HSYK’dan Yargıtay’a

Güncelleme Tarihi:

HSYK’dan Yargıtay’a
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 01:53

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), ‘paralel yargı’ dosyasını açtı. HSYK 2. Dairesi, 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten iki savcı ile bir hâkim hakkında iddianame hazırlanması için dosyalarını Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Haberin Devamı

HSYK 3. Dairesi de ‘Paralel devlet yapılanması terör örgütü isimli yapının yargıdaki uzantıları’nı inceleme kararı alarak müfettiş görevlendirdi. Yargılama Yargıtay’da olacak.

HSYK 2. Dairesi, 17 Aralık Savcısı Celal Kara ve 25 Aralık Savcısı Muammer Akkaş ile tedbir kararı veren Hâkim Süleyman Karaçöl hakkında kovuşturma izni vermesinin ardından, dosyayı iddianame hazırlanması için Bakırköy Başsavcılığı’na gönderdi. Hâkim ve Savcılar Kanunu’na göre, iddianameler beş gün içerisinde hazırlanarak, son soruşturma izni için Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulacak. Ağır Ceza’nın son soruşturma izni vermesinin ardından Kara, Akkaş ve Karaçöl, 1. Sınıf hâkim ve savcı olmaları nedeniyle Yargıtay’da yargılanacak.

YARGILAMA İZNİ VERİLMİŞTİ

HSYK 2. Dairesi, Kara ve Akkaş ile 25 Aralık şüphelilerinin mal varlıklarına tedbir kararı koyan Hâkim Süleyman Karaçöl’ü hem açığa almış hem de kovuşturma izni vermişti. 25 Aralık Savcısı Akkaş ‘görevi kötüye kullanmak, yasaya aykırı dinleme yapmak, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek ve izinsiz bildiri dağıtmak’, 17 Aralık savcısı Kara ise ‘şüphelilerin mal varlıklarına tedbir koydurmak ve tanıklıktan çekilebilecek kişiler hakkındaki dinleme kayıtlarını imha etmemek’ten sorumlu tutulmuştu. İki üyenin muhalefet şerhi yazmasının ardından dosya 1 Nisan’da, suç işlendiği iddia edilen yere en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Bakırköy Başsavcılığı’na gönderildi. Gözler şimdi Başsavcılığa ve hazırlanacak iddianameye çevrildi.

ADALET BAKANI’NDAN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Kenan İpek ise dün, “Paralel devlet yapılanması terör örgütü isimli yapının yargıdaki uzantıları olarak paralel bir yargı gücü oluşturdukları iddiasıyla yapılan ihbar üzerine HSYK 3. Dairesi’nce dosya açılmış ve ortaya çıkabilecek sair hususların müfettiş tarafından incelenmesine karar verilmiştir” açıklaması yaptı. İpek imzasıyla yapılan açıklamada özetle şöyle denildi:

BAŞSAVCILIKTAN İKİ İHBAR YAZISI

“Ankara Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nun 24 Mart 2015 ve 7 Nisan 2015 tarihli yazıları ile bir kısım hâkim ve savcılar hakkında, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı kuvveti içinde, organizasyonu ve hiyerarşik yapısı bulunan, devlet yargısına alternatif olarak ve örgütlü biçimde faaliyet gösteren, kendinden olmayan veya kullanamadığı ya da farklı düşünen kişileri operasyonların hedefi haline getiren, emniyet ve yargı üzerinden toplanan istihbarata göre örgütün üst düzey yöneticilerinin verdiği kararları icra eden, birçok kişiyi yargı eliyle mağdur eden, abartılı, ayrıntıya boğulmuş, gerçeklerin gizlendiği, kasıtlı, taraflı ve delilsiz davalar açan, topluma yönelik algıyı yöneten paralel devlet yapılanması terör örgütü isimli yapının yargıdaki uzantıları olarak paralel bir yargı gücü oluşturdukları’ iddiasıyla ihbar yapıldı. İhbar üzerine, HSYK 3. Dairesi’nce dosya açıldı. Ortaya çıkabilecek sair hususların Kurul Müfettişi tarafından incelenmesine karar verildi.”

NEYLE SUÇLANDILAR

Haberin Devamı

Hâkim Karaçöl’e ‘CMK 128’e aykırı olarak hiçbir inceleme yapmadan, kuvvetli suç şüphesi, bilirkişi ya da MASAK raporu gibi bu malvarlıklarının suçtan elde edildiğine ilişkin delil olmadan 23 dakikada, 7 gerçek ve 2 tüzel kişi hakkında malvarlığına el koyma kararı’ nedeniyle kovuşturma izni verildi.

Savcı Kara hakkında ise ‘CMK 128’e aykırı olarak kuvvetli suç şüphesi olmadan hukuka aykırı şekilde, şirketlerin tüm malvarlıklarına el konulmasına ilişkin olarak talepte bulunduğu ve CMK 135/2’ye aykırı olarak İçişleri eski Bakanı Muammer Güler ve oğlu ile Reza Zarrab ve eşi Ebru Gündeş arasındaki konuşmaların kayda alınması ve imha ettirmemesi’ gerekçesiyle kovuşturma izni verildi.
Savcı Muammer Akkaş’a ‘yeterli inceleme yapmadan gözaltı işlemi yapmak, suçtan elde edilip edilmediği belli olmayan malvarlıklarına el koyma kararları istemek, adliye önünde bildiri dağıtarak, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek’ten kovuşturma izni verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!