar, biz de burada gerekli tedavileri uyguladık, şu anda durumları iyi" diye konuştu.


"Bizi kurtaran Türk askerlerine teşekkür ederiz"


Kırgızistan uyruklu Abdulrezak Abdulmücmin de Afganistan'dan İran'a geçiş yaptıklarını, iki hafta bekledikten sonra Türkiye'ye ulaşmak üzere dört gün önce yola çıktıklarını dile getirdi.


Türkiye-İran sınırının belli bölgesine kadar araçlarla getirildiklerini ifade eden Abdulmücmin, üç gün boyunca yürüdüklerini ve sınırı geçerek Türk topraklarına girdiklerini söyledi.

Haberin Devamı


Kendilerine rehberlik edenlerin grubu sınır hattında bırakıp İran'a dönmesiyle yollarını kaybettiklerini ve vadide mahsur kaldıklarını belirten Abdulmücmin, şöyle konuştu:


"Türkiye'ye geçtikten sonra hava çok soğuktu. Bölgede kar yağışı ve tipi vardı. Özellikle çocuklar çok üşüdü, sürekli ağlıyorlardı. Hem soğuk hem de yorgunluktan takatimiz kalmamıştı. Yolumuzu da kaybettikten sonra vadide ölümü beklemeye başladık ama Türk askerleri yanımıza gelerek bizi kurtardı. Bize sıcak ekmek ve yemek verdiler. Bizi hastaneye götürüp ilaç verdiler. Bizi kurtaran Türk askerlerine teşekkür ederiz. Allah onlardan razı olsun."


Bir haftada yaklaşık 200 kaçak yakalandı

Haberin Devamı


Türkiye'nin İran'la en uzun sınırına sahip Van'da, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 6. Hudut Alay Komutanlığı ekiplerince titizlikle yürütülen hudut emniyeti faaliyetlerinde, son bir haftada yaklaşık 200 kaçak yakalandı.


Zorlu arazi şartları ve iklim koşullarında Türkiye-İran sınır hattını gece gündüz kontrol altında tutan hudut birlikleri, kaçakçılık faaliyetlerinin yanı sıra sınırı izinsiz geçmek isteyenlere de göz açtırmıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!