Bilgi anayasal hak

Güncelleme Tarihi:

Bilgi anayasal hak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2015 01:17

‘Lega Leaks’ projesi kapsamında Ankara’da toplanan gazeteciler, anayasal bir hak olan bilgi edinme ve veri gazeteciliğini tartıştı.

Haberin Devamı

Devletin daha şeffaf olabilmesi için gazeteciler dahil tüm vatandaşların bu hakkı etkin şekilde kullanabilmesi gerektiği konuşuldu.

AVRUPA çapındaki gazetecilere bilgi edinme haklarını kullanma konusunda yardımcı olma amaçlı ‘Lega Leaks’ projesi kapsamında Ankara’da, yuvarlak masa toplantısı ve seminer düzenlendi. Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici’nin açılış konuşmasını yaptığı ‘Bilgi Edinme ve Veri Gazeteciliği’ konulu toplantıya yaklaşık 30 gazeteci katıldı. Bilgi edinme kanununun uygulamalarından örnekler veren Bildirici, dünyada ‘veri devrimi’ sesleri yükselirken, Türkiye’de devletin hâlâ şeffaf olmadığını vurguladı.

YASALAR, KİŞİSEL VERİLERİ KORUMALI

Bildirici, bir yandan da “kişisel verilerin korunması”nın dijitalleşmeyle birlikte giderek daha çok önem kazandığını, bir an önce verilerin korunması konusundaki yasal düzenleme eksikliğinin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Araştırmacı gazeteciliğin etik sorunlarına ve Türkiye’de medyanın içinde bulunduğu duruma da değinen Bildirici, “Türkiye’de gergin bir kutuplaşma yaşandığını hepimiz biliyor, söylüyoruz. Medyada da keskin bir kamplaşma söz konusu. Maalesef bu durum biz gazetecilerin yaptıkları işlerin, gazetecilik ürünlerinin algılanmasıyla ilgili sorunlar yaratıyor” dedi. Bildirici, bazı medya kuruluşlarında kaynağı belirsiz haberlerle karakter suikasti yapıldığına da dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘GAZETECİ İKTİDARDAN HESAP SORABİLİR Mİ’

TOPLANTININ ilk oturumunda “gazeteciler gerçekten iktidardan hesap sorabilir mi”, “gazeteciler bilgi edinme hakkını etkin şekilde kullanıyor mu” konuları tartışıldı. Bilgi edinme hakkı uzmanı Gavin Sheridan, “700 bilgi edinme başvurusu yapmışımdır. Bugün 20 yıl öncesine göre çok daha fazla fırsat var. Gazeteciler bilgi edinme noktasında topluma liderlik yapmalılar” dedi.

10 bin Euro ödüllü gazetecilik yarışması

'LEGA Leaks' projesi kapsamındaki toplantıda, araştırmacı gazetecilik alanında Türkiye’de yeni bir ödül verileceği açıklandı. Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24) Kurucu üyesi Yavuz Baydar, Avrupa Birliği destekli ödülün toplam miktarının 10 bin Euro olacağını, bunun 3 haber arasında paylaştırılacağını söyledi. Yarışmaya katılım formu platform24.org adresinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!