Cuma hutbesinde kamu malı vurgusu

Güncelleme Tarihi:

Cuma hutbesinde kamu malı vurgusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2015 19:53

TÜRKİYE’de tüm camilerde okunan “Kul ve kamu hakkı” cuma hutbesinde kamu malının doğru kullanılması gerektiği vurgulandı. Meclis’teki örtülü ödenek tartışmalarının ardından okunan hutbede şu ayrıntılar yer aldı:

Haberin Devamı

KAMU MALI EMANETTİR

“İslâm’da, kamu hakkı Allah hakkı kapsamında değerlendirilmiştir. Kamu yarar ve düzeninin gerçekleşmesi, toplumun huzurlu ve güvenli bir hayata sahip olması bu haklara riayete bağlıdır. Kamuya ait her türlü imkân ve nimetin, topluma ait mekânların, araç ve gereçlerin, çevre ve tabii kaynakların adalet, hakkaniyet ve liyakat çerçevesinde kullanılması gerekir. Dinî-ahlâkî değerlere duyarsızlaşıldığında, ahiretteki hesap unutulduğunda, helâl-haram sınırlarına dikkat edilmediğinde, hak kavramı önemini yitirdiğinde kamu imkânlarını suistimal edenler çoğalır. Böyle bir toplumda ise, ne kamu hizmeti lâyıkıyla gerçekleşir ne de insanlar birbirlerine güvenir. Güvenin kalmadığı yerde de huzurlu bir hayattan söz edilemez. Oysa kamu malı emanettir. Bu emanete ihanet etmek, kişiyi hem dünyada hem de ahirette ağır bir vebal altına sokar.

GASP EDİLMESİ EMANETE HIYANET

Kamuya ait mallarda, bütün toplum fertlerinin eşit hakkı vardır. Dinimiz, başkalarının hakkını ‘kul hakkı’; kul haklarının gasp edilmesini ise emanete ihanet olarak değerlendirmiştir. Her şeyin ayan beyan ortaya çıkacağı ahirette, hüsrana uğrayanlardan olmamak, cehenneme düşmemek için haramlara bulaşmadan, ömrümüzü helal dairede sürdürmeye özen gösterelim. Kamu mallarını, birer emanet olarak kabul edelim. İhlal edilen her kamu hakkının, zayi edilen her kamu malının, birer kul hakkı ihtiva ettiğini asla unutmayalım. Ve yine unutmayalım ki ahirette milyonlarca insanla helalleşme imkânı olmayacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!