Mehmet Ayvalıtaş davası öncesi içeride arbede dışarıda müdahale

Güncelleme Tarihi:

Mehmet Ayvalıtaş davası öncesi içeride arbede dışarıda müdahale
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2015 10:25

Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ümraniye'de gerçekleşen yürüyüş sırasında 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş'ın bir aracın çarpması sonucu ölümüyle ilgili görülecek dava öncesi adliye koridorları karıştı. Adliye dışındaki gruplara biber gazı ve TOMA' dan sıkılan tazyikli su ile müdahale edildi. Adliye içinde de banklarla oluşturulan bariyerleri geçemeyen aile ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş yere düştü. Hastaneye kaldırılan baba Ayvalıtaş, ağlayarak, “Beni dövdüler" diye bağırdı.Olaylı başlayan duruşma, olay yerine ilişkin kamera görüntülerini içeren ve mahkemeye sunulan CD’nin montaj olup olmadığı konusunda Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü'nden seçilecek bilirkişilerce incelenmesine karar verilerek ertelendi.

Haberin Devamı

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma öncesi mahkeme salonunun bulunduğu -4. katta geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşmanın görüleceği koridora çok sayıda özel güvenlik ve çevik kuvvet ekip ekibi yerleştirildi. Öte yandan adliye bahçesinde de çevik kuvvetin aldığı yoğun güvenlik önlemi vardı.

İÇERDE VE DIŞARIDA GERGİN ANLAR / Foto Galeri

Haberin Devamı

ADLİYE İÇİNDE ARBEDE
Adliye koridorunda bulunan davanın müştekileri, Mehmet Ayvalıtaş'ın ailesi, duruşma salonuna doğru ilerlemek istedi. Güvenlik görevlileri ise duruşmanın başlamamış olmasını gerekçe göstererek aileyi bariyerlerden geçirerek koridora alamayacaklarını belirttiler. Adliyedeki banklarla oluşturulan bariyerleri geçemeyen aile ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş yere düştü.

Haberin Devamı

DURUŞMAYI TERK ETTİLER
Anadolu Adalet Sarayı'na koridorunda çıkan arbedede fenalaşarak yere düşen baba Ali Ayvalıtaş daha sonra duruşma salonuna girdi. Ali Ayvalıtaş'ın kalp ameliyatı geçirdiğini ve koridorda darp edilmesi nedeniyle duruşma salonunda güçlükle durduğunu ifade eden avukatlar, duruşmanın ertelenmesini istedi. Mahkeme Başkanı ise baba Ayvalıtaş'a hasta ise ambulans çağırabileceği ve rahatsızlığı acil ise duruşma salonunu terk edebileceğini belirtti. Ayvalıtaş avukatlarından Ömer Kavili ve Ayla Öztabak, Ali Ayvalıtaş ile birlikte bu şekilde duruşmanın görülemeyeceğini ifade ederek duruşmayı terk etti.

Mehmet Ayvalıtaş davası öncesi içeride arbede dışarıda müdahale

Haberin Devamı

BABA AYVALITAŞ “BENİ DÖVDÜLER" DİYEREK AĞLADI
Duruşmayı terk eden Ali Ayvalıtaş, adliyeye gelen ambulans ile hastaneye kaldırıldı.

Sedye ile adliyeden çıkarılan Ayvalıtaş ağlayarak, “Beni dövdüler" diye bağırdı.

ADLİYE DIŞINDA MÜDAHALE
Adliye bahçesinden adliye içine girmek isteyen yaklaşık 20 kişilik gruba ise biber gazı ve TOMA'dan sıkılan tazyikli su ile müdahale edildi. Grup, adliye bahçesinden uzaklaştırıldı.

"SALDIRIYA UĞRADIK"
Ayvalıtaş'ın ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş, Taksim Dayanışması Genel Sekreteri mimar Mücella Yapıcı ve aile avukatı adliye bahçesinde açıklama yaptı.

Mehmet Ayvalıtaş'ın ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş dava öncesi darp edildiklerini belirterek, "Aynı yerdeyiz, aynı yerde duruyoruz. Bize hala mahkeme salonlarında şiddet uyguluyorlar. Bugün ben darp edildim. Babam, kardeşim darp edildi. Biz mahkemenin dışında saldırıya uğradık ve bu adamlar çıkan kargaşada mahkeme salonuna girmek isteyen tanıkları bile dışarı çıkarttılar. Tanıklar yok yazıldı. Duruşmalar her seferinde saçma sapan uygulamalarla son buluyor, keyfi kararlar alıyorlar. Tek istedikleri şey davalarımızın, kardeşlerimizin unutulması, bizlerin yalnız bırakılması. Onlar sanıyorlar ki bu halk evlatlarını unutacak ve katillerin cezasız kalışına sessiz kalacak. Şu bir gerçek ki katiller bugün cezasız kalıyorsa bu bütün halkın çocuklarına bir tehdittir. Ve bu halkın çocuklarını katletmeye devam edeceklerini gösteriyor" dedi.

