Erdoğan’ın ilk başsavcı seçimi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’ın ilk başsavcı seçimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2015 02:17

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı için dün seçim yapıldı ve beş adaydan dördü seçimle, biri de kıdeme göre belirlendi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı’na sunulacak listenin ilk sırasında 170 oyla birinci olan ve Yargıda Birlik Platformu’nun (YBP) desteklediği Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Akarca yer aldı. YBP koalisyonunun aylar önce adı üzerinde mutabık kaldığı Akarca’nın başsavcılığa seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

15 GÜN İÇİNDE ATAYACAK
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 15 gün içinde, sıralamaya ve aldıkları oya bakmadan sunulan beş adaydan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçebilecek. Yeni seçilecek başsavcı, yaş haddinden emekliye ayrılmazsa 4 yıl görev yapacak. Böylece Erdoğan, Yüce Divan’ın da savcısı görevini yürüten başsavcılık için ilk kez atama yapmış olacak.

SEÇİME 4 ADAY KATILDI
Başsavcı Hasan Erbil’in görev süresinin dolması nedeniyle Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda dün yapılan seçime dört aday katıldı. Akarca 170, 7. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Mutlu 151, 18. Ceza Dairesi Başkanı Hamdi Yaver Aktan 63 ve 10. Ceza Dairesi üyesi Hüsnü Uğurlu 38 oy aldı. Adayların üçünün YBP’ye yakın muhafazakâr, birinin sosyal-demokrat kanattan olduğu belirtildi. Yargıtay Kanunu’na göre en çok oy alan beş üye sıralanarak başsavcılığa aday gösterilmiş sayılıyor. Seçime 4 aday katıldığı için 5’inci isim kıdem esasıyla belirlendi. Listeye 15. Ceza Dairesi Başkanı Haydar Erol’un isminin eklenmesi bekleniyor.

AKARCA EN KUVVETLİ ADAY
Yeni üyelerden olan Akarca, YBP koalisyonunun başsavcı olarak üzerinde anlaştığı isim. 1963 yılında Şirvan’da doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1986’da mezun oldu. İzmir hâkim adayı olarak mesleğe başladı. 18 Ocak 2010’da Yargıtay Üyeliğine, 21 Ekim 2013’te Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanlığı’na seçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!