Türkiye'nin dört bir yanında 'bahar tufanı'

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin dört bir yanında bahar tufanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2015 02:02

Nisan ayına girmeye hazırlandığımız bu günlerde İstanbul bahar mevsimine iyiden iyiye girerken, Afyonkarahisar, Niğde, Uşak, Burdur ve Bodrum başta olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde aşırı yağışlardan dolayı sel meydana geldi.

Haberin Devamı

BODRUM GÜNE DOLU VE SAĞANAK YAĞIŞLA BAŞLADI

İlçede iki gündür devam eden fırtınanın ardından sabah saatlerinde sağanak ve dolu başladı. Yaklaşık bir saat süren yağış nedeniyle cadde ve sokaklar ile evlerin bahçelerinde su birikintileri oluştu. Bodrum-Turgutreis Karayolu Atatürk Bulvarı'nda biriken yağmur suları, karayolunu trafiğe kapattı.

Türkiyenin dört bir yanında bahar tufanı


Karayolu, Muğla Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü ile belediye ekiplerinin çalışmalarıyla yeniden açıldı. Yola motosikletleriyle çıkan vatandaşlar da su birikintileri nedeniyle zor anlar yaşadı. Dolunun ardından yerler beyaz örtüyle kaplandı.



ŞİDDETLİ YAĞIŞ AFYONKARAHİSAR'I DA VURDU


Bölgede aralıksız devam eden şiddetli yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Mesire alanları, tarlalar, ev ve iş yerleri sular altında kaldı. Özellikle Çukur Mahallesi'nde yoğunlaşan su baskınları nedeniyle vatandaşlar zor durumda kaldı. İscehisar Belediyesi ekipleri, Kavak ve Tepecik mahalleleri ile İscehisar Çayı etrafında çalışma yaptı. Tarlaların suyla dolması çiftçilerin ürünlerinde hasara yol açtı. Atatürk İlkokulunun bahçesi ve bodrum katını da su bastı. Yağış nedeniyle, kentin bazı noktalarına elektrik verilemediği belirtildi.

Türkiyenin dört bir yanında bahar tufanı


İscehisar Kaymakamı Ali Altınkaynak, şiddetli yağışın ardından aralıksız bir çalışma içine girildiğini, hasar tespitine başlanacağını ifade etti. İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik ise belediye ekiplerinin gece başlattığı çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Şiddetli yağış, Şuhut'ta da etkisini gösterdi. İlçe merkezi ve merkeze bağlı pek çok köyde su baskınları meydana geldi.

Türkiyenin dört bir yanında bahar tufanı


Tarım arazilerinin sular altında kaldığı ilçede çiftçiler, zararlarının büyük olduğunu söyledi. Özellikle Ortapınar, Mahmut, Atlıhisar, Anayurt köylerinde yaşanan su baskınlarına ekiplerce müdahale edildi, söz konusu bölgelerde hasar tespitinin sürdüğü kaydedildi. Şuhut Kaymakamı Ferit Görükmez, su baskınlarının yaşandığı yerlerdeki çalışmaları yerinde inceledi.

NİĞDE'DE SELDEN DOLAYI HAYVANLAR MAHSUR KALDI

Türkiyenin dört bir yanında bahar tufanı


Niğde'nin Çiftlik ilçesinde, yoğun yağmur ve dağlardaki karların erimesinden dolayı sel meydana geldi. Azatlı beldesi ile Çiftlik-Kula köy yolu arasında etkili olan selde, yaklaşık 20 hayvan ahırlarda mahsur kaldı. Kula Köprüsü'nde de selden dolayı taşkınlar meydana geldi. Tarlalardaki mahsuller zarar gördü. Belediye ve AFAD ekipleri, kurtarma çalışması başlattı.

Haberin Devamı



UŞAK'TA SEL SONRASI HASAR TESPİT ÇALIŞMASI

UŞAK’ta gün boyu süren ve akşam şiddetini artırarak bir derenin taşmasına yol açan sağanak yağmur sonrası, iki köy sel sularından olumsuz etkilendi. İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmasıyla tarlalardaki sel suları tahliye edildi. Vatandaşlar ise evlerine dolan suları motopomplar yardımıyla boşalttı. Hayatın normale döndüğü köylerde; İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleri hasar tespit çalışmasına başladı.

Türkiyenin dört bir yanında bahar tufanı

Haberin Devamı

Dün gün boyunca süren, akşam ise etkisini arttıran yağmur, kent merkezine bağlı Mesudiye ile Bozkuş köyleri arasındaki Büyükdere Deresi’ni taşırdı. Taşkın suları, Bozkuş ile İkisaray köylerindeki ev ve tarlaları olumsuz etkiledi. Uşak- Ankara karayoluna kadar ulaşan sel suları ayrıca bir süredir tarifeli seferin yapılmadığı Uşak Havalimanı ile civarında binlerce dönüm arazide küçük gölcükler oluşturdu. Sabah saatlerinde her iki köye giden Uşak İl Özel İdaresi ekipleri vidanjörlerle tarlalardaki sel suların tahliye etti. Evlerdeki sular ise köylülerin motopompla yaptığı çalışmayla dışarı boşaltıldı. Şu an iki köyde de hayat normale dönerken; İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, hasar tespit çalışmasına başladı. İlk belirlemelere göre; Bozkuş’te beş ev ile evlerin depo ve samanlık kısımlarının zarar gördüğü ayrıca her iki köyde tarımsal alanlarda ürünlerin olumsuz etkilendiği belirlendi.

