Taksim'e çıkış yok

Güncelleme Tarihi:

Taksime çıkış yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2015 01:26

‘Makul şüphe’ ve ‘önleyici gözaltı’ yasası, ilk kez kitlesel bir eylemde uygulandı. 30 Nisan gecesi ve 1 Mayıs sabahı çok sayıda kişi gözaltına alındı. Terörle Mücadele polislerinin 30 Nisan gecesi, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok kentte yaptığı baskınlarda 79 kişi gözaltına alındı. 1 Mayıs sabahı da polis, eylemler başlamadan bazı şüpheli gördüklerine gözaltı uyguladı. Grupların Taksim Meydanı’na çıkmaması için bütün yollarda olağanüstü önlemler alındı.

Haberin Devamı

1 Mayıs kutlamalarına yasaklanan Taksim Meydanı, yaklaşık 10 bin polis tarafından ablukaya alındı, bölgeye giden tüm yollar kapatıldı. Kutlama için Taksim’e çıkmak isteyen gruplara gaz ve tazyikli suyla müdahale edildi. DİSK ve KESK’in yürüyüşü de Beşiktaş’ta durduruldu. Gece Taksim’deki bir handa saklanan Komünist Partili grup ise koşarak Atatürk Anıtı’na ‘çıkarma’ yaptı.

İSTANBUL, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda yine olağanüstü bir gün yaşadı. Kent genelinde yaklaşık 21 bin, Taksim ve civarında ise 10 bin polis görev yaptı. THY’den kiralanan uçaklarla dün sabaha karşı çeşitli illerden takviye polisler getirildi. Taksim ve çevresindeki yollar, ara sokaklar gece bariyerlerle kapatıldı. Anadolu Yakası’ndan geçeceklere karşı Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin Beşiktaş ve Mecidiyeköy çıkışları çekicilerle kapatıldı.
Taksim Meydanı’na ilk olarak sabah saat 06.30’da Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar gelerek Cumhuriyet Anıtı’na çelenk koydu. Daha sonra 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenlerin anısına Türk-İş, Hak-İş ve bazı sendikalardan küçük gruplar Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı.

Haberin Devamı

Taksime çıkış yok
Taksim'de 5 kişi gözaltına alındı

Taksime çıkış yok
Önce küfür sonra yumruk

Taksime çıkış yok
Taksim bir anda karıştı

Taksime çıkış yok
AKUT yelekli polisten göstericiye coplu müdahale

Taksime çıkış yok
1 Mayıs'ta günün fotoğrafı... Peki sonra o köpeğe ne oldu?

Taksime çıkış yok
Altınok: 136 kişi gözaltına alındı

Taksime çıkış yok
1 MAYIS 1977'de ne oldu

Taksime çıkış yok
İzmirliler 1 Mayıs'ta Soma'yı unutmadı

GÖSTERİCİYE SİVİL DAYAĞI

Taksim’de anma yapmak isteyen sendikalar toplanma yeri olarak Beşiktaş Meydanı’nı adres gösterdi. Fulya’dan Beşiktaş’a yürüyen gruba polis müdahale etti. Kaçan 2 kişi, bir işyerine sığındı. Daha sonra dışarıya çıkan bu 2 kişi ile çevredeki 5-6 kişilik grup arasında kavga çıktı. 2 gösterici kaçmaya başladı. Ancak polislerce yakalanan göstericilerden biri, sivil giyimli kişilerce dövüldü.

DİSK İLE POLİSİN PAZARLIĞI

DİSK’in önceki 1 Mayıs kutlamalarının aksine üyelerine genel merkez önünde değil, Beşiktaş ve Şişli meydanlarında toplanma çağrısı yapması üzerine bu bölgeler de polis tarafından kuşatıldı. Beşiktaş Meydanı ve Barbaros Bulvarı kapatıldı. DİSK Başkanı Kani Beko ve KESK Başkanı Lami Özgen’in de aralarında bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin üyelerinden oluşan bir grup, CHP ve HDP’den milletvekilleri Beşiktaş Meydanı’na geldi. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Meclis tarafından kendisine tahsis edilen kırmızı plakalı makam otomobiliyle Beşiktaş’a ulaştı. İlerleyen saatlerde yaklaşık 1000 kişilik grup kortejler oluşturarak Taksim’e çıkmak için bekledi. Polis ekipleri ise TOMA’larla grubun etrafını sardı. Bu sırada DİSK Başkanı Kani Beko ve diğer sendika üyeleri ile milletvekilleri, kitleye yürüyüş izni için polislerle görüştü. Ancak polis müdürleri, “Temsili olarak küçük bir grubun Taksim’e çıkmasına izin verebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

