Başbakan Davutoğlu Şanlıurfa'da konuştu

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Davutoğlu Şanlıurfada konuştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2015 15:48

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, ’Anneler Günü’nde düzenlenen Şanlıurfa mitinginde annelerin ağlamaması için gece gündüz çalışacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Miting öncesi ziyaret ettiği Süleyman Şah Türbesi’nin Türk mimarisine uygun şekilde yeniden yapılacağını belirten Başbakan Davutoğlu, kalabalığa sorduğu ve ’evet’ yanıtını aldığı; "Çocuklarınız üzerinden hesap yapanlara ’dur’ diyecek misiniz? CHP, HDP, MHP’ye onun arkasındaki paralelcilere ’biz biriz, beraberiz, iriyiz’ diyecek misiniz’ sözleriyle muhalefeti eleştirdi.

Öğle saatlerinde geldiği Şanlıurfa’da ilk olarak Suriye’nin Eşme Köyü’ndeki Süleyman Şah Türbesi’ni ziyaret eden Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah ve 2 askerinin naaşının bulunduğu türbede dua ettikten sonra helikopter ile kent merkezine dönüp, Topçu Meydanı’nda düzenlenen mitinge katıldı. Peygamberler şehri Şanlıurfa’nın inancı için ateşe yürüyen Hazreti İbrahim’in ve tevhidin şehri olduğunu söyleyen Davutoğlu, Anneler Günü nedeniyle tüm anneleri kutladı, Anadolu’ya ana adı verilmesini sağlayan kadınları ve şehit annelerini selamladı.

Haberin Devamı

"SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ MİMARİMİZE GÖRE YAPILACAK"

Konuşmasına miting alanına gelmeden önce Suriye tarafına geçerek Süleyman Şah Türbesi’ni ziyaret ettiğini belirterek başlayan Davutoğlu, Süleyman Şah’a sahip çıkılmasını istedi ve türbenin Türk mimarisine göre yapılması talimatı verdiğini belirterek şöyle dedi:

"Bu sabah gelmeden önce bir mukaddes mekanı Süleyman Şah Türbesi’ni ziyaret ettim. Türbeden size selamlar var. Süleyman Şah bu topraklarda imanın, vahdetin sembolü olan Hazreti İbrahim’in yolundan ilerleyen büyük ecdattı. Süleyman Şah’ın emanetine sahip çıkacak mıyız? İşgalciler buraya geldiğinde yüreklerindeki imanla onları kovan Şanlıurfalılar, büyük istiklal destanının öncüsü oldunuz. Sınırın öte yakasında Suriye’de iç gerilim içinde, çatışmalar arasında Süleyman Şah’ı koruyan kahraman askerlerimize de selam olsun. Onu o mukaddes mekanı, mukaddes emanetleri bir şubat gecesi bulunduğu yerden Karakozak’tan getirip Şanlıurfa kenarına Suriye Eşme’sine getiren bütün Mehmetçiklerin alnından öpüyorum. Şanlıurfalılar artık Süleyman Şah önce millete, sonra Şanlıurfa’ya emanettir.

Haberin Devamı

Davutoğlu, en kısa zamanda türbenin yeni şekliyle yapılması noktasında gerekli talimatları verdiğini, Şanlıurfa’nın artık Süleyman Şah ile anılacağını söyledi.

"TARİH CAHİLLERİNE DERS VERİN"

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ı Kudüs konusunda tarih cahili olmakla eleştiren Başbakan Davutoğlu, "Suriye’de, Filistin’de, dünyanın her köşesinde büyük azim kararlılıkla bu davayı takip ederken, bu davada yürürken bakınız tarih bilincinden yoksun birileri çıkıyor ve ’Kudüs Yahudilerin kutsal mekanıdır’ diyor. Şanlıurfa Kudüs’ün kardeşidir. Ey Şanlıurfalılar ’Kudüs Yahudilerin kutsal mekanıdır’ diyenlere dersini verecek misiniz? Onlara Şanlıurfa’da hiç unutamayacakları ders verip, ’Şanlıurfa Kudüs’ün kardeşidir ve kardeşi kalacaktır’ diyecek misiniz? 7 Haziran’da Selahattin Eyyubi’nin, Süleyman Şah’ın torunları olarak bu cahillere ders vermeye hazır mısınız?" dedi.