Türkiyenin dört bir yanında bahar tufanı

Haberin Devamı

Uşak İl Afet Acil Durum Müdürü İsmail Karaalp, "Sel felaketi; Mesudiye Köyü Muhtarlığı’nın dere yatağının ağzına moloz dökerek seli, Bozkuş Köyü’ne yönlendirmesiyle oluşmuş. Gece dere yatağına giderek kepçelerle molozları temizlettik. Sel suyu normale döndü. Bozkuş Köyü’nde selden dolayı ilk belirlemelere göre beş ev, bu evlerin depo ve samanlıkları zarar gördü. Ekiplerimiz Bozkuş ve civar köylerde incelemelerini sürdürüyor" dedi.

BURDUR'DA DA ŞİDDETLİ YAĞIŞ

İlçede dün başlayan ve etkisini aralıklarla sürdüren yağış nedeniyle Karamanlı Barajı taştı. Samsat mevkisinde sel sularına kapılan yaklaşık 100 kuzu telef oldu. Bölgedeki dere ve çaylardaki su seviyesi de yükseldi. Ardıçlık Deresi'nde de su seviyesinin yükselmesiyle Kılçan köyü yakınlarındaki bir köprü çöktü. Ramazan Karol isimli çoban, Samsat Çayı'nda koyunlarıyla, Kılavuzlar köyünde ise Müslüm Mete otomobilinde mahsur kaldı. Bu kişiler Burdur Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), DSİ ve İl Özel İdaresi ekipleri tarafından zodyak botla kurtarıldı. Manca ve Kılavuzlar köyünün Karamanlı ile bağlantı yolu da ulaşıma kapandı.

Türkiyenin dört bir yanında bahar tufanı


AFAD İl Müdürü Mehmet Oral, ilçede aşırı yağış nedeniyle su taşkınlarının meydana geldiğini söyledi. Aralıksız yağış nedeniyle Karamanlı Barajı'nın taştığını belirten Oral, şöyle konuştu: "Barajın su tahliye kanallarından gelen sularla derelerdeki sular kabardı. Saat 04.00'ten itibaren çalışıyoruz. Sayın Valimiz, DSİ ve Özel İdare ekiplerini bölgeye sevk etti. Taşkınların olduğu yerlerde barikatlar kurulmasına rağmen yoldan aracıyla geçmeye çalışan bir kişi mahsur kaldı. O kişiyi su üstü arama kurtarma ekibimizle kurtardık. Ayrıca Manca köyünde açık arazide bir çoban ve koyunları mahsur kaldı. Çobanı kurtardık, koyunlarını kurtarmak için çalışmalar sürüyor. Olay kontrolümüzde, herhangi bir can kaybı ve tehlike yok."

Türkiyenin dört bir yanında bahar tufanı


Ramazan Karol'un kardeşi Şuayip Karol ise sabaha karşı bölgede sel yaşandığını anlattı. Karol, "Saat 04.00'te uyandığımızda bu vaziyeti gördük. Tahminen 480 koyundan 100'e yakını telef oldu" dedi. Müslüm Mete de yoldan geçerken aracın motorunun durduğunu, su seviyesinin artmasıyla sürüklendiğini anlattı. Burdur Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya ise ilçeye gelerek incelemelerde bulundu. Ekipler, bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

ŞİDDETLİ YAĞIŞ ANTALYA'YI DA VURDU


Elmalı ilçesinde çok sayıda tarım arazisi sular altında kaldı - Elmalı Belediye Başkanı Öztekin: "İlçede 16 köyde su baskınları oluştu. Yaklaşık 80 bin dönüm alanda sorun yaşandı" - Açılış için ilçeye gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel de bölge halkına geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Türkiyenin dört bir yanında bahar tufanı

Haberin Devamı

Bölgede tarlası selden zarar gören çiftçilerden Salih Toy, yaptığı açıklamada, 45 yaşında olduğunu, bu yaşına kadar böyle bir afetle karşılaşmadığını söyledi. İlçede yağışların iki gündür sürdüğünü belirten Toy, "Yağışın etkisi ve karın erimesiyle bütün araziler suların altında kalmış durumda" dedi.

Elmalı ilçesindeki açılış törenlerine katılmak üzere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ilçeye gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de gazetecilere yaptığı açıklamada, bölge halkına geçmiş olsun dileğinde bulundu. Hasar tespitine yönelik çalışmaların başladığını belirten Türel, "Kaymakamlık ve Valiliğimiz tarafından AFAD nezdinde zarar gören vatandaşlarımızın yaralarını en kısa zamanda sarmak için gereken tedbirleri alıyoruz ve alacağız. Allah beterinden saklasın" dedi.

Türkiyenin dört bir yanında bahar tufanı

Haberin Devamı

Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, ilçede 16 köyde su baskınları oluştuğunu kaydederek, yaklaşık 80 bin dönüm alanda sorun bulunduğunu bildirdi. Can kaybı yaşanmamasının en büyük tesellileri olduğunu vurgulayan Öztekin, bazı köylerde hayvanların telef olduğuna dair ihbar geldiğini, bunların da değerlendirildiğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!