Yolcu uçağının motoru alev aldı

Güncelleme Tarihi:

Yolcu uçağının motoru alev aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2015 10:40

Türk Hava Yolları'nın Milano-İstanbul seferini yapan yolcu uçağının motoru, Atatürk Havalimanı'na iniş sırasında alev aldı. Acil iniş yapan uçaktaki yolcular panik içinde tahliye edildi. Atatürk Havalimanı söndürme çalışmaları nedeniyle uçuşlara kapatılırken aynı uçağın iki gün önce başka bir kaza yaşadığı ve kokpit camınının çatladığı ortaya çıktı. HAVA-İŞ'ten yapılan açıklamada personelin hızlı müdahalesi sayesinde kimsenin yaralanmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Saat 10.30'da inişe geçen TC-JPE tescilli, Star Alliance boyalı uçak 05/23 pistine alçalmaya başladı. Uçağın tam ineceği sırada sağ ana iniş takımı ve sağdaki motor piste çarptı. Kabinde yolcular büyük bir gürültü duyarken pilotlar pas geçmeye karar verdi.

Yolcu uçağının motoru alev aldı
BUGÜN AĞLAMIYORSAK ONUN SAYESİNDE

Kaptan Pilot Alphan Morkan ve İkinci Pilot Görberk Çağrı Karakullukçu yönetimindeki uçak yükselmeye başladı. Bu sırada sağ motordan alev uzadığı pilotlar tarafından belirlendi. Hidrolik sistemde de sorun yaşandığı için uçak Marmara Denizi üzerine gelerek tekrar iniş hazırlıklarına başladı.

Haberin Devamı

PİLOTLAR KULEYE ACİL DURUM BİLGİSİ VERDİ

Kule ile konuşan ve 'acil durum' bilgisi veren pilotların inmesi için 17-35 sol pisti boşaltıldı. İtfaiye olası bir yangına müdahale için hazır bekletildi. Alçalan uçak, saat 10.41'de piste teker koydu. Ancak sağ ana iniş takımı katlanan ve motoru piste oturan uçak, duman çıkartarak kaymaya başladı. TC-JPE tescilli A320, Sefaköy tarafında pistin sonuna doğru toprak alana çıktı ve durdu.

Haberin Devamı

97 YOLCU UÇAĞI SORUNSUZ TERK ETTİ

Kısa bir süre sonra da kaptan pilotun talimatı ile uçakta bulunan 6 kabin memuru yolcuları tahliye etmek üzere acil çıkış kapılarını açtı. Slide olarak adlandırılan şişme kaydırakların devreye girmesiyle 97 yolcu uçağı sorunsuz terk etti. Tahliye sırasında uçağın sağ motoruna itfaiye soğutma çalışması yaptı. Uçağın bir kaç yüz metre daha ilerlemesi durumunda yoğun trafiğe sahip E5'e çıkabileceğine dikkat çekildi.

DHMİ RAPORU: "UÇAK KUYRUK VURDU"

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından hazırlanan raporda, uçağın ilk inişi sırasında uçağın kuyruğunu vurduğu belirtilerek bu şekilde rapor hazırlandı. DHMİ'ye göre uçak kuyruğunu vurduktan sonra yükseldi ve sağ ana iniş takımı üzerine tekrar pistle temas etti. Bu temasın hem iniş takımında hem de motorda ciddi bir hasar oluşturduğu ve yangının bu nedenle başladığı ifade edildi.

Haberin Devamı

PİLOT: "VORTEKSE GİRDİM"

Kaptan Pilot Alphan Morkan ise verdiği ifadede iniş sırasında öndeki uçağın vorteksine girdiklerini iddia etti. Milano uçağının önünde Azerbaycan Havayolları'nın Bakü'den gelen Boeing 787 Dreamliner ve önün önünde de THY'nin Cidde'den gelen A330-200 tipi geniş gövdeli uçakları bulunuyordu. Havacılıkta kuyruk rüzgarı türbülansı olarak da adlandırılan vortekste arkadaki uçakla belirli bir mesafenin bırakılmaması durumunda tehlikeli durumlar oluşabiliyor. Hava akımlarının bozulması nedeniyle uçak kumanda edilemiyor.

