HDP: Bizlerin anayasasında başkanlık sistemi olmayacak

Güncelleme Tarihi:

HDP: Bizlerin anayasasında başkanlık sistemi olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2015 12:26

HDP'nin seçim bildirgesinde yer alan 'BİZ'ler demokrasiye inananlarız' başlığı altında nelerin yer aldığını Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ açıkladı. Yüksekdağ "Dolmabahçe mutabakatındaki 10 maddeyi savunacağız" dedi.

Haberin Devamı

Yüksekdağ, şunları söyledi:

HDP: Bizlerin anayasasında başkanlık sistemi olmayacak
Askeri sivil bürokratik her türlü vesayete katı merkeziyetçi yapılanmalara karşı demokratik reform sürecini başlatacağız. Bizler Türkiye’nin çok kimlikli kültürlü dilli yapısına uygun, insanlık esaslı yeni bir anayasayı hep birlikte yapacağız. HDP’nin ön gördüğü anayasa din inanç özgürlüğü ile ekonomik sosyal kültürel bütün temel hak ve özgürlüklerini güvenceye kavuşturan, ekolojik sivil bir anayasa olacak.

VALİ SEÇİMLE İŞBAŞINA GELECEK

Vali dahil bütün yerel yöneticiler seçimle iş başına gelecek. Siyasi yönetime yerelden katılım kanalları böyle bir düzenlemeyle sonuna kadar bizlere açılacak. Artık bizler yönetilen değil kendi kendini yöneten olacak. Demokrasi kavramı gerçek karşılığına kavuşacak.

Haberin Devamı

EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ HAYATA GEÇECEK

Eş başbakanlık sistemini hayata geçireceğiz. Yani arkadaşlar, siyasi iktidarın başına bir iş daha açacağız. Daha eş genel başkanlığı hazmedemediler, biz eş başbakanlık ile bizden bekleneni yapacağız.

ZAMAN AŞIMI OLMAYACAK

Gösteri, yürüyüş ifade hakkı başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin önündeki engeller ve baskıcı yasalar kaldırılacak. Her türden işkence kötü muamele ve insanlık suçu sayılacak ve zaman aşımı olmayacak. Büyük insanlık değerlerini yücelten büyük insanlık hareketinin adaletle ve demokrasiyle tesis edilebileceğine inananlar olarak biz büyük bir demokratikleşme hamlesinin öncüsü olacağız.

BAŞKANLIK SİSTEMİ OLMAYACAK

Bizlerin anayasasında başkanlık sistemi asla olmayacak. Bunu çok sık söylüyoruz. Soranlar olur diye söyledik. Hala fikrimiz değişmedi ve değişmeyecek. Bizler siyasi pasrtiler yasasını demokratikleştireceğiz.

SEÇİM BARAJINI KALDIRACAĞIZ

Seçim barajını kaldıracağız. Meclis’te bütün partilerin aldıkları oy oranında temsil edilebilmesinin yolunu açacağız. En demokratik temsil sistemi olan nisbi temsil sistemini getireceğiz. Bizler barajı aşmak suretiyle yasalardan tamamen kaldıracak

Haberin Devamı

DOLMABAHÇE MUTABAKATINDAKİ 10 MADDEYİ SAVUNACAĞIZ

Kürt sorununun çözümünü sağlayacağız. Hiçbir etnik kimliğinin dışlanmadığı demokratik yerinden yönetim modelleri kuracağız. Kürt sorunu ve Türkiye’nin temel demokrasi sorunlarının çözümü adına başlayan sürecin bir aşaması olarak açıklanan Dolmabahçe mutabakatındaki 10 maddeyi kabul ettik ve savunacağız.

Koşullar ne olursa olsun silahsız çözüm ve demokratik siyaseti savunacağız. Bütün halkları bir arada yaşama koşullarını gönüllü birlikteliğini eşitliğe dayalı yaşamını ortak vatanımızda sağlayacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!