Kopyayı jandarma buldu, polis görmedi

Güncelleme Tarihi:

Kopyayı jandarma buldu, polis görmedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2015 02:12

2010’daki KPSS skandalıyla ilgili soruşturmada, Emniyet, şüpheli Baki S.’nin bilgisayarında ‘KPSS sorularının bulunmadığı’ raporu sunarken, Jandarma aynı tarihli raporunda ‘Sorular bulundu’ dedi. 2014 tarihli jandarmayı doğrulayan bilirkişi raporuna göre ise sorular sıkıştırılarak Baki S.’ye gönderildi.

Haberin Devamı

2010 yılı KPSS’deki kopya iddialarıyla ilgili olarak başlatılan soruşturmada, dosyaya giren bilirkişi raporları, Emniyet’in incelemesindeki sıkıntıları ortaya koydu. 5 yıl önce soruşturmanın ilk günlerinde Isparta Yalvaç’ta yaşayan Baki S.’nin bilgisayarına sınavdan kısa bir süre önce KPSS sorularının gönderildiği iddia edilmişti. Gözaltına alınan Baki S. de soruların “Sana bir hediyem var” diyen Berat K. tarafından kendisine gönderildiğini önü sürmüştü. İfadelerinin ardından Baki S. ve Berat K. serbest bırakılmıştı.

EMNİYET: BULAMADIK

O dönem Baki S.’ye ait bilgisayarın harddiski incelenmek üzere Emniyet’e gönderildi. Emniyetin, 30 Eylül 2010’da hazırladığı raporda, ‘harddiskte 2010 KPSS sorularının bulunmadığı’ belirtilerek, “Muhtelif marka ve seri numaralı 10 adet bilgisayar CD medyalarındaki incelemelerde de veri tespit edilmemiştir” denildi. Emniyet, Turgut Özal Hamle Derneği’nde çalışan Baki S.’nin bilgisayarında sadece Berat K.’nın adresinin bulunduğu, soruşturma konusu bir bilgiye ulaşılmadığı yönünde rapor verdi.

Haberin Devamı

JANDARMA: BULDUK

Emniyet’in incelemesinde bulunmayan sınav soruları, aynı tarihlerde Jandarma Kriminal Dairesi Başkanlığı’nın yaptığı incelemede ise tespit edildi. Jandarma, 22 Ekim 2010 tarihli raporunda, soruların bulunduğu iddia edilen ‘eğitim son.pdf’ dosyasının ‘Hotmail zip’ isimli dosya içinde sıkıştırılmış olduğu yönünde rapor hazırladı. O dönemde soruşturmayı yapan savcı Şadan Sakınan’ın Konya’ya atanmasının ardından yeni görevlendirilen savcı Yücel Erkman, ‘Jandarma ile Emniyet’in raporları arasında belirtilmeyen hususların tespit edilmesi’ amacıyla ek inceleme yaptırdı. Savcı, harddisk ve raporları da yeni bilirkişilere gönderdi.

SİLİNMİŞ DOSYALAR

Adli bilişim uzmanı 2 bilirkişi, 11 Kasım 2014 tarihli raporlarında, içinde sınav sorularının olduğu iddia edilen ‘eğitim Son.pdf’ isimli dosyanın harddiskteki silinmiş dosyaların bulunduğu ‘Unallocated Clusters’ isimli bölümünde rastlanıldığını bildirdi. Yeni raporda, kurtarılan veriler arasında ‘Eğitim Bilimleri Testi’ başlığıyla bir “pdf” dosyası da tespit edildi. Raporda, “Dosyanın 2010’da yapılan KPSS’ye ait eğitim bilimleri test soruları olduğu, 20 sayfa ve 120 sorudan ibaret içerik olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

10 Temmuz 2010 yılında yapılan KPSS sorularının sınavdan önce aldığı öne sürülen Baki S., o dönem iddialarla ilgili “Sorular bana gelse 81 puan mı alırdım” demişti. Baki S. daha sonra öğretmen olarak atanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!