Ertuğrul firkateyninin 125'inci yılında anıldı

Güncelleme Tarihi:

Ertuğrul firkateyninin 125inci yılında anıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2015 15:34

1890 yılında Japonya'da batan ve 531 denizcinin hayatını kaybettiği Ertuğrul firkateyni'nin 125'inci yılı olması nedeniyle Japonya'ya Gediz firkateyni gönderildi. Uğurlama sırasında duygusal anlar yaşandı.

Haberin Devamı

TCG Gediz firkateyni, 122 gün sürecek Japonya seyrine Marmaris'te düzenlenen törenle uğurlandı. Ertuğrul firkateyninin Japonya seyrinin 125. yıl dönümü dolayısıyla aynı ülkeye gidecek olan TCG Gediz için Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda tören yapıldı. Törene, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, üste görevli askerler ile seyre çıkacak askerlerin yakınları katıldı.

ERTUĞRUL FİRKATEYNİNİN TARİHİ
Osmanlı Devleti tarihinin en uzun seyirlerinden birisine çıkan Ertuğrul firkateyni, 15 Eylül 1890'da yurda geri dönmek için Yokohama Limanı'ndan ayrılmış, tayfun sebebiyle 16 Eylül 1890'da Kuşimoto açıklarında kayalıklara sürüklenerek batmıştı. Gemideki 531 denizci şehit olmuş, 69 levent sağ olarak kurtarılmıştı.

GEDİZ GEMİZİ BÖYLE UĞURLANDI / Foto Galeri

122 GÜN SÜREYLE 20 BİN DENİZ MİLİ GİDECEK

Donanma Komutanı Kösele'nin alana gelmesiyle başlayan törende TCG Gediz Komutanı Kurmay Yarbay Yusuf Kocaman, yaptığı konuşmada icra edilecek görev hakkında bilgi verdi.

Deniz Kuvvetlerinin daha önce 1990 ve 2000 yıllarında Turgutreis, 2011 yılında da Gemlik firkateyni ile Uzakdoğu seyirlerinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Kocaman, "Uzakdoğu seyrinin dördüncüsü kapsamında, Ertuğrul'un izlediği rota ve limanları kapsayacak şekilde 122 gün süreyle 20 bin 300 deniz mili mesafe gidilecek. İcra edilecek görev süresince TCG Gediz, 14 ülkede 18 farklı limanı ziyaret edecek. Dünya denizlerinde sancak/varlık göstererek Türk dış politikasını desteklemek maksadıyla yapacağı liman ziyaretleriyle, ilişkilerin geliştirilmesine ve yeni ilişkilerin tesis edilmesine katkı sağlayacak" dedi.

Haberin Devamı

Ertuğrul firkateyninin 125inci yılında anıldı

"DENİZ HAYDUTLUĞUYLA" MÜCADELE EDECEK

TCG Gediz'in görev boyunca intikal ve dönüşü sırasında Aden Körfezi, Arap Denizi ve Hint Okyanusu'nda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda icra edilen deniz haydutluğuyla mücadele harekatına da destek vereceğine işaret eden Kocaman, bu sayede ticaret gemilerinin emniyetle Türkiye'ye intikaline katkı sağlanacağını kaydetti.

YAKINLARI UĞURLADI

Kocaman'ın Donanma Komutanına "seyir hazır raporu" vererek müsaade almasının ardından, seyre çıkacak askerler askeri bandonun çaldığı marş eşliğinde gemiye çıktı. Limandan demir alan TCG Gediz'i, üste bulunan gemiler düdük çalarak selamladı. Gemi personelinin yakınları ise el sallayarak uğurladı. TCG Gediz'de bir helikopter ve Sualtı Görev Timi'nin de aralarında bulunduğu 233 personelin görev yaptığı belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!