HDP bildirgesinde 'ortak vatanımız' vurgusu

Güncelleme Tarihi:

HDP bildirgesinde ortak vatanımız vurgusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2015 12:50

HDP'nin eş başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın bugün açıkladıkları 7 Haziran seçim bildirgesinde öne çıkan iki unsur, "ortak vatan" vurgusu ile, "demokratik özerklik" talebi oldu.

Haberin Devamı

Başkanlık sistemine HDP'nin "asla yanaşmayacağının" da vurgulandığı bildiride, "koşullar ne olursa olsun" silahsız çözüm ve demokratik siyasetin savunulacağı ifade edildi.
HDP, "tek millet-tek mezhep"anlayışının sona erdirileceğini, Anayasa'nın bu yönde değiştirileceğini de vaat etti.

İşte HDP bildirgesinin öne çıkan unsurları

SİLAHSIZ ÇÖZÜM VE DEMOKRATİK SİYASETİ SAVUNACAĞIZ

HDP bildirgesinde, "koşullar ne olursa olsun" silahsız çözümün savunulacağına vurgu yapıldı. Bildirgede şöyle denildi;
"Koşullar ne olursa olsun, silahsız çözüm ve demokratik siyaseti savunacağız"

ORTAK VATAN VURGUSU: "KÜRT SORUNUNA ÇÖZÜM, TÜRKİYE SINIRLARI İÇİRESİNDE..."

HDP bildirgesinde en çok dikkat çeken tanım ise "ortak vatan" oldu.
Bildirgede, "Partimiz, çözümü Türkiye sınırları çerçevesinde sağlamayı esas alır" denildi. Bildirgede "ortak vatan" vurgusu ayrıca, "bütün halkların bir arada yaşama koşullarını, gönüllü birlikteliğini, eşitliğe ve adalete dayalı yaşamını ortak vatanımızda sağlayacağız" ifadesiyle dile getirildi.

Haberin Devamı

KÜRT SORUNUNDA DOLMABAHÇE MUTABAKATI YOL HARİTASI

HDP bildirgesinde, Kürt sorununun çözümü için, HDP'nin AKP hükümeti ile Dolmabahçe'de yaptığı ortak açıklamaya atıfta bulunuldu. Dolmabahçe mutabakatının çözüm sürecinin "yol haritası" olduğu şu sözlerle belirtildi;
"Kürt sorunu ve Türkiye'nin temel demokrasi sorunlarının çözümü adına başlayan sürecin, bir aşaması olarak açıklanan Dolmabahçe mutabakatındaki 10 maddeyi, çözümün ilkesel çerçevesi olarak kabul ediyoruz."

"DEMOKRATİK ÖZERKLİK" TALEBİ

HDP bildirgesinde, merkezi idarenin yerel yönetimler üzerindeki vesayetine son verileceği ifade edilerek, "demokratik özerklik" vurgusu yapılarak, "Demokratik özerklik, Kürt sorununun çözümünde, Türkiye'nin demokratikleşmesinde, toplumsal barışın gerçekleşmesinde, halkların özgür ve gönüllü birliğinde önemli bir rol oynayacak" ifadesi kullanıldı. Bildirgede şöyle denildi;
"Halkların ihtiyaç duyduğu özerklik modellerinin ve kendi kendilerini yerinden ve yerelden yönetmelerine olanak sağlayacak demokratik yönetim biçimlerinin geliştirilmesi ve yaşam bulması için gerekli adımlar atılacak. Demokratik Özerklik, halkların yönetim ve karar süreçlerine katılımının sağlanması için hayata geçirilecek".

Haberin Devamı

BÖLGE MECLİSLERİ OLACAK, VALİ'Yİ HALK SEÇECEK

Bildirgenin en dikkat çekici bölümlerinden biri de, Türkiye'de "bölge meclisleri kurulması" vaadi oldu. Bildirgede, "Türkiye'nin tamamını kapsayacak şekilde sosyal, siyasal, kültürel, ekolojik, doğal, ekonomik ve coğrafi nitelikler göz önüne alınarak bölgeler ve bölge meclisleri oluşturulacak. Yeni oluşturulacak bölge meclislerinde adem-i merkezi yönetim sistemine geçilecek" denildi. .Bildirgede, vali dahil yerel yöneticilerin tümünün seçimle işbaşına gelmesi için gerekli yasal ve yapısal düzenlemeler yapılacağı da belirtildi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNE "ASLA" YANAŞMAYACAĞIZ"

HDP seçim bildirgesinde en çok dikkat çeken bölüm, Başkanlık sistemine ilişkin. Bildirgede, HDP'nin Başkanlık sistemine "asla" yanaşmayacağı vurgulayarak, " HDP, açık bir biçimde karşı olduğu “Başkanlık Sistemi”nin anayasa değişikliklerinin temel koşulu haline getirilmesini kabul etmeyecek, Başkanlık sistemine geçit vermeyecek" denildi.

