Kamp Armen’de yıkıma mola

Güncelleme Tarihi:

Kamp Armen’de yıkıma mola
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2015 01:41

Öldürülen gazeteci Hrant ve eşi Rakel Dink’in yanı sıra 1500 çocuğun yetiştiği Tuzla Ermeni Yetimhanesi’nin yıkımı tepkiler üzerine bir-iki ay durduruldu. Mülk sahibi Fatih Ulusoy, “Ermeni vakıfları zengindir. Paramı verin, satayım” dedi.

Haberin Devamı

ERMENİ cemaati için manevi anlamı olan Tuzla Ermeni Yetimhanesi’ne (Kamp Armen) önceki gün ilk kepçe vuruldu. Yurtta büyüyenler için birçok hatırası olan yetimhanenin yıkım haberi sosyal medyada yankılandı. Ermeni cemaati üyeleriyle birlikte bazı CHP ve HDP’liler ile aktivistler soluğu Tuzla’da aldı. “Kamp Armen yıkılmasın” kampanyası bir anda yürüyüşe dönüştü.

YIKIMA KARŞI KAMP

Bazı gençler yıkım araçlarının geri gelme ihtimalini göze alarak yetimhaneye kamp kurdu. Ermeni cemaati de mülk sahibi ve hükümetle temasa geçti. Temasın ayrıntılarını başından beri süreci takip eden HDP’nin Ermeni adayı Garo Paylan anlattı:

YETİM ÇOCUKLAR YAPTI

“Burası tapuda Mehmet Ali Aydınlar’ın (eski Futbol Federasyonu Başkanı) kardeşi Erhan Aydınlar’a ait görünüyor. Kayınbiraderi Fatih Ulusoy kendisine ait olduğunu söylüyor. Fatih Bey’e ‘Burası Ermeni yetim çocukların inşa ettiği bir mekân, bizim için bir hafıza merkezi. Devlet kararıyla gasp edilmiş bir yer, bu vicdansızlığa ortak olmayın’ dedik. ‘Yıkımı durduracağız, her türlü öneriye açığız’ dedi. Ulusoy, ‘Bana paramı verin iade edeyim’ noktasında.”

‘ARINÇ’A MESAJ GİTTİ’

“Biz kamulaştırma önerdiğimizi söyledik. ‘Sonuçta devlet kararıyla gasp edilmiş, tekrar devlet kararıyla iade edilebilir’ dedik. ‘Ermeni vakıfları zengindir alsınlar’ dedi. Biz burayı zaten paramızla satın aldık ve bu mal 1983’te Yargıtay kararıyla elimizden alındı. Başbakan, Bülent Arınç ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne direk mesaj gönderdik. Burada 1500 çocuğun hafızası var.”

Haberin Devamı

Ulusoy: ‘Takas kabul ederim’

MÜLK sahibi Fatih Ulusoy ise Hürriyet’e şunları söyledi: “Orası 2006’dan beri mezbelelik duruyor. Erhan Aydınlar’a satmıştım, sonra geri aldım. Tapu tescili yapılmadı henüz. Piknik için cemaat rica etmişti, biz de izin vermiştik. İnsanlar oraya girip çıkıyor, gittikçe çökmeye başladı. Başkaları da girmeye çalışıyor, bir de ahlaksızca insanlar geliyor gece-mece. Yerine ne yapılacağı ile ilgili projemiz yok şu anda.

‘1-2 AY BEKLERİM’

“2006’dan beri ‘Satarım’ diyorum. Sonra bir daha kimse aramıyor. Ne zaman yıkıma kalktık birden herkes ayağa kalktı. Ermeni cemaatinin ciddi anlamda Türkiye’de mal varlığı var. Devlet kamulaştırmak istiyorsa da kamulaştırır. ‘Yıkmayın, bir ay kadar bekler misiniz’ dediler. Bu kadar zaman beklemişim acil bir şeyim yok, bir-iki ay daha beklerim. Ben daha önce takas yapalım da dedim. Onların aramasını bekleyeceğim. Düşünmüyorlarsa yoluma devam edeceğim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!