Jandarma çıkarmıyor doktorlar bakmıyor

Güncelleme Tarihi:

Jandarma çıkarmıyor doktorlar bakmıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2015 02:02

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun cezaevlerindeki sağlık sorunlarına ilişkin raporunda, muhafazalı muayene odalarının tamamlanmaması nedeniyle mahkûmların sağlık hizmetlerine erişemediği tespiti yer aldı.

Haberin Devamı

Raporda, “Uygulamada muhafazalı muayene odaları yaygın olmadığından, sevki gerçekleştiren jandarma güvenlik gerekçesiyle kelepçeyi açmamakta ve oda dışına çıkmamaktadır. Bu durum hasta mahremiyetini ihlal etmekte ve muayene için uygun koşulların oluşmasını engellemektedir. Bu nedenle doktorlar çoğu zaman hasta mahpusları muayene etmekten kaçınmakta ve bu da cezalandırılmalarına yol açmaktadır” denildi. Raporda şu saptamalar yer aldı:

KOĞUŞLAR BODRUMDA

“Muhafazalı muayene odaları ve hükümlü koğuşları sistemini eleştiren görüşler de mevcuttur. Buna göre, teşhis ve tedavi farklı alanları içermektedir ve tek tip hükümlü koğuşları fiziksel açıdan yetersiz olacaktır. Hasta mahpuslara farklı branşlarda hizmet sunabilecek bir yapı oluşturulmalıdır. Türkiye genelinde Cumhuriyet Başsavcılıkları aracılığıyla yapılan bildirimler doğrultusunda, 2014 yılı verilerine göre, 336 devlet hastanesinde hükümlü koğuşu bulunduğu, bunların yatak kapasitesinin toplam 1184 olduğu belirlenmiştir. Hükümlü koğuşlarından 34’ü bodrum katta, 99’u giriş katta, 203’ü de diğer katlarda bulunmaktadır. Hükümlü koğuşlarına özellikle bodrum katlarında yer verilmesi, protokole aykırılık teşkil etmektedir.”

BAKMADAN GEÇME!