HDP'nin kadınlara vaatleri

Güncelleme Tarihi:

HDPnin kadınlara vaatleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2015 11:48

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin seçim beyannesinde yer alan ''BİZ'ler kadınız'' başlığı altında yer alan ve kadınlara dair neler yapacaklarına dair bölümü şöyle anlattı:

Haberin Devamı

KADINA ŞİDDETE EN AĞIR CEZA

Bizler kadınız, bizler yüzde 50’yiz ve yaşamın her alanında eşitliği yaşama geçireceğiz. Kadına yönelik her türlü şiddetin en ağır biçimde cezalandırılmasını sağlayacağız. Ölmediğimiz, öldürülmediğimiz, taciz edilmediğimiz, sokaklarında istediğimiz kıyafetle dolaşabildiğimiz, istediğimiz okulda okuyabildiğimiz, ana dilimizde eğitim görebildiğimiz, okuyan çalışan ya da yöneten olarak siyaset yapabildiğimiz bir yaşam istiyoruz. İstediğimiz mesleği seçebildiğimiz, kadın olduğumuz için horlanmadığımız, erkeklerle eşit ücret aldığımız, sosyal haklardan eşit şekilde yararlandığımız, iş yerinde taciza maruz kalmadığımız bir yaşam istiyoruz. Bedenimize, kimliğimize, emeğimize sahip çıkabildiğimiz bir Türkiye hayal ediyoruz.

Haberin Devamı

MECLİS'İN YARISININ KADIN OLDUĞU...

Bu seçimlerde milletvekili adaylarımızın yarısı kadın. Hayal ettiğimiz yaşam gibi tıpkı. İşte yaşamın ve siyasetin yarısını oluşturma hayalini biz bu süreçte kadınlarla birlikte yaşama geçireceğiz. Meclis’in yarısının kadın olduğu, kadın vekillerin kadın mücadelesini temsil ettiği savaşın ve şiddetin olmadığı, başta erkek egemenliği olmak üzere hiçbir egemenliğe tabii olmadığımız bir ülkede yaşamak istiyoruz.

KADIN BAKANLIĞI KURACAĞIZ

Bizler işte bu kararları hayata geçirebilmek için sadece sözlerimizle değil aynı zamanda uygulama gücümüzle de hareket edeceğiz. Bu görüş açısına bağlı olarak bir Kadın Bakanlığı kuracağız. Bu zamana kadar kadını aile sınırları içine hapseden, kadını bir birey olarak görmeyen ve onun karşı karşıya kaldığı bütün şiddet ve ayrımcılığa karşı göz yumma politikasını ve destekleme politikasını sergileyen bu erkek egemen zihniyete karşı, Kadın Bakanlığı aracılığıyla çok daha radikal kadın özgürleşme hamlesi gerçekleştireceğiz.

TÜM MAHALLELERDE 7/24 ANA DİLİNDE ÜCRETSİZ KREŞ

Kadın Bakanlığımız, bütün kadınların uğradığı ayrımcılığa karşı, yaşamın en kuytu köşesinde dahi korunması için çalışacak. Sadece kadınların hizmetinde çalışacak. Kadınlar tarafından yönetilecek ve oluşturulacak. Bizler ev içi emeği, sosyal güvenlik içine alacağız. Sosyal devlet paketlerini adalet ve eşitlik ülkesine göre düzenleyeceğiz. Tüm mahallelerde 7-24 ana dilinde ücretsiz kreşler açacağız. Kadınların eve ve üç çocuk doğurarak eve hapsedilmesine karşı kadınları ekonomik yaşamda da özgürleştirecek en önemli hizmeti HDP kadınların bütün bizlerin gücüyle yaşama geçirecek. Bu kreşler hizmet vermeye başladığında toplumun yarısı olan kadınların enerjisi özgürleşecek.

Haberin Devamı

8 MART'I BÜTÜN KADINLAR İÇİN RESMİ TATİL İLAN EDECEĞİZ

Yaşlı bakım kurumları, engelli iyileştirme merkezlerini kuracağız. Bizlerin gücü sadece bunlarla sınırlı tutmayacak, toplumun yarısını oluşturan kadınlarla birlikte politika ve yeni yaşamı kurma iradesinin ve aynı zamanda 8 Mart’ı bütün kadınlar için resmi tatil ilan edeceğiz. O gün bütün kadınlara aynı zamanda miting ve buluşma dayanışma eylemlerine katılım için ücretsiz ulaşım hizmeti verilecek. Dünyanın bütün kirli çamaşırlarını, bütün kirli bulaşıklarını bizim yıkamadığımız, kendi emeğimizle doyurmak zorunda kalmadığımız, ve özgürleştireceğimiz bir Türkiye hayal ediyoruz. Bütün kadınlara ve bizlere cesaretini al da gel diyoruz.

Haberin Devamı

Eşitsizliğe karşı, siyasetin merkezine müdahale ediyoruz. Kadınlar siyasete el koyuyor. Bizler kadın politikası yapıyoruz. Eş başkanlık ve bütün kurumlarda, temsilde adalet yaşamda eşitlik, yönetimde ortaklaşma konusunda önemli adımlar attık ve atmaya devam ediyoruz. Kadınların özgün ve özerk örgütlenmesi açısından hayati önemde olan meclis tarzıu örgütlenme modelini tüm Türkiye’ye mal edeceğiz.

Kadın meclisleri ve bütün yaşam alanlarındaki Meclisler kuracağımız yeni yaşamında toplumsal tabanını oluşturacağız. Rojova ve Kobane büyük insanlık hareketinin elle tutulur örnekleri oldu. Rojova’da kadınlar hem yeni yaşamın inşaasında hemde IŞİD’e direnişte öncü rol oynadılar. O kadınların direnişi hepimizin direnişi ve ortak gücümüzdür. Bizlere nasıl başaracaksınız diye soranlara bizim verdiğimiz cevap çok açıktır. İşte bu güce dayanarak başaracağız. Bizler savunduğumuz bütün başlıklar ekseninde yeni yaşamın kurucu aşamasında, yeni bir anayasanın da kadın eksenli olmasını savunuyoruz. Kadınlar için, kadınların eksen alındığı bir anayasa yapılmadığı koşullarda bu eşitsizlik sistemi devam edecektir. İşte HDP 2015 genel seçimlerinde elde edeceği başarıyla yeni anayasanın ve kadınlar için anayasanın da mimarı olacak.

Haberin Devamı

Bizler insanlığın gelişmesinde öncülüğü kadınların geliştirmesi gerektiğine inanıyoruz ve bunu başaracağız.

Konuşmanın ardından ''Bizde size katılıyoruz sayın başkan yanındayız'' diyen Demirtaş'a Yüksekdağ'ın yanıtı ''Katılmazsanız işimiz var'' şeklinde oldu.

Demirtaş ise ''Sadece birkaç erkek arkadaşta birkaç homurdanma oldu. İnşallah hep birlikte yeni yaşama kavuşacağız'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!