TAŞA MÜDAHALE GELDİ

İstanbul Valiliği yetkilileriyle görüşmesinden de sonuç alamayan Kani Beko, gruba açıklama yapacağı sırada, kalabalığın içinden bazı kişiler polise taş attı. Yaşanan gerginliğin ardından polis sert müdahalede bulundu. Gruba gaz bombası atıldı, TOMA’dan tazyikli su sıkıldı. Bu sırada bir gösterici yolun ortasında baygınlık geçirdi. Beşiktaş’ın ara sokaklarında kovalamaca uzun süre devam etti. Bazı göstericiler CHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı’na kaçtı. Polis de grubun arkasından giderek ilçe binasına gaz sıktı. Nefessiz kalan partililer dışarıya kaçtı. Bazı partililer baygınlık geçirdi.

BAŞLAMADAN 79 GÖZALTI

TBMM’DE büyük tartışmalar sonrası kabul edilen İç Güvenlik Yasası’nın tepki çeken maddeleri ilk kez, bir kitlesel eylemde uygulandı. 1 Mayıs işçi bayramında polis, Türkiye genelinde “makul şüphe” ve “önleyici gözaltı” maddelerini uyguladı. Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere terör ve istihbarat polisi, bir gece önce birçok adrese baskın yaptı. Türkiye genelinde “makul şüphe” ve “önleyici” gözaltıyı uygulayan polis, daha eyleme katılmadan 79 kişiyi gözaltına aldı. Fevzi KIZILKOYUN / ANKARA

Haberin Devamı

ÇATIDA POLİS VAR

Taksime çıkış yok

Kurtuluş’ta ise Taksim’e yürümek isteyen gruplar polis müdahale edince ara sokaklara kaçıştı, bazıları binalara girdi. Göstericilerin ardından binalara girip çatılara ve teraslara çıkan polisler her tarafı aradı. Mahalle sakinleri polisin evlere girip arama yaptığını öne sürdü. Emniyet Müdürlüğü ise kendilerine çatılardan kiremit atan göstericileri aradıklarını söyledi.

OKMEYDANI YİNE KARIŞTI

Taksime çıkış yok

Okmeydanı’nda da 1 Mayıs nedeniyle hareketli saatler yaşandı. Okmeydanı Piyalepaşa Caddesi’nde saat 11.30’da toplanan bir grup, polise havai fişek ve molotofkokteyli attı. Bunun üzerine polis, gruba biber gazı ve TOMA ile tazyikli su sıkarak müdahale etti. Gruplar ara sokaklara dağıldı. Ara sokakta bulunan bir inşaatın üzerine çıkan göstericiler, TOMA’nın üzerine inşaatta bulunan kalasları attı. Sapanlarla bilye ve misket atan göstericilerin attıkları havai fişekler yüzünden, çekim yapmak isteyen basın mensupları da zor anlar yaşadı. Bölgeye Özel Harekât polisi de sevk edildi.

Haberin Devamı

EMNİYET MÜDÜRÜ: YETKİYİ HUKUK İÇİNDE KULLANIYORUZ

İSTANBUL Emniyet Müdürü Selami Altınok, Taksim ve çevresinde incelemelerde bulundu. Bugünün, İç Güvenlik Yasası’nda yapılan değişiklik sonrası gerçekleştirilen ilk 1 Mayıs olduğu hatırlatılınca Altınok, yasal yetkiyi, hukukun sınırları içinde kullanmaya gayret ettiklerini söyledi. Altınok, “Yetkimiz var diye o lazım olmadığı şekilde kullanacak değiliz. Yetkiyi, hukuk ne emrediyorsa o şekilde kullanıyoruz” dedi.

203 GÖZALTI, 24 YARALI

İstanbul Valiliği, 203 kişinin gözaltına alındığını, 6 polis ve 18 göstericinin yaralandığını, 2 ses bombası, 1 silah, 54 molotofkokteyli ve 5 havai fişek rampası ele geçirildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

BÖYLE GELDİLER

Taksime çıkış yok

Taksim Meydanı’ndaki polis kuşatması, Komünist Parti (KP) üyesi yaklaşık 80 kişilik bir grup tarafından delindi. Kazancı Yokuşu’nun yakınındaki Cengaver Han’a 30 Nisan akşamı giren Komünist Partililer, geceyi 5’inci kattaki boş bir ofiste geçirdi. Grup saat 11.00 sıralarında ellerinde flamalarla koşarak handan çıktı. “Yaşasın 1 Mayıs”, “Ülkenin onuru Komünist Parti” sloganları atan grup bariyerlerden atlayıp, Cumhuriyet Anıtı’na ulaştı. Partililer Cumhuriyet Anıtı’nın önünde kol kola girdi. Bir anlık şaşkınlık yaşayan polis, hemen gruba müdahale etti. Sert müdahale sonrası gruptan bazıları Kazancı Yokuşu’ndan kaçarak uzaklaşırken 34 kişi gözaltına alındı.