Yolcu uçağının motoru alev aldı
İstanbul hava sahasında yoğunluk

HAVA TRAFİĞİ AKSADI

Atatürk Havalimanı'nda bir süre önce 17/35 sağ pisti bakıma alınmıştı. Bu olayda THY uçağı hemen yan tarafında bulunan 17/35 sol pistine indi. Olay sonrasında pist kapatıldı. Atatürk Havalimanı'nın tek piste düşmesi nedeniyle hava trafiğinde sıkıntı yaşandı. Uçaklarda ortalama 2 ila 3 saat arasında rötar meydana geldi.

Haberin Devamı

THY AÇIKLAMA YAPTI

Olay sonrasında THY'den yapılan açıklamada 'Milano-İstanbul uçağı, Atatürk Havalimanı'na ilk inişi sırasında pas geçmiştir. Acil iniş deklare ederek gerçekleştirdiği iniş sonrasına pistten çıkmıştır. Hızlı ve güvenli tahliye işlemi gerçekleştirilmiştir. 97 yolcu ve mürettebatımızın durumu iyidir. Gerekli inceleme başlatılmış olup olayın neden meydana geldiği bu incelemelerden sonra netlik kazanacaktır" dendi.

Haberin Devamı

UÇAK 2006 MODEL AIRBUS A320

Airbus imalat hattından Ekim 2006'da çıkan TC-JPE tescilli 'Gümüşhane' adını taşıyan uçak, aynı yıl hizmete girdi. Uçak, bir süredir THY'nin de üyesi olduğu Star Alliance boyamasıyla kullanılıyor.

İKİ GÜN ÖNCE KOKPİT CAMI PATLAMIŞTI

TC-JPE kuyruk tescilli uçağın iki gün önce de Frankfurt-İstanbul seferini yaparken kokpit camının çatladığı öğrenildi.

Camı değiştirilen Airbus A320 tipi uçak dün İstanbul-Milano seferini gerçekleştirmişti. Uçağın Milano’dan İstanbul’a dönüşte de sağ motoru yandı.

VATANDAŞLAR YANAN MOTURU GÖRÜNCE BİNLERCE İHBAR GELDİ

Uçağın İstanbul semalarında alev alan motoru ile havalimanına yaklaşması vatandaşlar tarafından kaydedilirken haber merkezlerine binlerce ihbar geldi.Acil iniş yapan uçağın fotoğrafları ve görüntüleri sosyal medyada sürekli paylaşıldı.

Yolcu uçağının motoru alev aldı

YOLCULAR: “ ŞOK İÇİNDEYDİK “

Uçakta bulunan yolcular olayın dehşetini basın mensuplarına anlattı. İtalya'da yaşayan Erkan Parmaksız,"Tam iniş esnasında tekerler yere vurduktan sonra uçağın önü havalandı. Ondan sonra alev aldığını söylediler. İçerisi kokuyordu. Sonra maskeler açıldı. İkinci denemesinde tek motorla daha iyi indi. Çünkü çok sert vurdu. Vurmasıyla uçağın önü kalktı. Yolcular olarak şok içindeydik anlamadık ama yarım saat dönerken zaman geçmedi. Uçak şimdi düşecek diye kendimizi sıktık. İkinci inişte sağı tarafımızdakiler motorun alev aldığını söylediler. Bir bayan çığlık atmaya başladı. Hostesler panik yapmayın dediler. İkinci inişte tek motorla daha iyi indi. Birinci inişte çok sert vurdu"
Parmaksız, uçaktan tahliye olduklarını ve üstünün başının ıslak olduğunu söyleyerek, “ Köpükle beraber kaydık “ diye konuştu.