Haberin Devamı

SEÇİM BARAJI KALKACAK

7 Haziran seçimlerinde en çok merak edilen konu, ilk kez seçimlere parti olarak giren HDP'nin mevcut yüzde 10 seçim barajını aşıp aşamayacağı. HDP bildirgesinde bu konuya da değiniliyor ve "seçim barajını kaldıracağız, Meclis'te bütün partilerin aldıkları oy oranında temsil edilmesinin yolunu açacağız" denildi.

"TÜM MÜCADELELER, BİZİM MÜCADELEMİZ"

HDP, halkların, işçi ve emekçilerin, kadınların ve gençlerin, bütün inanç gruplarının bugüne kadar verdikleri ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal tüm mücadeleleri kendi mücadelesi ve deneyimi olarak görür.

EŞ BAŞKANLIKTAN SONRA, EŞ BAŞBAKANLIK SİSTEMİ

HDP'nin vaatleri arasında, partide halen yürürlükte olan "eş başkanlık" sisteminin, iktidara gelinmesi halinde, "eş başbakanlık" haline getirilmesi de var; "Parlamenter sistemi demokratikleştireceğiz ve eş genel başkanlık sistemi uygulayan partilerin iktidara gelmesi halinde, eş başbakanlık sistemini hayata geçireceğiz"

Haberin Devamı

MGK KALDIRILACAK

HDP bildirgesinde, Milli Güvenlik Kurulu’nun kapatılacağı vaadi de yer aldı. MGK dışında, özel yetkili mahkemelerin de kaldırılacağı ifade edildi.

ANA DİLDE EĞİTİM KAMU HİZMETİ OLACAK

HDP, iktidara gelmesi halinde ana dilde eğitimin "kamu hizmeti" haline getirileceğini vaadetti. Seçim bildirgesinde, "eğitimin tüm aşamalarında resmi dil olan Türkçe’nin öğretilmesinin yanında, anadilinde eğitimi bir kamu hizmeti olarak alma imkânı sağlanacak." denildi.

KÖY KORUCULARINA BAŞKA YERDE İSTİHDAM

HDP bildirgesinde, köy koruculuğu "özel savaş aygıtı" olarak nitelendirilerek, bu sistemin kaldırılacağı vaat edildi. Bildirgede, köy korucularının çeşitli işlerde istihdamının sağlanacağı da yer aldı.

Haberin Devamı

"TEK MİLLET-TEK MEZHEP" ANLAYIŞINA SON

HDP'nin seçim bildirgesinde, “tek millet-tek mezhep” anlayışının sona erdirileceği vaat edildi. Bildirgede, "Türkiye, bütün ezilen halkları, sınıfları, cinsleri, inançları, dilleri yok sayan ve doğanın yağmasına izin veren askeri darbe anayasasına mahkûm değildir" denildi.

YENİ ANAYASA

Bildirgede, HDP'nin yeni Anayasa için çalışacağı da belirtilerek, amaçlanan yeni Anayasa şöyle tarif edildi; "HDP eşitlikçi, cinsiyet özgürlükçü, sosyal, ekolojik ve demokratik bir anayasayı yapmak için tüm gücüyle çalışacak. HDP’nin öngördüğü anayasa; eşit yurttaşlık temelinde din, inanç ve vicdan özgürlüğü ile ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel, bütün temel hak ve özgürlükleri güvenceye kavuşturan, ekolojik, doğal varlıkların ve hayvanların korunmasını esas alan bir anayasa olacak"

DOKUNULMAZLIK KALKACAK, VEKİL MAAŞINA ZAM YOK

HDP bildirgesinde dokunulmazlıkların kaldırılacağı, milletvekillerinin sadece "kürsü dokunulmazlığı olacağı" vaat edildi. Siyasi partiler yasasında yapılacak değişiklikle, hazine yardımının partilere aldıkları oy oranında dağıtılacağı belirtildi. Bildirgede, "Milletvekili maaşlarına 4 yıl boyunca zam yapılmayacak, otomatik artışa yol açan düzenlemeler iptal edilecek" denildi.

AVUKAT VE SAVCI EŞİT OLACAK

HDP bildirgesinin yargı reformu bölümünde, iddia ve savunma makamlarının yargı sisteminde eşit hale getirileceği vaat edildi. bildirgede, "Savcılık ve savcıların çalışma büroları adliye binaları dışında ayrı bir kamu binasında oluşturulacak. Savcılığa bağlı adli kolluk teşkilatı oluşturulacak. Adli kolluk teşkilatı soruşturma sırasında avukatlara da hizmet sunacak" denildi. Bildirgede, HSYK'nın yapısının da değiştirileceği vaat edildi. Medya kuruluşları sahiplerinin başka sektörlerde faaliyet göstermesine izin verilmeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!