Haberin Devamı

ANNELER AĞLAMASIN

7 Haziran seçimlerinin kader seçimi olduğunu ve sadece Türkiye’nin değil Suriye, Filistin, Somali, Saray Bosna’nın da kaderinin yazılacağını ileri süren Davutoğlu, 12 Eylül askeri müdahalesini eleştirirken de şöyle dedi:

"Şanlıurfa’nın huzurunda bütün Türkiye’ye sesleniyorum; bu topraklarda annelerin ağlamaması için, tüm Ortadoğu’ya barış gelmesi için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Hep beraber bazı annelerimize bakalım, evlat acısı çeken annelere. Berfo Ana 12 Eylül döneminde oğlu Cemil hapse alınmıştı. Berfo Ana bir daha onu göremedi. 105 yaşında vefat etti ama göremedi. 12 Eylül rejiminin kalıntılarını kim temizledi? 12 Eylül’de işkencelerde ölenlerden sonra Türkiye’de işkenceyi tümüyle kim kaldırdı? 12 Eylül’ün yasaklarını kim kaldırdı? Başörtü yasağını, 28 Şubat zulmünü kim bitirdi? Onlar konuşur AK Parti yapar. İşte biz 1980’den 2001-2002’ye kadar birçok alanda halkı kıskaç içine almış olan bütün yasakları, kısıtlamaları kaldırdık. OHAL’i kim kaldırdı? Kürtçe üzerindeki yasakları kim kaldırdı? Türkiye’de ilk defa TRT Şeş’i kim başlattı? TRT Kürdi’yi kim kurdu? Türkiye’de; Türk, Kürt, Alevi, Sünni tüm vatandaşı insan onuruyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak eşit olarak kim tanıdı?"

Haberin Devamı

Kendilerinin Ağrı’da ne diyorlarsa Konya’da da onu söylediklerini anlatan Davutoğlu, CHP ve HDP’yi şu sözlerle eleştirdi:

"Mesela HDP eş başkanına bakın. Bakın derken hem Demirtaş hem Kılıçdaroğlu’nu kastediyorum. İkisi birlikte iki partinin eş başkanı. Niye biliyor musunuz? CHP tek parti döneminde milleti dininden koparmak için uğraştı. CHP döneminde tek parti döneminde Süleyman Şah türbedarına maaş ödenmesi gerektiğinde CHP yönetimi ne dedi biliyor musunuz; ’Türbeler yasaktır maaş ödenmez’ dedi. Süleyman Şah türbedarına Türkiye o zaman maaş ödemedi. İşte CHP zihniyeti bu. HDP farklı mı? Bakıyorsunuz ’Diyaneti kaldıracağım’ diyor. Diyanetle uğraşanın Şanlıurfa’ya gelmeye yüzü olur mu? Şanlıurfalı tevhit ehli Şanlıurfalı gelene; ’Önce Hazreti İbrahim’i öğren, Mescidi Aksa’yı öğren de gel’ diyecek misiniz? Ona tevhit dersi verecek misiniz? La ilahe illallah ne demek öğretecek misiniz? Böyle gelenlere dersini verin gönderin ama zinhar oy vermeyin, destek vermeyin."

Haberin Devamı

HATİCE BELGİN’E FATİHA OKUTTURDU

Başbakan Davutoğlu konuşmasının devamında 2011 yılı Ekim ayında Bingöl’de canlı bombanın üzerine atlayarak ölen Hatice Belgin’i hatırlattı ve kalabalığa Fatiha okutturdu. ’Hatice Bacı’ diye hitap ettiği Belgin’in başka çocukların ölmemesi için kendini feda ederek 3 çocuğunu öksüz bıraktığını anlatan Davutoğlu şöyle dedi:

"Bingöl’de miting yaptığımızda Hatice Bilgen kardeşim üzerinden HDP ve arkasındaki güçlere seslendim; gelin şiddet olmasın, terör olmasın, baskı olmasın çağrısında bulundum. Dün veya önceki gün Demirtaş, Bingöl’deydi ama Hatice Bacı’dan bahsetmedi. Biz ’çözüm süreci’ derken, hiçbir annenin yüreğine ateş düşmesin diye bunu söyledik. Terör örgütü baskı, zulme devam etmeye çalışıyor. Şanlıurfalılar buradan şiddete karşı gür sesle cevap verecek misiniz, ’yeter artık, yeter artık, yeter artık’ diyecek misiniz? Silahları gömün diyecek misiniz? Biz ülkede hürüz, eşit vatandaşız, gölge etmeyin diyecek misiniz? Çözüm sürecine sahip çıkacak mısınız? İki yüzlülüklerini ortaya çıkaracak mısınız?"