Haberin Devamı

"GEZİ BURASIDIR, DAYANIŞMA BU MAHKEMELERDEDİR"
Taksim Dayanışması Genel Sekreteri mimar Mücella Yapıcı, "Gezi direnişinde dünyaya örnek olacak şekilde en barışçı güçleriyle demokratik hak talebine çıkan milyonlar orantısız, insafsız bir polis şiddetiyle karşılaşmıştır. Bugün onların katillerinin yargılanmaması için gerek adalet saraylarıyla gerek emir altına aldıkları hukuk sistemi ile bunu engellemeye çalışanlar çok iyi bilsinler ki bizler katillerin meşru mağdurların suçlu olduğu bir dünyada yaşamayı reddediyoruz, reddeceğiz. Gezi burasıdır, dayanışma bu mahkemelerdedir" diye konuştu.

Ailenin avukatlarından Sevgi Evren ise duruşma başlamadan önce yaşanan olayları anlatarak güvenlik güçlerince darp edildiklerini belirtti.

Haberin Devamı

DAVA ERTELENDİ

Olaylı başlayan duruşma, olay yerine ilişkin kamera görüntülerini içeren ve mahkemeye sunulan CD’nin montaj olup olmadığı konusunda Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü'nden seçilecek bilirkişilerce incelenmesine karar verilerek ertelendi.

CHP’Lİ VEKİL DE DURUŞMAYI İZLEDİ

Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş hazır bulunurken bir diğer tutuksuz sanık Cengiz Aktaş ise duruşmaya katılmadı. Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş, olayda yaralanan Seyit Kartal ve babası Mustafa Kartal’ın da hazır bulunduğu duruşmayı CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de izledi.

BABA AYVALITAŞ VE 2 AVUKAT DURUŞMAYI TERK ETTİ

Duruşmada söz alan baba Ali Ayvalıtaş, "Size güvenmiyorum. Darp edildim, kalp ameliyatlıyken dövüldüm. Çocuğumu aldınız, beni dövdünüz. Şu an sağlığım iyi değil, duramıyorum. Allah’tan korkun yapmayın" dedi.

Ailenin avukatları ise adliye koridorlarında darp edildiklerini belirterek güvenlik güçleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Ali Ayvalıtaş’ın koridorda darp edilmesi nedeniyle duruşma salonunda güçlükle durduğunu ifade eden avukatlar, duruşmanın ertelenmesini istedi. Mahkeme başkanı ise baba Ayvalıtaş’a hasta ise ambulans çağırabileceği ve rahatsızlığı acil ise duruşma salonunu terk edebileceğini belirtti. Ayvalıtaş avukatlarından Ömer Kavili ve Ayla Öztabak, Ali Ayvalıtaş ile birlikte bu şekilde duruşmanın görülemeyeceğini ifade ederek duruşmayı terk etti.

"ÇOCUĞUNUZ ÇARPMADI DEDİLER"

Duruşmada tanık olarak dinlenilen sanık Mehmet Görkem Demirbaş’ın babası Hümmet Demirbaş, olay günü oğlunun kendisini arayarak bir kazaya karıştığını söylediğini ifade ederek, "Olay yerine gittim. Olay yeri karanlık ve yağmur vardı. Yanımıza gelen bir kişi ’Sizin çocuğunuz yoldaki kişilere çarpmadı, önündeki ticari araca çarptı, o araç da yoldakilere çarptı’ dedi" şeklinde konuştu.

"2 SANIK DA TUTUKLANSIN"

Duruşmada söz alan ailenin avukatlarından Sevgi Evren olay yerinde keşif yapılmasını talep ederek, olay yerine ilişkin kamera görüntülerinin TÜBİTAK’in incelemesi yönünde mahkemenin geçtiğimiz celselerde verdiği ara kararı hatırlattı. TÜBİTAK’a yeniden yazı yazılmasını isteyen avukat Evren, "Görevliler görevini yerine getirmez ise haklarında suç duyurusunda bulunacağız. Ayrıca olaya ilişkin görüntülerin Mimar Sinan Üniversitesi Radyo Televizyon bölümüne mensup kişilerce inceleme yaptırılmasını istiyoruz. 2 sanık da tutuklansın" dedi.

OLAYA YERİNE İLİŞKİN KAMERA GÖRÜNTÜLERİ İNCELENECEK

Mahkeme dinlenilmeyen tanıkların duruşmaya zorla getirilmesine karar vererek, olay yerine ilişkin kamera görüntülerine ilişkin mahkemeye sunulan CD’nin montaj olup olmadığı konusunda Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümünden seçilecek bilirkişilerce incelenmesine hükmetti. Olay yerine ilişkin kamera görüntülerini içeren ve mahkemeye sunulan CD’nin montaj olup olmadığı konusunda Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümünden seçilecek bilirkişilerce incelenmesine karar veren mahkeme, duruşma günü duruşma salonu önünde ve adliye çevresinde gerekli önlemlerin alınması için ilgili emniyet birimine yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 24 Haziran tarihine erteledi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!