Yolcu uçağının motoru alev aldı

YAŞADIĞIMIZA ŞÜKRETTİK

Hasan Ali Eryılmaz, ise “ Tam iniş yapmak üzereyken bir anda uçak çakılır gibi oldu. Sonra bir anda kalktık. Türbülanstaki gibi bir sağa sola gittik. Yaklaşık on, on beş dakika tur attık. Anons yaptılar acil duruma geçin diye. Ondan sonra bize pozisyon alın denildi. Herkes pozisyon aldı ondan sonra bekledik. Piste iniş yapıldı. Muhtemelen sağ motorda sorun vardı. Ondan sonra pistten çıktık. “ dedi.
Eryılmaz, inişten sonra uçak içinde yaşananları da “ Millet yaşadığına şükretti. Alkışladık, kıyamet koptu. Herkes kafasını eğdi. Maskeler açıldı. Uçak baya sarsıldı. Telefonlar havada uçuştu ö diye konuştu.
Fransız vatandaşı Mona Shakavi “ Hepimiz korktuk çığlık attık. Korkunçtu “ derken Tony Abisaab isimli yabancı yolcu da “ Uçak düşüyor gibi oldu. Motorda yangın vardı “ diye konuştu.

MOTOR HAVADA AĞIR HASARLIYDI

Bu arada yolcuların havada çektiği fotoğraflarda dehşet vericiydi. DHA'nın ulaştığı fotoğrafta sağ motorun kanatla birleştiği yerde çıkan yangından dolayı moturun ağır hasar aldığı ve motorun sarktığı görüldü.Teknik yetkililer uçağın inişinde motorun sarkan bölümün piste sürtmesinden dolayı kıvılcımlarla aleve dönüştüğünü bildirdiler.

KULE VE PİLOT ARASINDAKİ KONUŞMALAR
Kaptan Pilot: İstanbul Mayday Mayday Mayday! Tek motorumuzu kaybettik
Kule: Efendim sizi 17/35 sol pistine planlıyorum. Bilginiz olsun, herhangi bir zamanda dönüp yaklaşmaya başlayabilirsiniz. Yaklaşmaya hazır olduğunuzda beni ikaz edin lütfen. 35 sol pisti size hazır şekilde. İkazınızı bekliyorum.
Pilot: Tamam, 35 sol planlıyorsunuz. Biz direkt yaklaşacağız. İniş takımlarını ve flapları toplayamadık, bilginize.
Kule: Anlaşıldı. Emergency deklare ediyor musunuz şu an?
Pilot: Evet, mutabıkız.
Kule: Bir sorumuz var. Piste köpükleme ihtiyacı içinde misiniz?
Pilot: Negatif efendim.

HAVA-İŞ'TEN KAZA AÇIKLAMASI

Motor kısmı alev alarak Acil iniş yapan Türk Hava Yolları (THY) Milano-İstanbul uçağıyla ilgili Hava-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada sorunların tespit edilip gerekli önlemlerin alınması ve bu tür kazaların tekrar yaşanmaması için konunun takipçisi olacakları ifade edildi.

Konuyla ilgili olarak Hava-İş Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle: “Türk Hava Yolları'nın Milano-İstanbul seferini yapan TK1878 sefer sayılı TC-JPE kuyruk tescilli Airbus 320 tipi uçağı, Atatürk Havalimanına motorunun alev alması nedeniyle acil iniş yaptı. Uçakta görevli bulunan personelin hızlı müdahalesi ile kimse yaralanmadan iniş yapan uçağın motor kısmında oluşan yangına havalimanı itfaiye ekipleri müdahale ederken, 97 yolcu acil tahliye botuyla uçaktan indirildi. Uçakta görevli olan personele, yolculara ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, Germanwings kazası sonrası yaptığımız açıklamada da belirttiğimiz gibi havacılık sektöründe kaza ve hataların telafisinin mümkün olmadığını defalarca kez ikaz ettiğimiz SHGM, THY yönetimi ve diğer ilgililere tekrar hatırlatma gereği duyuyor, sorunların tespit edilip gerekli önlemlerin alınması ve bu tür kazaların tekrar yaşanmaması için konunun takipçisi olacağımızı, ikazlarımızı dikkate almayan THY A.O. ve Teknik A.Ş. yöneticilerine, özveri ile emek veren üyelerimiz üzerindeki psikolojik baskıların ortadan kaldırılması ve Toplu İş Sözleşmesine harfiyen uyulmasının alınacak tedbirlerin başlangıç noktası olduğunu hatırlatıyoruz"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!