SIĞINDIĞI OTOPARKTA OTOPARKÇI BIÇAKLANDI

BEŞİKTAŞ’ta Özgür Altunbilek adlı bir eylemci karnından bıçaklandı. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de Özgür Altunbilek’i hastanede ziyaret etti. Öğüt, “Elinden ve karnından bıçaklanmış. Elinde tendon kesiği var. Gaz müdahalesi sonrasında bir otoparka sığınmışlar. Otoparkçı bıçakla saldırmış” dedi.

NOTLAR

İstanbul’da ulaşım durdu

Taksime çıkış yok

1 Mayıs nedeniyle toplu taşıma araçlarında iptaller ve sefer değişiklikleri yaşandı. Sabah erken saatlerden itibaren Taksim, Şişli, Mecidiyeköy ve Beşiktaş çevresindeki yollar trafiğe kapatıldı. Vapur ve Kabataş-Taksim Füniküler hattı seferleri yapılamadı. Söğütlüçeşme - Cevizlibağ arasında metrobüs hattı hizmet vermedi. Metro seferleri Hacıosman - Levent arasında yapılabildi. Kabataş-Taksim Füniküler hattı ile Topkapı - Kabataş arasında tramvay seferleri de yapılamadı.

TURİSTLER VALİZLE YÜRÜDÜ

Taksim’deki otellerde kalan yaklaşık 300 kişilik turist kafilesi, yollar araç trafiğine kapatıldığı için Tarlabaşı Bulvarı’nda yürüdü. Polisin de eşlik ettiği kafile, Atatürk Havalimanı’na gidebilmek için valizleriyle birlikte Galata Köprüsü üzerinden Eminönü’ne geçti.

SİVİL POLİSLERE MODACI FARUK SARAÇ YELEĞİ

İstanbul Emniyeti, bu yıl 1 Mayıs’ta görev yapan sivil polislere, seri numaralı kırmızı-gri renkte yelek dağıttı. Yelekleri modacı Faruk Saraç tasarladı. Uygulamayla, sivil memurların polis olduğunun anlaşılmasıyla sahadaki emniyet görünürlüğünün arttırılması ve müdahalede personele yönelik saldırıların önlenmesi hedeflendi.

BAKIRKÖY’DE KAFESTE KUTLANDI

Vatan Partisi, 1 Mayıs’ı mitingle kutladığı Bakırköy Özgürlük Meydanı dün polis barikatıyla adeta kafes içine alındı. Mitinge gelenler girişlerde arandı, yüzlerce polisin ve iki TOMA hazır bekledi. Saat 13.00’te başlayan mitingin ilk konuğu, 1 Mayıs Marşı’nın en iyi icracılarından sanatçı Timur Selçuk oldu. Selçuk piyano çaldığı konserini 1 Mayıs Marşı ile sonlandırdı.

POLİS ARACININ CAMINI KIRDI

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Beşiktaş’ta polisin müdahalesi sırasında gözaltına alınan eylemcilere destek vermek istedi. Eylemcilerin yanına gitmeye çalışan Erdoğdu, hareket eden polis otobüsüne binmek istedi. Erdoğdu, polislerce alınmayınca aracı yumrukladı. Ön kapı camını kıran Erdoğdu, “Beni de alın” diye bağırdı. Erdoğdu’nun eli yaralanırken polisin olayla ilgili tutanak tuttuğu belirtildi.

TAKSİM 22.00’DE NORMALE DÖNDÜ

Taksim’e çıkan cadde ve sokaklardaki bariyerler, 20.30’da toplandı. Belediye ekipleri meydan ve çevre temizliği yaptı. Saat 22.05’te yollar araç trafiğine açıldı. Metro seferleri de normale döndü. Taksim Meydanı’nın yaya geçişine açılmasından kısa süre sonra slogan atıp, pankart açan 2’si kadın 5 kişiye müdahale eden polis gözaltına aldı.

BAKMADAN GEÇME!