Her isteyene PRO-BONO

Güncelleme Tarihi:

Her isteyene PRO-BONO
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2015 01:39

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçime 1.5 ay kala yeni ‘Yargı Reformu Stratejisi’ni açıkladı: Hak aramayı kolaylaştırmak için sağlık sigortası gibi ‘hukuki himaye sigortası’ getirilecek.

Haberin Devamı

Parası olmayanın da hakkını arayabilmesi için Avrupa’dakine benzer ‘pro-bono’ (gönüllü ücretsiz avukatlık) uygulaması başlatılacak. Ağır şiddet görene devlet tazminat ödeyip sorumluya rücu edecek. Şiddet mağduru kadınlar eski hükümlüler gibi kamuda işe alınacak.

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü’nde, Yeni Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı’nda konuştu. ‘Yargıdaki çokbaşlılığı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) oluşumu ve yapısı’nı, uluslararası uygulamalar çerçevesinde tartışmaya açacaklarını vurgulayan Davutoğlu, “Türkiye tecrübesini dikkate alan yeni yaklaşımlar geliştireceğiz. Etik ilkeler yargı mensupları tarafından ilk defa belirlenecek” dedi. Davutoğlu, yargıya yüzde 100 güveni sağlamayı hedefleyen 22 unsurlu beş yıllık dönemi kapsayan yeni stratejiyi özetle şöyle açıkladı:

PRİMLERİN BİR BÖLÜMÜ DEVLETTEN

“Vatandaşlarımızın hak arama yollarını güçlendirmek amacıyla devlet desteği sağlanarak hukuki himaye sigortasını teşvik edeceğiz. Vatandaşlar, sağlık sigortası gibi hukuki himaye sigortasına girebilecekler ve devlet bu sigorta primlerinin belli bir nispetini karşılayarak teşvik edecek.
Adli yardım uygulaması devam edecek. Geçen sene avukatlara 250 milyon lira ödeniyordu. Bu parayı sigortaya ödesek neler yapılmaz. Bazı ülkelerde uygulanan, avukatların belli sürelerde gönüllü olarak ücretsiz hizmet vermesi uygulaması (Pro-Bono) da hayata geçirilecek. Tıpla hukuku birleştiren ‘hukuk kliniği’ kavramını yerleştirip, geliştireceğiz. Bu yolla hukuk öğrencileri gönüllü olarak vatandaşlarımıza hizmet sunacaklar.

ŞİDDET MAĞDURU KADINA İŞ

Mağdur hakları güçlendirilecek. Eski hükümlülere sağladığımız kamuda istihdam gibi bazı imkânların mağdurlara da sağlanması söz konusu. Ağır şiddet suçundan mağdur olmuş kişilerin zararlarını devlet ödeyecek, rücuyu da suçu işleyene döndürecek. Şiddet mağdurlarının tedavileri de devlet tarafından sağlanacak.
Kılıçdaroğlu bazen yeni şeyler keşfediyor ama yanlış şeyler keşfediyor. Ancak en azından noterlerimizi gündeme getirdiği için pozitif değerlendirebiliriz. Noterlere bazı çekişmesiz yargı işleri verilerek, yargı organlarının iş yükü hafifletilecek.

AVUKATLIK KANUNU YENİLENECEK

Avukatlık Kanunu’nu baştan sona, barolarımızla, avukatlarımızla işbirliği halinde yenileyeceğiz. Mahkemeler, ideal yargılama sürelerini kamuoyuna duyuracak. İdeal yargılama süresini aşan dosyalar için özel takip sistemi kurulacak. Bilirkişilik sisteminde yeni bir yapılanmaya gideceğiz.

İCRA İFLAS SİSTEMİNDE YENİ MODEL

Yeddiemin deposuna devredilen, hacizle alınan malların çoğu bir müddet sonra değerini kaybediyor. Her biri koruma altına alınacak. İcra ve iflas işleminde mal kaybının önüne geçilecek. Adalet Veri Bankası kurulacak, herkes erişebilecek.

Devlet kurumlarının UYAP ile tam entegrasyonunu sağlayacağız. UYAP kapsamında kullanılan, sesli ve görüntülü bilgi sistemi SEGBİS uygulaması genişletilecek. İstinaf mahkemelerinin kurulmasıyla yüksek yargıdaki iş yükü son bulacak. Adliyelerde danışma masaları kurulacak. Hâkim ve savcı sayısı arttırılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!