HDP’nin çağrısıyla yapılan 6- 7 Ekimde Kobani olayları ile Gezi olayları ve 17 - 25 aralık operasyonlarının hep provokasyon olduğunu ileri süren Davutoğlu, "Hatice Bilgen’in o kahraman kadının emanetine sahip çıkacak mısınız? ’Çocukları dağda değil okulda görmek istiyoruz’ diyecek misiniz? Çocuklarınız üzerinde hesap yapanlara ’dur’ diyecek misiniz? CHP, HDP, MHP’ye ve onun arkasındaki paralelcilere ’biz biriz, beraberiz, iriyiz’, diriyiz’ diyecek misiniz?" dedi.

"HDP İLE CHP ESAD’IN TÜRKİYE TEMSİLCİLERİ"

Konuşmasının devamında Suriyelileri geri göndereceğini söylediğini ifade ettiği CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu eleştiren Başbakan Davutoğlu şöyle devam etti:

"Kılıçdaroğlu diyor ki; ’Suriyelileri geri göndereceğiz’. Be hey gafil bilmiyor ki; 2 saat önce ben Eşme köyündeydim. Eşme’nin bir tarafı Suriye bir tarafı Türkiye. Hepsi amca çocuğu. Siz amca çocuğunu geri verir misiniz? Size sığınan, merhamet isteyene bağrınızı açmaz mısınız? Aramızdaki fark bu. MHP lideri der ki sadece Türkmenlere kucak açalım, HDP sadece Kürtlere açalım der. Biz ise; Türk, Kürt, Arap, Alevi, Sünni, Müslüman, Hıristiyan kim olursa olsun mazluma yardım isterse kucak açarız."

Başbakan Davutoğlu, kadınlara her türlü desteği verdiklerini; şartlı nakit kapsamında yapılan eğitim yardımlarının annelerin hesabına yatırıldığını ve eşi ölen kadınlara 2 ayda bir 500 lira yardım yapıldığını hatırlatırken, 200 liranın altında 17 milyon kişinin yaşadığını söyleyen Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi, Davutoğlu, "Şanlıurfa’da eşi ölen kadınlara yaptığımız yardımdan istifade eden kadın sayısı 10 bin 780. Eşi vefat edenlere maaş bağladık. Şimdi zavallı Kılıçdaroğlu bir takım vaatlerde bulunuyor. Ne kadar palavra biliyorsunuz, ’200 liranın altında Türkiye’de 17 milyon kişi yaşıyor’ diyor" dedi.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in bir süre önce ortaya attığı Türkiye’nin 48 saat içerisinde Suriye’ye gireceği iddiasını da hatırlatan Davutoğlu, "CHP’liler o kadar şaşkın ki bir CHP’li; ’48 saat içinde Türkiye Suriye’ye girecek’ dedi. Doğru girdik ama başbakan olarak Süleyman Şah’ı ziyarete gittik. Şaşkın bunlar, Başbakan olarak ziyaretimiz tarihe geçti ama CHP’nin yalanları vaatleri de tarihe gömüldü." dedi.

MİTİNG NOTLARI

* Başbakan Ahmet Davutoğlu daha önce saat 14.00’te başlayacağı açıklanan mitinge 1 saat 21 dakika gecikmeli başladı. Saat 16.12’ye kadar platformda kalan Davutoğlu 51 dakika boyunca kalabalığa hitap etti.

* Başbakan Davutoğlu’nun konuştuğu miting sırasında miting alanına girişte oluşturulan polis noktasında izdiham yaşandı. Alana gelenler yapılan üst aramasının ardından içeri alınırken, miting alanı çevresindeki yollar da ulaşıma kapatıldı.

* Başbakan’ın konuştuğu miting alanı ve çevresinde Şanlıurfa’nın yanı sıra çevre kentlerden takviye olarak gelen 2 bin 300 polis görev yaptı. Miting alanı çevresindeki yüksek binaların çatılarında keskin nişancıların görev yaptığı görülürken, havadan da helikopterler güvenlik uçuşu yaptı.

* Miting alanında üzerinde Türkçe, Kürtçe ve Arapça yazılı ’Anneler Gününüz kutlu olsun’ afişleri yer aldı. Miting alanında AK Parti’nin Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak hazırlattığı seçim şarkıları da sık sık çalındı. Başbakan Davutoğlu da konuşmasının başında miting alanını dolduran kalabalığı Kürtçe ve Arapça konuşmasıyla selamladı.

* Başbakan Davutoğlu’na Şanlıurfa mitinginde; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da eşlik eti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!