1 Mayıs'a 24 tutuklama

Güncelleme Tarihi:

1 Mayısa 24 tutuklama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2015 01:39

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Beyoğlu, Beşiktaş, Eyüp ve Ümraniye’de gözaltına alınan, aralarında Taksim Meydanı’na çıkan Komünist Parti (KP) üyelerinin de bulunduğu 283 kişiden 24’ü tutuklandı.

Haberin Devamı

Serbest kalan 259 kişiden 51’i hakkında ise yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Tutuklananlar hakkında karar veren 2 ayrı nöbetçi sulh ceza hâkimliğinin kamuoyunda ‘İç Güvenlik Paketi’ olarak bilinen 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na ilişkin farklı kararları dikkat çekti. Bir hâkimlik yasada yapılan değişikliği gerekçe göstererek ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet etme’ suçundan tutuklama kararı verirken, bir başka hâkimlik ise tutuklama tedbirinin ağır olacağı gerekçesiyle bu maddeden tutuklanma talebi reddetti.
1 Mayıs’ta Eyüp, Güzeltepe Mahallesi, Sokullu Caddesi’nde izinsiz gösteri yapan 150 kişilik grup arasında yer aldıkları iddia edilen Orhan Ş. ve Semih S. hakkında ‘Kamu malına zarar verme’, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet etme’ suçlarından tutuklama kararı veren İstanbul Nöbetçi 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği, gerekçe olarak İç Güvenlik Paketi ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’nın 33/a maddesinde yapılan değişikliği gösterdi. Mahkeme şüphelilerin almaları muhtemel ceza ve kaçma şüpheleri bulunduğu için adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağını da karara yazdı. Mahkeme her iki şüpheli için ‘Terör örgütü propagandası yapma’ suçundan tutuklama talebini ise somut delil bulunmadığı gerekçesiyle reddetti.

TAKSİM’E FARKLI MADDE

30 Nisan’da Taksim Meydanı’nda bulunan bir hanın boş olan kiralık ofisinde geceyi geçiren, 1 Mayıs’ta ise Cumhuriyet Anıtı’nın önüne çıkan Komünist Partili Deniz Sinan T., Ali A. ve Bahtiyar Ş. ise sevk edildikleri İstanbul Nöbetçi 4’üncü Sulh Ceza Hâkimliği’nce, ‘Görevli memura görevini yaptırmamak için direme’ suçundan tutuklandı. Kararda, şüphelilerin görevlilere sopa ve tekme ile saldırdıklarına dair şiddet içeren görüntülerin somut delil olduğu belirtildi. Kaçma ve delilleri karartma ihtimali, şiddete başvurmaları nedeniyle adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı ifade edildi. Hâkimlik, Deniz Sinan T., Ali A. ve Bahtiyar Ş.’nin ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçundan tutuklanmaları talebini ise delil durumunu dikkate alarak tutuklama tedbirinin ağır olacağı gerekçesi ile reddetti. Hâkimlik, değişik suçlardan tutuklanma talebi ile sevk edilen Komünist Partili 25 kişiyi ise yurtdışına çıkış yasağı koyarak serbest bıraktı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!