Sorulara hakim olmuşlar

Güncelleme Tarihi:

Sorulara hakim olmuşlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2015 01:26

2012 yılındaki Avukatlıktan Hâkimliğe Geçiş Sınavı’nda 80 ve üzeri alanların kitapçıklarını inceleyen bilirkişi, 57 kişi için “Soruları sınavdan önce elde ettiklerine yönelik kuvvetli kanaat olmuştur” tespiti yaptı.

Haberin Devamı

Rapora göre en yüksek puan alan ilk 2 kişi evli. Başarılı adaylar arasında 15 çift var. Sınavı geçenlerden 39’u hâkim ve savcı olarak atandı. Dosya HSYK’da.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 2012 yılı Avukatlıktan Hâkimliğe Geçiş Sınavı sorularının sızdırıldığı iddiasıyla, aralarında AK Parti teşkilatlarında görev almış evli çiftlerin de olduğu bazı kişiler ile ÖSYM yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Dilekçede, kopya çektiği iddia edilen 20 kişinin ismi yer alırken, bu kişiler arasındaki evli çiftler ve kardeşler ile aynı ofiste çalışan bazı avukatların aynı puanlarla dereceye girdikleri belirtilmişti. Ankara Başsavcılığı, soruşturmayı takipsizlik kararı vererek kapatmıştı.
Ancak paralel yapı iddialarının ardından Başsavcılık, dosyayı “yeni delil bulunması ihtimaline binaen” yeniden ele aldı. Savcı Yücel Erkman, 80 üzeri puan alan adayların sınav kitapçıkları üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırdı.

İŞLEM YAPMADAN ÇÖZÜM

Bilirkişilerin 10 Şubat 2015 tarihli raporunda şu tespitler yer aldı: “Sınavdaki 8 matematik sorusu incelendiğinde belirli işlemler gerektirdiği tespit edilmiştir. Adayların bu soruları kâğıt üzerinde hiçbir işlem yapmadan, yalnızca zihninden çözmesinin olanaklı olmadığı değerlendirilmiştir. Adayların bazılarının soru kitapçıklarında doğru cevapladıkları matematik sorularının çözümleri bulunmamakta. Bu adaylardan bir kısmının soru kitapçıklarında hiçbir işaretleme yoktur. Diğerlerinin yazdıkları ise soruyu çözüme ulaştırmayan yazılardır. Bu adayların soru kitapçığında çözümü bulunmayan soruyu doğru cevapladıkları belirlenmiştir.

ANALİZ BULGULARI

Cevap örüntüsü analiz yazılımlarından elde edilen bulgular ile soru kitapçığı inceleme sonuçları her bir aday için gerçekleştirilmiştir. Her iki yazılım tarafından da cevap örüntüleri arasında birden fazla kişi ile benzerlik olduğu tespit edilen ve rastgele doğru cevabı bulması olasılığı 0.01 ve altında olan adaylar tabloda verilmiştir. Tabloda verilen 50 adayın soruları sınavdan önce elde ettikleri ve kullandıklarına yönelik kuvvetli kanaat olmuştur.
Sınavda en yüksek puan alan ilk 2 kişi evli bir çifttir. Eşlerden A.N.K.’nın, 8 matematik sorusunun tamamını, kitapçık üzerinde çözüm göstermeden doğru cevaplandırdığı görülmüştür. A.K. ise 8 matematik sorusundan ikisinin doğru çözümünü soru kitapçığı üzerinde göstermiş ve soruların tamamını doğru cevaplamıştır. Bu iki adayın 140 sorudan 130’ar tane doğru,10’ar tane yanlış cevapları bulunmaktadır. Yanlışlardan 7 tanesinin şıkkı da aynıdır. Her iki aday açısından da soruları sınavdan önce elde edip kullandıklarına dair kuvvetli kanaat olmuştur.”
Raporda, yazılı sınavda başarı sağlayan 15 çiftin bulunduğuna da vurgu yapıldı. Aynı bilirkişiler, 70-80 aralığında puan alan adaylara ilişkin 2 Mart 2015 tarihli raporlarında da, “7 hâkim ve savcı adayının sınav sorularını önceden elde ettiğine yönelik kuvvetli kanaat oluştuğu” tespitinde bulundu.

GÖZLER HSYK’DA

2012’deki sınav sonucunda 39 kişi hâkim ve savcı olarak atandı. Sınav sorularını önceden gördüğü öne sürülen isimler arasında, tahliye krizi nedeniyle Hâkim Mustafa Başer için verilen tutuklama kararında muhalefet şerhi yazan Hâkim A.S. ile Şanlıurfa’da paralel yapı şüphelisi polisleri dosyayı incelemeden bıraktığı öne sürülen Hâkim H. K. de yer alıyor. Savcı, bilirkişi raporlarında isimleri yer alan 57 kişi hakkında işlem yapılması için dosyayı HSYK’ya gönderdi.

Vaziyet çok açık

Haberin Devamı

DENİZ Feneri e.V iddialarını Ankara’da soruştururken dosyadan el çektirilen ve daha sonra kendileri ‘resmi belgede sahtecilik ve görevde yetkiyi kötüye kullanmak’tan yargılanıp beraat eden iki savcı, Hürriyet’e konuştu.
Almanya’da mahkûmiyetle sonuçlanan Deniz Feneri e.V davasının, Türkiye’de tüm sanıklar yönünden beraat ve zamanaşımıyla kapanmasıyla ilgili olarak Savcı Nadi Türkaslan şu değerlendirmeyi yaptı: “Tamamen hukuki olan kanıtları görmezden gelen, zorlamayla verilmiş bir karar. Umarım ki, bu kararla benim soruşturmadan niye alındığım anlaşılmış olsun. Bir savcıdan soruşturmayı almak hangi hukuk devletinde görülür? Savcıdan soruşturmanın alındığı, hâkimin kararından sorumlu tutulduğu ortamda nasıl bir karar beklenirdi?”
Savcı Abdulvahap Yaren de, “İddianameyi biz düzenlemedik. Detaylı yorum yapmak doğru değil. Saatlerce konuşulacak şey var ama bunu da doğru bulmuyorum. Vaziyet çok açık. Yargının son hali buradaki yargılamaya da yansımıştır” dedi. Oya ARMUTÇU/ANKARA

Haberin Devamı

Adalet sıfırlandı
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Deniz Feneri e.V. davasının Türkiye ayağında verilen beraat kararını, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla şöyle eleştirdi: “Almanya’ya göre asrın soygunu, bizdeki yargıya, iktidara göre ise ‘sıradan bir iş, yolsuzluk burada nerede ki’ şeklinde bir tablo çıkıyor ortaya. Türkiye’de inançlı, yardımsever vatandaşlarımızın adalet anlayışı çökertilmiştir. Deniz Feneri davasının da sıfırlandığına tanık olduk. Yolsuzlukların kapatılması AKP’nin tipik refleksi. Utanç verici bir manzara.” ANKARA


BAKMADAN GEÇME!