Soma’da “yüzleşmeyi” Bakanlık engellemiş

Güncelleme Tarihi:

Soma’da “yüzleşmeyi” Bakanlık engellemiş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2015 11:11

SOMA’da 301 madencinin hayatını kaybettiği faciaya yönelik açılan davanın ilk günkü duruşmasına tutuklu sanıkların katılmamasının nedeninin Adalet Bakanlığı’nın yazdığı bir yazı olduğu ortaya çıktı. Bakanlığın mahkemeye, tutuklu sanıkların savunmalarının SEGBİS sistemi (video –konferans) kullanılarak alınması önerisinde bulunduğu anlaşıldı. Daha önce tutuklu sanıkların duruşmada hazır edilmesine karar veren mahkemenin bakanlığın yazısı üzerine verdiği karardan geri döndüğü öğrenildi.

Haberin Devamı

ÖNCE HAZIR EDİN DEDİN

Dava dosyasında yer alan belgeye göre, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, 8 Mart 2015 tarihinde tutuklu sanıkların kaldığı İzmir 2 Nolu Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na yazı yazarak duruşmanın yapılacağı 13 Nisan 2015 tarihinde cezaevinde bulunan sanıklar Can Gürkan, İsmail Adalı, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik’in hazır edilmesini istedi.

BAKANLIKTAN SEGBİS ÖNERİSİ

Ancak Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, 19 Mart 2015 tarihinde mahkemeye bir yazı yazarak, “SEGBİS ile etkin soruşturma ve adil yargılama, makul sürede hakim önüne çıkarılma ve makul sürede yargılama ilkelerinin etkin bir şekilde uygulanması, kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin kurallara uyan bir ceza yargılaması ile maddi gerçeğin hızlı bir şekilde ortaya çıkarılmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Diğer taraftan yüz-yüzelik ilkesine azami riayet edilerek, ülke genelinde SEGBİS’in etkin bir şekilde kullanılmaya başlanılması ile birlikte, duruşmalara katılmak üzere cezaevinde adliyelere tutuklu-hükümlü sevkiyatlarının yarattığı rahatsızlıkların ve yaşanan talihsiz olayların tümüyle ortadan kaldırılması da diğer hedeflerden biridir” dedi.

Haberin Devamı

KARARINDAN GERİ DÖNDÜ

Adalet Bakanlığı’nın bu yazısı üzerine, mahkeme tutuklu sanıkların duruşmada hazır edilme kararından vazgeçti. Mahkeme, 24 Mart tarihinde cezaevine yazdığı yazıda, Adalet Bakanlığı’nın yazısı hatırlatarak, “Duruşmaların mahkememizce 13 Nisan 2015- 27 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak olması gözetildiğinde, sanıkların bulundukları Ceza İnfaz Kurumundan duruşma boyunca mahkememiz duruşmalarına getirilip götürülmesinin yaratacağı olumsuzlukların önlenmesi için sanıkların duruşmanın bırakıldığı 13 Nisan 2015 günü saat 09.30’da mahkememiz duruşma salonunda hazır edilmelerinin iptaline karar verildi” denildi.

Yapılan ilk duruşmaya tutuklu sanıklar katılmamıştı. Ancak ailelerin itirazı üzerine mahkeme, tutuklu sanıkların duruşmaya getirilmesine karar vermek zorunda kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!